Publicerad på 26 Maj - 15:07

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Allsvenskt allvar: Bussar, domare och maskning


Lyckade bussar i Fantasyn, domargnäll och maskning. Och en schweizare som vill avsluta med stil. Mina tankar inför helgens allsvenska omgång.

Inför förra omgången bloggade jag om Fantasy Allsvenskans kommande dubbelomgång. Lagen som ska kvala till Europa i sommar spelar en extra veckomatch nu för att underlätta schemat i kvaltider. I det inlägget gick jag igenom lite olika strategier för hur den här omgången borde attackeras. Min rekommendation var att dra parkera bussen-kortet. Det gjorde jag och min backlinje med: Danielson, Piotr Johansson, Kurtulus, Pinas och Lund spelade in 78 poäng.

Även om Kurtulus och Adjeis röda kort för Bajen och Elias Anderssons skada (den slapp jag undan) förstörde lite blev det nog bra för de flesta som drog parkera bussen. Svårt för de som drar det här chipet i en singelomgång att matcha poängen som de flesta inkasserade nu.

Fantasytankar inför helgen

Kaptensvalen kommer nog spreta lite då Malmö FF har Elfsborg borta och Djurgården tar emot AIK i ett derby. Häcken hemma mot Blåvitt skulle kunna vara ett alternativ, men Högmos gäng såg rätt slitna ut mot Djurgården. Gissar att det ändå kommer bli bindel där för många.

I övrigt?

Hammarbys schema ser bra ut nu med Värnamo (h), Halmstad (b) och BP (h) i de kommande matcherna före uppehållet. Bara att sitta kvar på backarna Kurtulus och Pinas om du äger dem tycker jag. Framåt undviker jag dock Bajenspelare som det känns just nu. Besara är enda rimliga alternativet, men lite för dyr va?

Gillar vad jag ser i Elfsborg. Men MFF, Djurgården och AIK (b) kommande tre gör att jag inte byter in någon därifrån i alla fall.

Om vi glömmer Fantasyn för en stund:

Väldigt mycket fokus på domarna senaste veckan. Lätt att förstå det med tanke på att det begås stora avgörande misstag i stort sett varje omgång. Samtidigt VAR-as det friskt i de flesta större ligor och det pågår en diskussion om vi ska ha det i Sverige också. Att Discovery och andra medier bombar på med mycket innehåll om just tveksamma domslut gör att det blir väldigt mycket fokus på de här situationerna. Det är allas fel eftersom medierna publicerar det som genererar mest intresse.

Mycket har sagts om det här, men ett par reflektioner från mig:

1. Välj vilka situationer du klagar över.
Alla har nog sett situationerna från förra omgången vid det här laget.
Kurtulus hands mot IFK Göteborg som skulle varit straff.
Vaihos orena skallnng mot en Mjällbyspelare skulle varit rött kort.

Alla är nog överens om att straff och rött kort hade varit korrekta domslut. Även jag. Och jag förstår att spelare, tränare, supportrar och bettare vill ha med sig korrekta beslut som är till deras fördel. Full förståelse för det. Dock stor skillnad för mig att inte få med sig såna här totala hjärnsläpp från motståndarna jämfört med att spela sig till ett öppet mål, kapas brutalt just före bollen ska rullas in och inte få med sig något från domaren.

Kurtulus komiska hands och Vaihos vansinne var inget Blåvitt eller Mjällby spelade sig till av egen kraft. Det var hjärnsläpp av motståndare. För mig är det lite som att klaga över missade målchanser när det enda som skapats var ett löst skott från 30 meter som motståndarmålvakten höll på att fumla in.

Vaiho och Kurtulus-situationer tycker jag är något helt annat än när domaren exempelvis hittar en handsstraff mot dig trots att bollen tar i bröstet. Förstår som sagt att lag, supportrar och tränare vill ha med sig de situationerna – men i min bok: Att inte få med sig rött på Vaiho i ett sånt läge är inte att bli bortdömd i en match. Så välj vilka situationer som är värt att klaga på.

2. Dags för fotbollen att reflektera över reglerna

I onsdagens strandfotbollsmatch mellan Djurgården och Häcken skapades få målchanser. Förblev länge mållöst och det började lukta 0-0. Då träffade ett inlägg Häckens högerback Lunddal Friðrikssons överkropp och bollen gick ut till hörna. Kanske tog bollen på handen, troligen tog den i bröstet. Det är knepigt att säga, till och med på repriserna. Såklart ruskigt svårt för en domare att avgöra i realtid. Att domaren inte ska blåsa straff om han inte är helt säker är en annan sak. Men domaren blåste straff här.

Straffar innebär mål i 70-80% av fallen. Fotboll är en målsnål sport.
Är det inte dags för fotbollen att se över regelverket kring vad som ska kunna ge straffar?
Att eventuellt råka få bollen på handen i straffområdets ytterkant – är det ett brott som ska ge straff till motståndarna?
Är straffet (pun intended) i paritet med brottet?

En stor anledning till att det blir så mycket fokus på domslut är att straffar blir extremt avgörande. Att rädda ett givet mål som Suarez gjorde för Uruguay mot Ghana i VM 2014 är en sak. Att råka träffas på handen/armen när du försöker blocka ett inlägg i ett helt ofarligt läge är något annat. Som anfallande lag få straff i en sån situation är extremt bra betalt. Lottovinst. Är det inte dags att åtminstone överväga en annan bestraffning i vissa typer av lägen? Tror inte försvarande lag skulle börja ta med handen hursomhelst om det infördes exempelvis indirekt frispark istället för straff.

När vi ändå är inne på regler – är det inte dags att göra något åt den obefintliga så kallade sexsekundersregeln? Finns inte en domare som beivrat den på 30 år vad jag sett. Alla målvakters handbok i ledning:

1. När du tar emot ett löst inlägg/skott - låtsas behöva kasta dig ner på marken.
2. Ligg ner och krama bollen hårt ett tag.
3. Res dig mödosamt upp.
4. Låtsas vara intresserad av att få igång spelet snabbt när du ställt dig upp. Räck sedan upp handen i en ursäktande gest mot utespelarna, chansen att sätta igång spelet snabbt försvann tydligen.
5. Studsa bollen lite till.
6. Speja ut mot planen.
7. Sparka ut bollen. Gärna så högt som möjligt.

Kan lätt ta 20-25 sekunder i anspråk. Skickliga målvakter kan trolla bort ett par minuters speltid i ledning. Domarna straffar aldrig detta och de lägger inte heller till tillräckligt med stopptid – så det är ett riskfritt maskande. Min lösning: Inför en tidsgräns på åtta sekunder. Börja bestraffa målvakter som håller i bollen för länge.

Har bara ett speltips på sajten just nu, tror på mål mellan BP och Sirius

I övrigt har jag en annan idé:

Arsenals Granit Xhaka har ryktats bort. Det mesta pekar på att Wolves hemma blir hans sista Arsenalmatch. Schweizaren har överlag varit lite mer offensiv den här säsongen och bland annat gjort fem mål. Nu ställs Arsenal mot ett Wolves med noll att spela för. Som Axén hade sagt - det är shorts och sommarlov. Tror på en öppen match med många målchanser. Arsenal lär vilja avsluta säsongen snyggt. För Xhakas del - vad hade varit bättre än att avsluta med ett mål? Åtminstone försöka göra ett mål. Expekt ger 2.35 på Xhaka över 0,5 skott på mål. Det tror jag är ett bra spel den här helgen.



Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto