Publicerad på 24 Feb - 10:42

0
article-img
Foto: Bildbyrån

AIK är min bank i helgens cupspel

Första cupomgången är avslutad. AIK var den enda större favoriten som svek och inte vann. I helgen studsar de tillbaka. Här är mina tankar inför helgens omgång.

I mitt blogginlägg inför premiärhelgen tog jag upp att det vanligaste utfallet i förstarundan är att favoriterna vinner, men oftast inte särskilt stort. Facit den här gången? 13 favoritsegrar på 16 matcher. Men samtidigt så blev vissa matcher målmässigt jämna och huvudlinan för asian hcp (den som bedömdes som mest 50/50 inför matchen) slogs av favoriten i sex av matcherna. Lite fler än tidigare säsonger, men överlag höll trenden från tidigare år i sig hyggligt.

I samma blogginlägg nämnde jag ett par intressanta spel:
Bland annat Trelleborg +1,5 mot Kalmar. Tyvärr ändrade jag mig i spelrekommendationen på sajten och tog underspelet istället. Matchen slutade 3-2 till KFF så +1,5 hade suttit, men undern svek.
Nämnde även under 3,5 mål i Mjällby vs Dalkurd + samma spel i AIK vs Västerås. Satt rätt bekvämt, precis som den enkla dubbeln med Häcken + MFF att vinna.
Var inne på att GAIS vs Norrköping skulle bli målrik, där hade jag fel (0-1).

Tittade närmare på vad Wysout rapporterade som expected goals i de allsvenska lagens matcher:

AIK vs Västerås 1.61-1.55
Kalmar vs Trelleborg 1.55-0.71
Bajen vs Brage 1.93-0.77
MFF vs Skövde 2.15-0.24
Blåvitt vs Utsikten 1.9-1.18
GAIS vs IFK Norrköping 0.71-0.9
Häcken vs Jönköping Södra 2.96-1.25
Trollhättan vs Halmstad 0.46-1.72
Djurgården vs Landskrona 2.35-0.56
Varberg vs Östersund 1.32-0.4
IFK Luleå vs Degerfors 0.54-2.66
Oskarshamns AIK vs IK Sirius 0.64-4.2
Mjällby vs Dalkurd 2.1-0.49
BP vs Örebro 2.61-2.2

Det som sticker ut för mig:

- AIK släppte till bra målchanser mot Västerås. Det var känslan även när jag såg matchen, åtminstone första 15-20 minuterna.
- Malmö väldigt stabila mot ett rätt primitivt Skövde. Känslan är att matchen dog ut lite efter ett sjukdomsfall på läktaren och lång paus.
- Häcken, Djurgården och Hammarby var effektiva i sina storsegrar.

Tidiga speltankar inför andra cupomgången:

1. AIK känns i stort sett som en bank. Spelrekommendation här
AIK + Djurgården i en rak dubbel till runt 1.90 känns bra.

2. Under 3,5 mål i Oskarshamn vs Mjällby + Halmstad vs J Södra till runt 2.05-2.10.
Två defensivt starka allsvenska lag i Maif och Halmstad som inte sprudlar framåt.

3. Onsala att göra u0,5 mål mot Kalmar. Finns till runt 1.80-1.85.
Division 2-laget Onsala kom till få lägen mot Helsingborg. Nu ett snäpp upp motståndsmässigt. Jag skräms inte av att Kalmar släppte två mot Trelleborg, skåningarna gjorde två mål på ytterst lite. Kalmar borde försöka matcha Helsingborgs 5-0 för att ha ett bra utgångsläge inför sista matchen, så räknar med bra laguppställning.

Överlag kan det bli rotation hos en del lag i den här omgången. Så det är som alltid bra att hålla koll på lokaltidningar, hemsidor och startelvorna när de kommer. Kom ihåg att spela ansvarsfullt!

Några tankar i övrigt:

1. Dags för Guidetti att steppa upp
Att kritisera JG är väl lite att slå in en öppen dörr. Men det börjar bli dags för anfallsstjärnan att leverera. Skadeproblem och matchform hit och dit – tävlingssäsongen är igång. Efter 1-1 mot Västerås blir avancemang från gruppen onödigt svårt. AIK lär väl lösa det ändå, men det blir troligen svårt att bli en av de fyra bästa gruppsegrarna. Med andra ord troligen bortaplan i kvartsfinal – kan mycket väl bli mot Malmö eller Häcken. Då är AIK underdogs och cupäventyret kan ta slut – då blir det inget Europaspel den här säsongen. Allt avgörs inte i en premiärmatch mot Västerås, men det är redan svårt nog att vinna cupen och ett poängtapp gör det än tuffare. Att poängtappet dessutom kommer för att spelare inte känns redo är än värre.

Att det blev 1-1 var såklart inte bara Guidettis fel, men jag väntar mig mer av honom. Tycker prestationen var svag och han kändes inte vass och farlig. I den typen av matcher tycker jag man kan kräva mer av honom, oavsett om det är tidigt på säsongen.

2. Hammarbys sena mål sminkade över en del
En som bara kollar resultatet 4-1 mot Brage tänker väl att det ser ut som ett typiskt Hammarbyutfall. Tycker dock insatsen var sådär långa stunder och jag ser inte laget som topp tre i Allsvenskan i nuläget. Inte helt ologiskt med tanke på vilka tunga trupptapp de haft. Mot Brage rann det på i slutet och Erabi + Madjed gladde såklart. Men prestationen fram till dess...nja. Positivt är väl att det finns tid för Cifuentes att jobba med laget och för Jansson att förstärka truppen.

3. Malmö ser redan bra ut
Skövde är Skövde. Ska inte dra för stora slutsatser av den 2-0-segern. Men Malmö har de senaste säsongerna slarvförlorat (2021) och hostat sig fram lite (2022) i cupgruppspelet. Såg spelmässigt bra ut med en kreativ Nanasi, hungrig Christiansen och tung Kiese-Thelin. Även Pena ser ut att bli riktigt bra under Rydström. Matchen ebbade ut efter en furös inledning av MFF. Hade de jagat ett resultat eller velat göra fler mål är känslan att de hade löst det rätt lätt.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto