Topptipset Tips Måndag 29/5

Publicerad på 29 Maj 2023 - 10:30

Tipsexperten

Tipsexperten

29 Maj 2023 - 10:30

Inte mindre än sju svenska matcher tar plats på måndagens Topptips. Derbyna från Göteborg och Trestad sticker ut på en trevlig kupong som sedan går i mål med en fight från Eliteserien. Lyckas Lilleström hänga på i toppstriden? Svaret finner ni i analysen!

Spelstopp: 18:59

1. Häcken - IFK Göteborg 1
Spännande Göteborgsderby från Hisingen där Häcken hoppas repa mod efter förlusten mot Djurgården. 0-1 i nacken var frukten av ett tufft spelschema men här har Getingarna fått gott om tid på sig att ladda upp inför stadsderbyt. Vid en ansenlig insats ska de gulsvarta hållas högst, men IFK Göteborg kommer med det sagt hit med fem raka utan förlust i bagaget. Svensson och Ohlsson är tunga avbräck men i rådande slag kan inställning och hårt jobb räcka långt även på Bravida Arena. 1X blir valet.

2. Hammarby - Värnamo X
Hammarby lyckades få med sig 2-2 från Stora Valla men prestationen var ytterligare en undermålig sådan från stockholmarna. Cifuentes har inte fått igång Bajens offensiv och skyndar sig spanjoren inte med detta kan de grönvita se i månen efter toppstrid. Förutsättningar finns mot Värnamo men smålänningarna ska inte underskattas. Spelmässigt är Hellbergs gäng med bland de allra bästa och i denna enskilda tillställning ska gästerna inte räknas bort på det sätt de gör av tipparna. Alla tecken och skrälljobb är rätt väg att gå.

3. Degerfors - Varberg 1
Degerfors fick nöja sig med 2-2 mot Hammarby, två förlorade poäng för bruksklubben. Värdarna skötte sin matchplan med bravur och i firma Campos/Vukojevic finns en duo som kan såra alla lag i denna serie på egen hand. Varberg har visat upp en olovligt darrig defensiv och även om Jocke Persson är en skicklig taktiker blir det svårt även för honom när spelarmaterialet inte räcker till. Stannar ettan runt 50 procent behövs inga garderingar på Stora Valla. Degerfors lämnas allena.

4. Kristianstad - Hammarby 1
Över till Damallsvenskan där ett toppmöte stundar i Skåne. Kristianstad är ett av seriens klart bästa lag sett till Expected Points och på hemmaplan har värdinnorna gjort rent hus så här långt. 5-0-0 vittnar om detta och här får Hammarby se upp med bland andra Viens och Eiriksdottir. Gästerna har i sin tur spets i Janogy och Vinberg, men här får stockholmarna först och främst finna sig i att slå ur underläge. I kraft av hemmaplan går ettan först, tvåan följer med på större system.

5. Djurgården - Vittsjö 1
Vittsjö placerar sig i mitten av Damallsvenskan där framför allt hemmaspelet har varit gästernas signum. Tio av 16 poäng har kommit hemma i Skåne och vi har svårt att ställa oss bakom den övervärderade tvåan när Vittsjö reser till Stockholm för att mäta svärd med Djurgården. Stockholms Stadion är inte lätt att spela på men Blåränderna har trots allt stått för sina bästa prestationer på egen mark. Här blir värdinnorna undervärderade och den spelvärda vänstersidan är ett måste i huvudstaden. Avslag på tvåan – 1X!

6. Oddevold - Trollhättan 1
Trestadsderby från Uddevalla som också är en ren seriefinal i Ettan Södra. Oddevold och Trollhättan har viss mån överpresterat Expected Points, men sett till respektive spelarmaterial är detta seriens två bästa lag. Oddevold spelar inte sällan kanonfotboll på egen mark där firma Kalludra/Tornblad kan lirka upp vilken motståndare som helst. Aliev är en målskytt av rang i Trollhättans offensiv, men kan Oddevold hålla honom i schack är mycket vunnet. Stannar ettan under 45 procent är det en fin värdespik.

7. Norrby - Vänersborg X
4-1-4 på nio matcher är en resultatrad som vittnar om att Norrby haft problem med att hitta kontinuiteten i Ettan Södra. Boråsarna är egentligen bättre än vad tabellen visar, men innan värdföreningen har fått ordning på sin offensiv går de inte att lita på till överdriven procent. Vänersborgs IF kommer att få kämpa för överlevnad under hela säsongen och kommer inte att ge bort en millimeter i onödan i Knalleland. Med det i åtanke måste heltäckningsmattan rullas ut. Alla tecken och skrälljobb!

8. Ham-Kam - Lilleström 2
Förmodat böljande akt från Eliteserien där två lag som ännu inte spelat oavgjort drabbar samman. Jakob Michelsen och hans Ham-Kam besitter en fin offensiv, men i de bakre leden är det alldeles för stabbigt för att värdarna ska kunna lämna bottenstriden. Lilleström har kapacitet att tillhöra guldstriden, men svajiga prestationer har gjort att LSK inte kunnat hänga med Bodö/Glimt och övriga topplag. Vi tror inte på något trendbrott här utan lutar oss mot “gubben” (etta-tvåa).

Kupongens kassaskåp

Degerfors
Degerfors har spelat strålande fotboll hemma på Stora Valla och mot ett Varberg som måste framåt kommer fina ytor för omställningar att ges. Fin spiketta.

Varningens finger!

Värnamo
Värnamo spelar jämnt med samtliga allsvenska lag när de har sin dag och ett övervärderat Hammarby går inte säkra. X2 ska med till varje pris.

144 rader
1. Häcken - IFK Göteborg 1x
2. Hammarby - Värnamo 1x2
3. Degerfors - Varberg 1
4. Kristianstad - Hammarby 12
5. Djurgården - Vittsjö 1x
6. Oddevold - Trollhättan 1
7. Norrby - Vänersborg 1x2
8. Ham-Kam - Lilleström 12

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto