Europatipset Tips Söndag14/5

Publicerad på 12 Maj 2023 - 11:47

Tipsexperten

Tipsexperten

12 Maj 2023 - 11:47

Det är en minst sagt viktig dag för avgörandet i Premier League som står för dörren då både Arsenal och Manchester City bjuds på småluriga uppgifter. I övrigt är det stort fokus på Allsvenskan som får med inte mindre än fem stycken bataljer på kupongen. Allt detta och mycket mer följer i analysen nedan.

Spelstopp: 14:59

1. Arsenal - Brighton 2
Arsenal har tagit sex poäng på de två luriga matcherna mot Chelsea och Newcastle. Uppe på St. James’ Park stod The Gunners för en stark insats där de matchade Newcastles hårdhet centimeter för centimeter. Artetas adepter har inte gett upp. Samtidigt ska det sägas att The Magpies hade en del chanser i den matchen, bland annat två stolpskott, och defensivt ser det alltjämt otryggt ut sedan Saliba skadade sig. Brighton kördes över av Everton senast, men jagar en plats i Europa League och kommer inte ge bort något gratis på Emirates. Båda lagen lär gå för segern och då passar gubbgarderingen, ett-två, utmärkt.

2. Everton - Manchester City 2
Manchester City har varit omöjliga att besegra en längre period och går mot tre titlar denna säsong. Ska det bli verklighet behöver dock de ljusblåa slå tillbaka mot Real Madrid hemma på Etihad om några dagar och Guardiolas mannar behöver fokusera en del på den uppgiften. Då kan det bli jobbigt att matcha Evertons intensitet. The Toffees spelar alltid hårt på Goodison Park och har tagit poäng i tre av de fyra senaste omgångarna. Läget är ändå prekärt i botten av tabellen och de blåklädda kommer inte ge bort något gratis. Den givna utgångstvåan kan med fördel garderas med ett kryss.

3. Brentford - West Ham 2
Ett Londonderby stänger Premier League-delen av kupongen. West Ham är ett annat lag som matchas hårt då de har tagit sig till semifinal av Europa Conference League. Där övertygade Moyes mannar i den andra halvleken mot AZ Alkmaar i torsdags då 0-1 vändes till 2-1. En del rotation bör nog göras här, men Londonklubben har en förhållandevis bred trupp och kan mönstra en stark elva ändå. Brentford har varit starka på hemmaplan hela säsongen lång men överskattas i detta möte. Gå för värdet och spela X2.

4. Hammarby - Djurgården 2
Från en huvudstad till en annan när det vankas derby på Tele2 Arena. Hammarby har bara vunnit en av sina sex senaste omgångar i seriespelet och har problem att få saker och ting att flyta. Inget mål framåt på de två senaste omgångarna och dessutom stör en del skador. Krisen kan mycket väl bli ännu djupare denna söndag. Djurgården kommer från en stabil 3-1-seger mot Kalmar FF där Asoro och Wikheim fungerade fint på topp. Schüller är skadad, men Eriksson, Finndell och Berg bildar en ruggigt stark mittfältstrio. De bör ta tag i taktpinnen denna eftermiddag och leder sitt lag till seger. Tvåan spikas.

5. Halmstad - Malmö FF 2
Malmö FF har gått fram som en slåttermaskin hela säsongen och det spelar ingen roll vad de får för smällar på vägen. 0-1 tidigt mot AIK kunde sänkt de flesta lag, men MFF bara jobbade på och hade snart vänt på steken. Visst borde 1-1 dömts bort, men skåningarna hade troligen vänt matchen förr eller senare ändå. Halmstad förtjänar all respekt för hur de uppträder på Örjans Vall där Häcken, AIK och Djurgården alla fått lämna ifrån sig samtliga poäng. Detta är dock en omöjlig uppgift för hallänningarna. Tvåan spikas trots hög streckning.

6. Elfsborg - Värnamo 1
Elfsborg har verkligen fått igång målskyttet. Senast mot Sirius stod boråsarna för en sen vändning och kunde till sist vinna matchen med 4-3. Därmed har de gulsvarta nätat tio gånger på de två senaste fajterna. Ondrejka, Okkels och Gudjohnsen firar stora triumfer på topp. Nu är dock viktiga mittfältaren Michael Baidoo avstängd och vi ska inte glömma bort att Elfsborg trots allt släppte in tre baljor mot Sirius. Värnamo slog tillbaka Varberg med 3-1 i en match där Gustav Engvall glänste med två baljor. Simon Thern var också tillbaka i startelvan och med den duon på plan ska inte smålänningarna räknas bort nu heller. När ettan streckas upp till månen bör den garderas från start. På större system ska alla tecken plockas med.

7. Kalmar - Brommapojkarna 2
Man ska inte måla fan på väggen bara för att Kalmar råkade förlora mot Djurgården, men det var tredje raka omgången utan seger för de rödklädda. Det ser ganska trubbigt ut i offensiven och nu blir smålänningarna på tok för stora favoriter. Brommapojkarna har gått som tåget sedan unge Sidklev tog plats mellan stolparna. Senast lirade BP 0-0 mot Blåvitt i en match som stockholmarna förtjänade mer ifrån och det var fjärde raka omgången utan förlust. Gästerna underskattas här och den lågt streckade tvåan får inte missas. Alla tecken känns dock säkrast.

8. Mjällby - Sirius 1
Sirius har fått igång målskyttet, men trots ledning två gånger om mot Elfsborg kammade Uppsala-laget noll. Därmed är de blåsvarta, tillsammans med Varberg, enda lag i serien som ännu inte vunnit någon match. Fem kryss finns visserligen i protokollet men det är ändå oroväckande siffror. Mjällby är betydligt stabilare och hemma på Strandvallen är de gulsvarta alltid svåra att rå på. Dessa lag möttes i vårens gruppspel av Svenska Cupen och då vände Mjällby 0-2 till 3-2. Denna gång vinner värdarna enklare än så. Ettan spikas trots viss överstreckning.

9. Bologna - Roma 1
José Mourinho förde sitt Roma till en europeisk titel förra säsongen och nu är han på väg att göra om bedriften. Bayer Leverkusen slogs tillbaka med 1-0 i torsdags och det ser bra ut inför returen nästa vecka. Med långt upp till topp 4 i Serie A är den turneringen enklaste vägen till Champions League och frågan är hur hårt Roma tar på söndagens uppgift. Bologna har tagit poäng i 14 av 17 hemmamatcher under säsongen och blir svåra att besegra denna söndag också. Börja med ettan och fyll på med krysset på större system.

10. Espanyol - Barcelona X
I Spanien ska det spelas ett oerhört viktigt derby. Espanyol ligger pyrt till i La Liga med tre poäng upp till säker mark inför helgens omgång. Förlusten mot Sevilla var tung, men insatsen var godkänd. Nu är Braithwaite tillbaka från sin avstängning och lär ta plats bredvid Puado och mäktige Joselu. Dansken lär vara sugen på att sänka Barcelona som han mer eller mindre jagades bort från. Barcelona kan samtidigt säkra ligatiteln vid seger mot sin stadsrival. Något de blåröda säkert är sugna på att göra. Tvåan lär såklart överstreckas och då plockas alla tecken med från start.

11. Stuttgart - Bayer Leverkusen 1
Bayer Leverkusen överstreckas rejält när de besöker Stuttgart. Xabi Alonsos mannar har tappat poäng i tre av de fyra senaste omgångarna av Bundesliga och torskade första akten mot Roma för några dagar sedan. En del fokus bör riktas på returen och då kan detta bli en jobbig match. Stuttgart har tagit poäng i fyra av sina fem senaste ligamatcher och har sitt bästa truppläge för hela säsongen. Guirassy, Silas och company ska ses med vettig chans att ta tre blytunga poäng och därmed ta sig upp på säker mark i tabellen. Ettan spikas.

12. Royale Union SG - Genk 1
Det är helt klart tajt i toppen av den belgiska ligan där tre lag befinner sig inom en poängs marginal. Två av dessa möts nu. Royale Union SG kommer närmast från en tung 2-1-seger borta mot Club Brugge. Boniface, Lazare och Teuma låg bakom det mesta då och den trion ska föra laget framåt igen. Genk torskade med samma siffror mot Royal Antwerp och tappade huvudet mot slutet då både Ouattara och Ndayishimiye visades ut. Den duon är avstängd och då får Genk slå ur underläge. Strecka från vänster.

13. Manchester United - Chelsea 2
Damernas FA-cupfinal ska spelas på Wembley denna söndag och det är säsongens två giganter Manchester United och Chelsea, som också gör upp om ligatiteln, som drabbar samman. Chelsea har hittat formen i helt rätt läge av säsongen och har 13-0 på sina två senaste ligamatcher. Reiten, Cuthbert och Harder har övertygat i dessa matcher och nu lär även Sam Kerr finnas med från start. En grym offensiv uppställning. Manchester United har en fin trio i Russo, Toone och Parris och formen är minst sagt god med sju raka segrar i alla tävlingar. United har dock förlorat sina sex senaste möten med Chelsea och det lär bli torsk igen. Tvåan spikas.

Kupongens kassaskåp!

Malmö FF
Malmö FF är på en helt annan nivå än alla andra lag i Sverige just nu och effektiviteten som de visar upp är minst sagt imponerande. Halmstad får jobba för att hålla nere siffrorna.

Varningens finger!

Brommapojkarna
Sidklev kan inte släppa in mål och BP har övertygat spelmässigt i flera veckor nu. Kalmar är verkligen ingen säker vinnare trots hemmagräs. Missa inte den lågt streckade tvåan.

144 rader
1. Arsenal - Brighton 12
2. Everton - Man City x2
3. Brentford - West Ham x2
4. Hammarby - Djurgården 2
5. Halmstad - Malmö 1
6. Elfsborg - Värnamo 1x
7. Kalmar - BP 1x2
8. Mjällby - Sirius 1
9. Bologna - Roma 1
10. Espanyol - Barcelona 1x2
11. Stuttgart - Leverkusen 1
12. Royale USG - Genk 1
13. Man United - Chelsea 2

864 rader
1. Arsenal - Brighton 12
2. Everton - Man City x2
3. Brentford - West Ham x2
4. Hammarby - Djurgården 2
5. Halmstad - Malmö 1
6. Elfsborg - Värnamo 1x2
7. Kalmar - BP 1x2
8. Mjällby - Sirius 1
9. Bologna - Roma 1x
10. Espanyol - Barcelona 1x2
11. Stuttgart - Leverkusen 1
12. Royale USG - Genk 1x
13. Man United - Chelsea 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto