Topptipset Tips Torsdag 1/6

Publicerad på 31 Maj 2023 - 15:18

Tipsexperten

Tipsexperten

31 Maj 2023 - 15:18

Det är svensk prägel på torsdagens Topptips. Fyra bidrag från Superettan följs upp med tyskt, italienskt och nederländskt kvalspel samt en Division 2-match från Rosvalla IP. Makrillarna från Götet och Bissarna från Nypan ser ut som två vassa spikar i jakten på 8 rätt. Ni hänger väl med?

Spelstopp: 18:59

1. GAIS - Örgryte 1
Derbytemperaturen vrids upp till kokpunkt när GAIS och Örgryte strålar samman på Gamla Ullevi. De sistnämnda har belönats för tålmodigt arbete med Jeffrey Aubynn som lotsat Sällskapet till fyra raka utan förlust, varav två raka segrar. Spelmässigt finns det dock skönhetsfläckar över 90 minuter som blir svåra att sminka över mot Superettans kanske bästa lag. GAIS toppar all form av positiv underliggande statistik och när Makrillarna får igång målskyttet blir de ohyggligt svåra att stoppa i toppen av andradivisionen. Friday är åter från avstängning vilket stärker offensiven och här gillas ettan skarpt. GAIS spikas!

2. Helsingborg - Skövde X
Att Helsingborg skulle ha sex poäng upp till säker mark efter nio omgångar av Superettan var det få som trodde inför säsongen. Skåningarna har fastnat i ett becksvart mörker och prestationsnivån har inte höjts sedan Stuart Baxter tog över skutan. De rödblå har uppenbara problem över hela banan vilket gör det bisarrt att förstå ettans överdrivna procent. Det må vara jumbon Skövde som gästar Olympia, men Tobbe Linderoths gäng trivs samtidigt som bäst när de får slå ur underläge. Lyckas besökarna rycka sönder matchbilden vid sundet är mycket vunnet. Måla tvärs över och jobba in den rensande högersidan.

3. Västerås - AFC Eskilstuna 1
Trots att Västerås tappade tunga målgöraren Viktor Granath till Halmstad har de grönvita stått för en superb inledning på Superettan. Kalle Karlssons defensiv är minst sagt solid och i Granaths frånvaro har bland andra Burke klivit fram och bidragit i de främre leden. En liten brasklapp ska slängas in för att grabbarna från gurkstaden sprungit över EV, men AFC Eskilstuna ska samtidigt ses som ett tacksamt hinder. Gästerna befinner sig i botten i såväl tabellen som underliggande siffror och får rikta in sig på att försöka lösa nytt kontrakt senare i höst. En pinne är inte omöjlig på Iver Arena, men ettan garderas framför allt på grund av ansatt procent. 1X är ett värdesäkrat lås.

4. Jönköpings Södra - Öster 2
Smålandsderbyt blir det sista vi ser av Superettan på denna kupong och när både Jönköpings Södra och Öster slåss i toppen av tabellen finns förutsättningar för en riktig holmgång. De grönvita värdarnas väg dit har styrts av firma Abdulla/Book som kan hitta målet ur ingenting, men väldigt snart hägrar ett koppel av motreaktioner. Detta på grund av att J-Södra får med sig alldeles för mycket sett till deras prestationer. Öster har däremot en stabil grund att stå på och med Westermark samt Bergmark-Wiberg på topp finns sylvass spets som ett defensivt svagt motstånd kommer att få svårt att hantera. Kusu närmar sig dessutom startelvan och vi stämmer definitivt in i Östers oddsmässiga favoritskap. Tvåan streckas först.

5. Stuttgart - Hamburg 1
Hamburg och kval mot Bundesliga är en historia som tycks utspelas varenda säsong. I slutet av Zweite Bundesligas sista omgång firade såväl spelare som supportrar ett förmodat avancemang, men när Heidenheim gjorde två mål på tilläggstid förpassades Die Rothosen istället till playoff. Den psykologiska smällen hanteras inte hur som helst mot ett Stuttgart som höjt sig under våren. Värdarna får ett gyllene tillfälle att koppla ett järngrepp om detta dubbelmöte på egen mark, men ettan streckas för hårt för att lämnas allena. I vad som troligen blir en böljande historia åker tvåan med.

6. Brescia - Cosenza 1
John Björkengren och Alexander Jallow har kniven mot strupen på stöveln. Svensklaget Brescia förlorade det första kvalmötet mot Cosenza med 0-1 på Gigi Marulla. Det krävs således en vändning från Björkengren, Jallow och gänget på Rigamonti för att hålla sig kvar i Serie B. Det ska absolut finnas hyfsade möjligheter att vända på detta. När lagen möttes i seriespelet på Rigamonti vann Brescia med 2-1 och faktum är att gästerna från Kalabrien har torskat fyra raka på den här arenan. Man ska även ha med sig att Cosenza endast vunnit en bortamatch sedan augusti. Ettan först, krysset sedan.

7. Utrecht - Sparta Rotterdam 1
Lag 5-8 i Eredivisie gör upp om en plats till Europa Conference League. Semifinalen mellan Utrecht och Sparta Rotterdam, som spelas som ett dubbelmöte, känns väldigt öppet. Det ska finnas något högre kapacitet hos Utrecht som har en av seriens bästa anfallare i greken Tasos Douvikas. Försvaret är däremot långt ifrån vattentätt och i den här kvalmatchen saknas både försvararen Van der Hoorn och ledaren Bas Dost. Bättre truppstatus är det hos Sparta som slutade fem pinnar före Utrecht i Eredivisie. Svårsiat. Bra läge att måla brett.

8. Nyköping - Assyriska FF 1
Nyköping siktar på att ta sig tillbaka till Division 1. Efter en knackig inledning har Bissarna börjat rada upp positiva resultat i Division 2 Södra Svealand. På de sex senaste omgångarna har Vincent Poppler och company tagit 16 av 18 poäng. Tabellgrannen Assyriska FF har gått sämre på slutet och förlusten senast mot Syrianska blev kostsam. Atish Ballchand blev utvisad medan Victor Åsberg drog på sig säsongens tredje ostskiva. Duon saknas därför på Rosvalla IP på grund av avstängningar. Ettan ser ut att bli en trevlig spik att avsluta med.

Kupongens kassaskåp

GAIS
GAIS spelar allt som oftast propagandafotboll i Superettan där Makrillarna ser ut som den klaraste uppflyttningskandidaten. Örgryte har höjt sig mot slutet men får finna sig i att slå ur stort underläge i derbyt. Stark etta.

Varningens finger!

Skövde
Helsingborg kämpar med självbilden och är definitivt ingen given vinnare mot ett Skövde som trivs med att slå ur underläge. X2 räknas tidigt på Olympia.

144 rader
1. GAIS - Örgryte 1
2. Helsingborg - Skövde 1x2
3. Västerås - AFC Eskils. 1x
4. Jönköping - Öster x2
5. Stuttgart - Hamburg 12
6. Brescia - Cosenza 1x
7. Utrecht - Sparta Rotterdam 1x2
8. Nyköping - Assyriska FF 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto