Topptipset Tips Fredag 24/3

Publicerad på 24 Mar 2023 - 07:51

Tipsexperten

Tipsexperten

24 Mar 2023 - 07:51

Helgens första version av Topptipset är faktiskt riktigt svårslagen. Flest lystna svenska blickar riktas givetvis mot Solna där Sverige spelar en hyperviktig premiär mot Belgien i EM-kvalet. Frankrike har samtidigt drömläge i stormötet mot Nederländerna där ett John Guidetti-virus gäckar de orangeklädda!

Spelstopp: 20:44

1. Sverige - Belgien 2
Efter hemska insatser i Nations League är det dags för Sverige att visa var skåpet ska stå i EM-kvalet. Janne Anderssons gäng har fått med sig resultaten i de senaste samlingarna, men spelmässigt övertygar knappast Blågult. Defensiven besitter inte samma spetsegenskaper som offensiven, men med en pragmatiskt lagd förbundskapten blir det inte lätt att få ut maximalt av kunnande i de främre leden. Belgien bygger nytt under Domenico Tedesco som åker till Stockholm med ett spännande lag till sitt förfogande. De Bruyne och Trossard är sylvassa kreatörer till den väldige Lukaku som bör kunna trivas med ytorna mot en tam svensk backlinje. Belgien underpresterade i VM men när tvåan ser ut att landa in till korrekta streck finns inte mycket att göra. Spikad tvåa.

2. Frankrike - Nederländerna 1
Gigantmöte från Paris där Frankrike ska repa mod efter VM-finalförlusten mot Argentina. Les Bleus tvingas ta ny sats utan Varane och Benzema som går skadade, men är det någon förbundskapten som i princip kan blunda och ändå peka på världsklasspelare är det Deschamps. På Stade de France är fransoserna normalt urstarka och detta blir något att bita i för Nederländerna. Ronald Koeman är tillbaka på sin nygamla roll som förbundskapten och den gamla mittbacken gjorde ett gott jobb senast det begav sig. Gästernas trupp är högkaratig i grunden men i Paris får de trots allt finna sig i att slå ur underläge. Särskilt mot bakgrund mot den matförgiftning som drabbat de brandgula, VM-kungen Cody Gakpo är bara en av en handfull pjäser som tvingats lämna samlingen. Ettan spikas till runt 55 procent.

3. Tjeckien - Polen 1
Tjeckien och Polen spås göra upp om topp 2 i den svaga Grupp E. Polackernas prestationer i VM-slutspelet imponerade föga och för att råda bot på detta har Fernando Santos anlitats som ny förbundskapten. Portugisen har gott om rutin i bagaget men han får knappast spelet att kugga i redan i Prag. Tjeckien är extremt jobbiga att tas med i huvudstaden där Hlozek och Barák är spetsspelare som kan göra livet surt för gästerna. Ettan är en trolig utgång men då detta får dubbas som en tidig gruppfinal är det inte fel att ta med krysset på större system. 1X räcker.

4. Österrike - Azerbajdzjan 1
Österrike och Sverige spås på förhand göra upp om andraplatsen bakom Belgien i EM-kvalet. Ralf Rangnick lotsade alplandet till flertalet imponerande insatser mot tufft motstånd i Nations League och även om Alaba dragits med skadebekymmer inför denna samling råder det inget tu tal om att Österrikes trupp är övermäktig Azerbajdzjans dito. Gästerna trivs som absolut bäst hemma i Baku, men utanför huvudstaden har de tillresta sällan mycket att komma med. Över 90 minuter seglar värdarna ifrån till tre enkla poäng. Ettan spikas utan krusiduller.

5. Moldavien - Färöarna 2
I favorit-kostym är värdnationen sällan ett herrskap att lita på och mot ett klart förbättrat Färöarna ska moldaverna knappast nosa på några 50-55 procent. När svenska folket säger annat är det dags att blicka mot Håkan Ericsons gäng på andra sidan. Svensken har formerat en stark enhet av de tillresta vars prestationer sett annorlunda ut sedan Ericson tog över. Spets och förutsättningar finns för att få med sig ett resultat från Chisinau där högersidan lyser med smarrigt spelvärde. Avslag på ettan – X2 gillas skarpt.

6. Cartagena - Lugo X
Detta blir något av sista chansen för båda dessa lag som strider i olika ändar av tabellen. Cartagena skuggar playoff-platserna i Segunda División och en seger mot Lugo tar värdarna uppåt i jakten på topp 6. Kunnandet är större hos de hemmahörande men i spelförande kostym trivs Cartagena inte särskilt bra. Lugo kämpar på i bottenstriden men med tolv poäng upp till säker mark börjar goda råd bli svindyra. Att få ligga lågt och spela på omställningar passar dock gästerna utmärkt och när ettan ser ut att sticka iväg är det dags att rycka i handbromsen. Alla tecken och skrälljobb.

7. Inverness - Partick Thistle 2
Hastigt och lustigt ger vi oss i kast med den skotska andradivisionen. Inverness har i skrivande stund nio poäng upp till de attraktiva placeringarna och elva ner till giljotinen. Det mesta talar för fortsatt spel i Championship för de blårödrandiga som inte levt upp till förväntningarna. Partick Thistle är en storlek större och kommer mest troligt bärga en plats i playoffspelet till finrummet. De gulrödrandiga besökarna har tre raka hållna nollor och gjorde pulver av Inverness i höstas. Tämligen trolig tvåa.

8. Queen’s Park - Arbroath X
För Queen’s Parks del är det inte den vanliga hemmaplanen som ligger till grund för fredagens fest. Owen Coyles kompani tvingas lira denna dust på Ochilview Park. Efter ett par tvetydiga insatser ska inte värdskapet överskattas när Arbroath kommer på besök med livhanken som måttstock. Dick Campbells pojkar har presterat i paritet med de mer solida sällskapen just på bortaplan, fyra torsk på 14 resor är värt klart mer respekt än vad som syns på denna bong. Allt in och rensarjobb.

Kupongens kassaskåp

Österrike
Azerbajdzjan är ett beskedligt sällskap som inte trivs särskilt gott på resande tass. Samtidigt har Österrike goda möjligheter att trumfa Sverige i slaget om en EM-biljett, då måste man vinna sin smidiga hemmapremiär.

Varningens finger!

Arbroath
Spelplatsen är inte den vanliga för Queen’s Park som ändå tas för givna segrare. Arbroath har motivationen till sin fördel och är dessutom riktigt starka i den aktuella spelformen!

144 rader
1. Sverige - Belgien 2
2. Frankrike - Nederländ. 1x
3. Tjeckien - Polen 1x
4. Österrike - Azerbajd. 1
5. Moldavien - Färöarna x2
6. Cartagena - Lugo 1x2
7. Inverness - Partick T. x2
8. Queen’s Park - Arbroath 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto