Topptipset Tips Tisdag 6/6

Publicerad på 5 Jun 2023 - 15:19

Tipsexperten

Tipsexperten

5 Jun 2023 - 15:19

Det är nationaldagsfirande på G och vad passar då inte bättre än att bänka oss för firande på Tele2 Arena och Svenska Cupen-finalen på damsidan mellan Hammarby och Häcken. En match som får dra igång Toppet denna eftermiddag. I övrigt blickar vi mot tre fina Superettan-matcher samt kvalmatcher från Schweiz och Tyskland plus Copa Libertadores-spel på den sydamerikanska kontinenten. Vamos!

Spelstopp: 14:59

1. Hammarby - Häcken X
Det vankas fotbollsfest i huvudstaden. Över 16 000 biljetter är sålda då Hammarby och Häcken går i klinch för att stångas om Svenska Cupen-pokalen. Bajens damer har på vägen till denna sista strid skickat på Piteå en semifinal-snyting och dessförinnan spelade också Janogy och gänget skjortan av Eskilstuna, BP och Uppsala i gruppspelet. Häcken blir en svår uppgift för Söderbönorna. Hisingens stolthet har inte förlorat en fotbollsmatch sedan premiären av Damallsvenskan och har, spelare för spelare, ett något vassare lag att kasta ut på mattan. Här kommer ändå ett massivt publiktryck påverka och agera “tolfte spelare” för HIF. På med stora spännbandet tidigt och lira 1X2.

2. Helsingborg - Jönköpings Södra 2
Stuart Baxter kom in som frälsare men hittills har det tilltänkta guldet blivit till sand. Skåningarna ser trötta och anfallsmässigt oförmögna ut. Fem mål på tio matcher i Superettan och en vinst över alla dessa strider innebär att HIF befinner sig i botten och snart kommer tåget mot säker mark så sakteliga börja rulla. J-Södra fick på läppen av ett bra Öster i förra omgången. De grönvita chockar ändå så långt i ligaspelet då överprestationen från smålänningarnas sida är påtaglig. Kan Södra hålla sig på offensiv sida mittlinjen är besökarna svårstoppade och när Andrés Garcías mannar får använda sin fart och finess framåt kommer Helsingborg få problem. Vi skippar ettan och blickar mot X2 på Olympia.

3. Örgryte - Landskrona 2
En urladdning krävdes för att Örgryte skulle montera ner GAIS i derbyt häromsistens. En tuff kamp resulterade inte bara i en 1-0-seger utan också i ostskivor utdelat till Sadiku, Drott och William Svensson. En trio startspelare som därmed är avstängda hemma mot Landskrona. Smashläge således för ett bra BoIS. Skåningarna har öppnat Superettan på ett bra sätt i och med poäng i sex av tio matcher. De vitsvarta hade också tämligen lätt för ÖIS i fjol då båda mötena slutade med gästerna som segrare. Även denna gång är det läge att klippa bandet till ettan och istället titta österut. X2 är kanon på Gamla Ullevi.

4. GIF Sundsvall - GAIS 2
Julius Lindberg och hans gaisare har trampat av tre raka matcher utan seger och därmed har göteborgarna ramlat ner från de mer utmärkande positionerna i toppen. Någon större fara på taket är det ändå inte. Makrillarna under Fredrik Holmbergs styre är vasst och synar vi nykomlingen från Ettans underliggande siffror är det topp mer eller mindre rakt igenom. GIF Sundsvall i norr står på menyn. Värdarna fick fin utdelning borta mot Gefle i omgång 10 men i ärlighetens namn var det ett himmelsblått hemmagäng som aldrig var med i matchen. Fortsatt finns frågetecken kring Sundsvalls offensiv där tunga pjäser som Engblom och Hallenius underpresterar och bakåt är Giffarna stundtals bleka. GAIS vinner.

5. Arminia Bielefeld - Wehen Wiesbaden X
Förra säsongen kickade Bielefeld fotboll i Bundesliga mot de stora tunga drakarna. Till hösten kommer Uwe Koschinats grabbar få tampas i 3.Liga mot bland annat Dortmunds B-lag, Aue och Essen. Arminia torskade nämligen första kvalmatchen för att hänga kvar i den tyska tvåan med 0-4 och var totalt uddlösa i framkant mot ett effektivt och välspelande Wehen. Wiesbaden-klubben kommer knappast “göra en Peterborough” utan rider ut de återstående 90-minuterna på Schüco Arena. Med tanke på mekaniken kring denna batalj då Wehen har råd att förlora med 0-3 och ändå gå vidare samtidigt som Arminia kommer blotta sig gränslöst bakåt finns ingen anledning att chansa. Alla tecken kritar vi därmed ner ögonaböj.

6. Lausanne Ouchy - Sion 1
Sion avslutade Super League-spelet med att greja en ynka pinne på åtta raka matcher och av bara farten föll också de vitröda med 0-2 i den första av två kvalmatcher mot Lausanne Ouchy. Utmanarna från Challenge League är därmed ruskigt nära att ta steget upp och tittar vi till hur statusen är hos lagen är det givetvis inget snack. Ett trött FCS ser uppgivna ut och utan målvakten Lindner (skadad) samt en ifrågasatt och petad Mario Balotelli är Sion inte ett tillräckligt bra fotbollslag för att lyckas hålla sig kvar. 1X räcker.

7. Monagas - Deportivo Pereira 2
Copa Libertadores tar kupongen i mål med två matcher. Den näst sista omgången av gruppspelet är vad som gäller. Monagas från Venezuela står fortsatt utan seger i svåra grupp F. I och med krysset hemma mot Colo Colo i förra omgången lever ändå hoppet att nå tredjeplatsen men då krävs med stor sannolikhet seger mot Pereira och det blir en alldeles för tuff uppgift. Colombianerna skickade i förra omgången av tävlingen på Boca Juniors en smäll hemmavid och vann med 1-0 och i vändande strid mellan dessa båda sällskap slutade mötet 2-1 på Estadio Hernán Ramírez Villegas. En tillställning där Deportivo hade full kontroll matchen igenom. Mycket trolig tvåa.

8. Paranaense - Club Libertad 2
Paraguays bästa klubblag är Libertad Asunción. Daniel Garnero styr ett fotbollslag som kan mäta sig med de allra bästa i Sydamerika och efter vinsten mot Lima i förra omgången av Copa Libertadores så är paraguayanerna i allra högsta grad med i racet om en topp 2-plats då gruppspelet går in i ett avgörande skede. Paranaense borta blir en svår men inte omöjlig uppgift. Brassarna kom undan med blotta förskräckelsen då lagen möttes i Asunción och risken att målkungen i laget, Pablo, missar mötet är tämligen stor då ett skadat lår satt stopp för lir den senaste tiden. Räkna inte bort Club Libertad. Gubben, etta-tvåa, plockar vi fram tidigt.

Kupongens kassaskåp

GAIS
GIF Sundsvall har varit en besvikelse i stort under våren och mot ett GAIS som visat upp en magnifik uppsida under våren kommer Medelpads stolthet få svårt. Tvåan är kanon.

Varningens finger!

Club Libertad
Paranaense överskattas i ett på förhand jämnt möte. Club Libertad var minst lika bra som brassarna i första matchen lagen emellan och kan absolut störa, trots bortaplan. Kul tvåa.

144 rader
1. Hammarby - Häcken 1x2
2. Helsingborg - Jönköping x2
3. Örgryte - Landskrona x2
4. GIF Sundsvall - GAIS 2
5. A.Bielefeld - Wehen 1x2
6. Lausanne Ouchy - Sion 1x
7. Monagas - Deportivo Pereira 2
8. Paranaense - Club Libertad 12

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto