Topptipset Tips Tisdag 30/5

Publicerad på 29 Maj 2023 - 15:35

Tipsexperten

Tipsexperten

29 Maj 2023 - 15:35

Den näst sista omgången av turkiska Süper Lig står i blickfånget under tisdagskvällen. Galatasaray har möjligheten att säkra titeln den här aftonen. Tre poäng i bortamötet mot Ankaragücü är det som krävs. Italienskt och nederländsk kval samt danskt mästerskapsspel står också på menyn. Mot full pott!

Spelstopp: 18:59

1. Cagliari - Parma 1
Det är semifinal i det italienska Serie B-kvalet. Värt att notera är att detta spelas som ett dubbelmöte. Gigi Buffon och hans Parma har haft spelledigt sedan den sista omgången medan Cagliari spelade en kvartsfinal mot Venezia i lördags. Det borde således vara fräschare ben hos parmaskinkorna, med det sagt slår gästerna från underläge i bortamötet. Listige Claudio Ranieri och hans Cagliari har nämligen varit enormt starka hemma på Sardinien. Här har inte öborna torskat sedan oktober förra året. Ettan blir därför en naturlig utgång.

2. VVV-Venlo - Almere City 2
Dubbelmöte är det också i playoff-semifinalen i Eerste Divisie. Almere City slutade på tredje plats i den nederländska andraligan, hela tolv poäng före VVV-Venlo. Almere får därmed gälla som tämligen klara favoriter i det här dubbelmötet. Gästerna var illa ute i kvartsfinalen mot FC Eindhoven men rent spelmässigt var det tydlig dominans från City i både hemma- och bortamötet. Venlo var också illa ute i kvarten mot Willem II där turken Özkan Yasar fällde avgörandet i den 121:a minuten. VVV har haft det lätt för Almere de senaste åren men nu när tvåan lutar åt att bli lågt streckad är det en given utgång.

3. Randers - Århus 2
I den danska mästerskapsserien jagar Århus den sista Europaplatsen. Tre poäng är det upp till Viborg när två omgångar återstår. AGF har visat fin form under våren och Uwe Röslers mannar kommer närmast från en riktigt bra insats i bortamötet mot FC Köpenhamn där det blev förlust med 3-4. FCK gjorde mål på precis allt i den matchen, men överlag har Århus varit väldigt stabila bakåt. Här väntar Patrik Carlgren och hans Randers i ett passande läge. De så kallade “Hästarna” står på fyra raka förluster och Carlgrens gäng är redan avhängda från topp 3. Tvåan spikas.

4. Fenerbahce - Antalyaspor 2
Fenerbahce måste gå rent i de avslutande omgångarna för att kunna snuva rivalen Galatasaray på titeln. Med tanke på att derbyt mot Gala väntar i den sista omgången finns absolut möjligheten för de gulblå, men att det ska bli någon walk in the park i hemmamötet mot Sam Larssons Antalyaspor är långt ifrån någon självklarhet. Att keepern Altay Bayindir (skadad) saknas är ett tydligt avbräck. Gästerna från Antalya slåss för ett nytt kontrakt och kommer således att sälja sig dyrt i Istanbul. Nuri Sahins kumpaner har stått för flera fina insatser på slutet och tittar vi till de underliggande siffrorna ser Antalyaspor klart bättre ut än vad tabellplaceringen pekar på. Bra läge att måla brett och hålla tummarna för en turkisk knall!

5. Ankaragücü - Galatasaray 2
För att Galatasaray ska säkra den 23:e ligatiteln krävs tre poäng mot Ankaragücü, förutsatt att Fenerbahce gör jobbet mot Antalyaspor. Mycket talar såklart för att titelstriden kommer att avgöras i den här omgången. Mauro Icardi har gått i bräschen för Gala som vunnit tre raka matcher efter derbytorsken mot Besiktas. Anmärkningsvärt är att den argentinska flåbusen har gjort lagets sex senaste pytsar. Ankaragücü är dock ingen enkel bortamatch för Icardi och gänget. Huvudstadslaget har trots allt inte torskat en hemmamatch sedan februari. Den troliga tvåan ackompanjeras därför med krysset som rensar fint bland kupongerna.

6. Giresunspor - Trabzonspor 1
De regerande turkiska mästarna gör ingen vidare säsong. Trabzonspor har inte alls kommit upp i samma nivå som i fjol. Marek Hamsik och gänget har torskat fem raka bortamatcher och inför den sista omgången har inte killarna från Trabzon mycket att spela för. Ett mer motiverat och desperat Giresunspor, som slåss för ett nytt kontrakt, borde med dessa underlag ha skaplig skrällchans, trots att det position för position är tydlig kvalitetsskillnad mellan lagen. Noterbart är att Giresunspor haft spelledigt sedan krysset mot Fenerbache den 7:e maj. När ettan blir lågt streckad inleder vänstertecknet.

7. Sivasspor - Konyaspor 1
Cupmästarna från 2022 riskerar att trilla ur det turkiska finrummet. Det är blott tre poäng ner till nedflyttningsstrecket och till skillnad från bottenkonkurrenterna har Sivasspor bara en match kvar att spela. De rödvita måste därmed gå för tre poäng i den avslutande hemmamatchen mot Konyaspor. De anatoliska örnarna från Konya kommer till spel med betydligt bättre form. Dock har Konyaspor ingenting att spela för ur ett tabellmässigt perspektiv, dessutom ska man ha med sig att gästerna har både mittfältaren Endri Cekici och målskytten Muhammet Demir på skadelistan. Motivationsetta.

8. Istanbulspor - Adana Demirspor 1
Nykomlingen Istanbulspor återfinns precis ovanför den turkiska giljotinen, en pinne före Giresunspor. Försvaret har läckt under hela säsongen och bortamötet mot Adan Demirspor torskade de gulsvarta med hela 0-6. Här i Istanbul lär det däremot bli betydligt jämnare. Adana har inte mycket att spela för då fjärdeplatsen redan är säkrad. I den förra omgången blev det torsk i hemmamötet mot Besiktas med hela 1-4 där coach Vincenzo Montella tappade huvudet och blev utvisad. Motivationsettan inleder, tvåan följer därefter.

Kupongens kassaskåp

Århus
Århus har varit en klass bättre än Randers i mästerskapsserien. Nu när både motivationen och klassen finns hos gästerna känns tvåan som en fin spik på Randers Stadium.

Varningens finger!

Antalyaspor
Ett motiverat Antalyaspor ska verkligen inte vara helt uträknade mot Fenerbahce. Skulle Galatasaray springa ifrån i bortamötet mot Ankaragücü, vilket inte alls är otänkbart, finns absolut risken att Fener kastar in handduken.

144 rader
1. Cagliari - Parma 1x
2. VVV-Venlo - Almere City x2
3. Randers - Århus 2
4. Fenerbahce - Antalyaspor 1x2
5. Ankaragücü - Galatasaray x2
6. Giresunspor - Trabzonspor 1x2
7. Sivasspor - Konyaspor 1
8. Istanbulspor - Adana Demirspor 12

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto