Allsvenskt Allvar med Polsäter: Så borde storklubbarna värva

3 Januari 2022 - 12:22


Rekatochklarts allsvenske husgud Christian Polsäter går igenom storklubbarna och vem de borde värva! 

MALMÖ FF

Tog relativt få poäng, men hade också en del oflyt i många matcher där det blev poängtapp. Stora skadebekymmer. Får ändå säga att det är välförtjänt att de vinner. Sett till expected points, som tittar på expected goals i matcherna, var de överlägsna vinnare. 

Tycker dock MFF borde få ut mer av det finansiella övertag de skapat sig. Spelmässigt tycker jag de borde kunna vara ännu mer dominanta än de är många gånger. Truppmässigt tycker jag de behöver få in ett par mittbackar och eventuellt en ny central mittfältare till nästa säsong. Sen behöver de bestämma om de ska satsa på Colak eller inte. 

På sikt tycker jag MFF-fansen har skäl att vara lite oroliga över truppdemografin. Dahlin, Christiansen, Rieks, Berget, Moisander, Toivonen och Eric Larsson är samtliga i slutskedet av sina karriärer. Samtliga kommer behöva ersättas de närmsta säsongerna. Pengarna finns för att göra det, men det gäller att sätta värvningarna också. 

Borde värva: Dennis Hadžikadunić får inte spela jättemycket i Rostov. Välbekant ung landslagsman som kan gå in och förstärka direkt är känslan. Borde dessutom finnas försäljningspotential om han gör ett par bra säsonger. 

AIK

Tog lika många poäng som MFF, men föll på målskillnad. Många framhåller laget som en positiv överraskning utifrån fjolårsfiaskot. På ett sätt är jag benägen att hålla med, men om vi bortser från förra säsongen har de varit med i toppen i stort sett i varje säsong senaste 10-15 åren. 

En positiv grej med säsongen är att unga spelare som Bilal Hussein och Otieno varit nyckelspelare för laget. Där finns potential att casha in och återinvestera. Där bakom finns ett par-tre till som kan bli fina försäljningar om de fortsätter utvecklas. Det är den vägen AIK behöver gå för att närma sig Malmö på längre sikt. Har också plockat in ett par spännade unga namn redan nu. 

Tycker de behöver ha in en ny vass anfallare till nästa år (bara Stefanelli & Bahoui håller väl inte en hel säsong?) om inte Radulovic tar jättekliv. John Guidetti, som brukar träna med laget när han är i Sverige, är såklart ett drömnamn om det hade gått att lösa. Ett längre kontrakt på Milosevic hade också varit bra. Annars har de många delar på plats redan och det är ingen vågad gissning att de är med i toppen även nästa säsong. 

Borde värva: John Guidetti.

DJURGÅRDEN

Rätt stor ruljans på startspelare inför säsongen, men gjorde trots det en briljant första halva av säsongen. Försäljningen av Witry i kombination med att de inte fick igång någon av sina anfallare blev dock för tungt att hantera och till slut fick de se sig besegrade i guldstriden. Ändå positvit att de tog en Europaplats. 

Till nästa säsong finns det oförlöst potential i truppen i form av bland andra Ademi och Asoro. Chilufya bör bli bättre och bättre också (om han inte säljs i vinter gissar jag att han lämnar i sommar). En tänkbar rockad är att de säljer Ekdal eller Une-Larsson och får in Danielson, som väl måste vara trött på Kina snart? 

Bosse Andersson bör väl gå för att få in en striker som passar i Kim & Tolles filosofi, blir intressant att se vem de hittar. Sätter de den positionen utmanar de nog om guldet även nästa säsong. Personligen hade jag gärna sett en ny vänsterback också, tycker Käck inte håller längre. 

Borde värva: Edvardsen är en komplicerad karaktär, men hade nog passat in väldigt bra i DIF. 

HAMMARBY 

Höga toppar och djupa dalar spelmässigt även i år. Känns som att de har ett ben kvar med den spelargrupp som 2019 öste in mål och var nära att ta guld, medan andra benet bygger något nytt. Bygga nytt-sidan åkte på en rejäl smäll efter säsongen här i Milos Milojevic-soppan. 

Nu måste Jansson sätta en ny tränare igen. Helt klart ett bakslag bara ett knappt halvår efter att Billborn sparkades. Inte lätt att hitta rätt namn, men Bajenjobbet är attraktivt. Finns stor potential i truppen och förväntningarna inför nästa säsong borde vara hanterbara. 

Borde värva: Har ju många bitar på plats truppmässigt, så det är en tränare de behöver få in. Rydström hade kittlat rejält. 

IFK GÖTEBORG

Klubben befinner sig i en knepig sits. Tror ingen med anknytning till klubben hade velat att de skulle neka alla hemvändare kontrakt. Men balansen på truppen blev skev med Wernbloom, Jakob Johansson, Bjärsmyr, Wendt, Berg m.fl. - många äldre och skadebenägna spelare. Det ledde till att yngre spelare såldes billigt före de hann göra riktigt mycket avtryck. 

Wendt (36), Bjärsmyr (35), Gustav Svensson (34) och Marcus Berg (35) utgör en stomme även nästa säsong. Bakom dessa finns spelare som Sana, Thern och Sebastian Eriksson som också är runt 30. Enstaka matcher kommer Blåvitt nog vara riktigt bra, men över tid är de en bit från topplagen även nästa säsong i min bok. 

Borde värva: Behöver steg för steg föryngra truppen. Kanske en ung vänsterback som kan stå på tillväxt bakom Wendt och därefter säljas? En alldeles egen Otieno (relativt okänd spelare från de lägre divisionerna som kan explodera). Svårt med namn, men Norrbys Viktor Bergh skulle kunna vara en okej lösning kanske? Wingback som visat att han kan spela ytterback i en fyrbackslinje också.

Läs Polsäters första inlägg: Årets flopp och de åker ur