Topptipset Tips Måndag 15/5

Publicerad på 15 Maj 2023 - 09:07

Tipsexperten

Tipsexperten

15 Maj 2023 - 09:07

Ångestmöten, ett Skånederby och strid om Europaplatser är teman som präglar måndagens Topptips. Leicester - Liverpool, AIK - IFK Göteborg samt Vittsjö - Kristianstad är alla matcher som sticker ut innan vi rundar av i Spanien och Portugal. Mot åtta gröna bockar!

Spelstopp: 18:59

1. Leicester - Liverpool X
Livsviktiga poäng finns på menyn i Leicestershire där Liverpool alltjämt jagar en Champions League-plats. Helgens resultat gick inte gästernas väg, men så länge chansen på topp 4 finns kommer Klopp och company givetvis att göra allt som står i deras makt för att nå dit. Måndagens tripp blir dock knappast så enkel som tipparna tycks tro. Leicester krigar för nytt kontrakt och efter 3-5-smällen mot Fulham bör The Foxes vara angelägna om att försvara det egna målet betydligt bättre denna afton. Huruvida de lyckas eller inte återstår att se, men här streckas tvåan alldeles för hårt för att spikas. Måla tvärs över och jobba in 1X.

2. AIK - IFK Göteborg 1
Klassikermöte från Friends Arena där både AIK och IFK Göteborg hoppas på ett välbehövligt trendbrott. De sistnämnda har förvisso tre raka matcher utan förlust, men bortsett från 6-0 mot Degerfors har Blåvitt bara gjort mål i en(!) enda match. Offensiven behöver förbättras men ett normalt stabilt AIK blir ingen enkel nöt att knäcka. Gnagets insats mot Malmö FF (1-3) gick trots förlusten inte att klaga på och känslan är att värdarna krupit väldigt nära sin andra trepoängare. Ytterligare en ansenlig prestation ska räcka långt denna måndag, men med rådande oförmåga i åtanke är krysset inget dumt komplement åt ettan. 1X agerar lås.

3. GIF Sundsvall - Helsingborg 2
Två gäng som spåddes slåss i toppen av Superettan går i klinch på NP3 Arena. Sundsvall inledde resultatmässigt inspirerat men har sedan mitten på april sett anskrämliga ut i de bakre leden. Elva insläppta mål på de fyra senaste är under all kritik och säkra går inte värdarna mot ett revanschsuget Helsingborg. Stuart Baxters effekt på HIF blev kortvarig när gästerna tappade ledning till förlust i derbyt mot Landskrona, men här ska de rödblå trots allt inte skojas bort hur som helst. Truppen besitter större kunnande än vad tabellen visar och tvåans smygvärde får inte missas i jakten på de större pengarna. Ettan först, tvåan sedan.

4. Trelleborg - Östersund 1
Östersund har inlett Superettan frejdigt och är inför måndagen ensamma om att inte ha förlorat en enda match. Sett till Falkarnas prestationer är det dock bara en tidsfråga innan det första nederlaget kommer. Defensiven är trubbig och sett till Expected Points har de rödsvarta fått med sig fler poäng än vad de har förtjänat. Trelleborg har inte alls rosat marknaden men här anser vi att fördelen av hemmaplan – framför allt underlaget – ska väga tungt. Stefan Jacobsson debuterar på värdarnas tränarbänk och med vasse Bohman att luta sig mot kan vi inte hålla fingrarna borta från den spelvärda ettan. TFF spikas!

5. Djurgården - Växjö X
Två aktörer som förväntas tillhöra de nedre regionerna av Damallsvenskan stöter samman i Stockholm. Djurgården befinner sig i en jobbig period där offensiven innehar blött krut i bössan och bara en inspelad poäng av de senaste tolv möjliga rättfärdigar knappast överdriven procent mot Växjö. Småländskorna stod bitvis upp bra mot Linköping och mot ett Djurgården som inte alls trivs i spelförande kostym blir vi inte förvånade om samma historia upprepar sig. Alla tecken och skrälljobb är ett måste så länge ettan överstiger 60 procent.

6. Vittsjö - Kristianstad 2
Derbydags i Skåne där Vittsjö och Kristianstad ska mäta svärd på Vittsjö IP. De hemmahörande har stundtals imponerat framför sin egen publik där tre segrar på fyra försök är starka papper, men när svårighetsgraden vreds upp mot Häcken (0-3) hade Vittsjö inte mycket att sätta emot. Vi lutar starkt åt att samma visa utspelar sig denna måndag. Kristianstad är sett till xPTS Damallsvenskans näst bästa lag och 4-1-segern mot Brommapojkarna var ett skönt styrkebesked inför denna uppgift. Eiríksdóttir och Viens är lirare vars spetsegenskaper inte motsvaras på andra sidan och så länge tvåan stannar runt 55 procent är det en vettig spik.

7. Real Betis - Rayo Vallecano 2
Temperaturen ökar på flera håll när fokus riktas mot Benito Villamarín. Real Betis 1-0-seger mot Athletic Bilbao krattade manegen för att kunna säkra en biljett till Europa League, men presterar på topp gör inte de grönvita. Blott en seger på de fyra senaste vittnar om detta och mot ett homogent Rayo Vallecano går Betis inte säkra. Fekir är ett avbräck och de tillresta har fått upp hoppet om en Europaplats efter två segrar på de tre senaste. Spelmässigt har Iraolas mannar vad som krävs för att mäta sig med måndagens kombattanter och här går det inte att skriva under på ettans procent. X2 är en fräck väg att gå.

8. Estoril - Arouca 1
Det är fortfarande tight i kampen om Europaplatserna i Primeira Liga. Arouca har femteplatsen i egna händer, men sett till gästernas underliggande statistik borde så inte vara fallet. Expected Points har överpresterats med bred marginal och mot ett kontraktsjagande Estoril är gästerna ett ytterst sunt avslag. Estoril slog Santa Clara med 3-0 senast det begav sig framför hemmapubliken och här bör stödet från desamma komma väl till hands. Strecka från vänster för att rätta grönt i Portugal.

Kupongens kassaskåp

Kristianstad
Kristianstad har inlett Damallsvenskan starkt och boostade självförtroendet efter 4-1 mot Brommapojkarna. KDFF spinner vidare på inslagen väg mot ett sämre Vittsjö.

Varningens finger!

Leicester
Leicester spelar med kniven mot strupen när Liverpool kommer på besök. Detta till trots är de rödklädda ett motstånd som normalt passar värdarna bra. 1X får inte missas.

144 rader
1. Leicester - Liverpool 1x2
2. AIK - IFK Göteborg 1x
3. Sundsvall - Helsingborg 12
4. Trelleborg - Östersund 1
5. Djurgården - Växjö 1x2
6. Vittsjö - Kristianstad 2
7. Real Betis - Vallecano x2
8. Estoril - Arouca 1x

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto