Publicerad på 12 Maj - 13:18

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Bajens sommar blir extremt viktig


Hammarbys inledning av Allsvenskan är en sportslig mardröm. Upp till bevis i sommar för sportchef Jesper Jansson. Men sätter klubben värvningarna som kommer behövas?

Jag trodde på Hammarby i bortamatchen mot IFK Norrköping. Istället blev det säsongens fjärde förlust efter två Totte Nyman-mål. Insatsen var väl ingen katastrof, men i slutändan en ny toppmatch-torsk. Trodde de skulle studsa tillbaka tillräckligt mycket för att slå Mjällby i tisdags. Men det slutade mållöst och ny Bajenbesvikelse. Supportrarna buade ut laget efter matchen. Det ser ganska rörigt ut i Hammarby just nu och det finns flera stora frågetecken för mig efter en svag inledning av årets säsong.

Spelet?

Inledningsschemat har förvisso varit svårt med fyra tuffa bortamatcher. Men Bajen har i ärlighetens namn inte sett så övertygande ut i segrarna mot Varberg och Degerfors heller. Redan halkat efter topplagen. Med tanke på hur det ser ut spelmässigt nu är det svårt att se laget lyfta sig på kort sikt. Att de skulle gå långt i ett Europaspel är också svårt att se. Då riskerar säsongen summeras med:

- Cupsemiförlust mot Mjällby
- Ingen Europaplats i Allsvenskan
- Europeiskt uttåg

Kan inte ses som annat än ett stort steg bakåt för en klubb som annars gjort mycket rätt senaste tre-fyra säsongerna.

Matcherna mot topplagen?

Att varje säsong vinna 10-12 hemmamatcher mot mitten/bottenlag är såklart bra. Men hur länge till entusiasmeras supportrarna av den typen av segrar så länge de har minusstatisik mot i stort sett varje topplag?

En öppen dörr att slå in, men Bajen börja göra det bättre mot de bästa lagen.

Värvningarna?

Visst, blytunga tapp av Jeahze, Bojanic och Ludwigson. Även i viss mån Berisha, Simon Sandberg och Jeppe Andersen. Och det finns nya spelare som inlett okej (Tekie och Djukanovic) det ska sägas. Men värvningarna från förra sommaren och framåt är generellt svaga:

Pavle Vagic: Startade mot Malmö, vilket var andra gången han fick den äran i Allsvenskan för Bajen. Usel insats, byttes ut i paus. Inte ens med i truppen mot Norrköping. Svagt inhopp igen mot Mjällby. En välkänd ung spelare värvad för dyra pengar från Rosenborg – det ska inte vara möjligt att träffa så fel som det verkar bli här. När Demirol tvingades bryta matchen mot Mjällby zoomades Cifuentes in.

Besvikna blicken när spanjoren insåg att ännu en spelare var skadad och att enda ersättningsalternativet var Vagic… ibland säger en blick mer än tusen ord.

Trawally: Tung skada i fjol förlåter kanske lite. Men innan dess såg det inte särskilt bra ut och det känns väldigt långt borta att han ska gå in och göra något avtryck den här säsongen. 2024 då jävlar!

Simon Strand: En habil allsvensk spelare. Men var inte ordinarie i Elfsborg – är det den typen av spelare som ska gå in och höja Bajen? Ett Hammarby som hade en av seriens bästa ytterbackar i fjol i Jeahze. Strand är ett stort steg neråt från honom. På ungefär på samma nivå som Simon Sandberg, som släpptes iväg till Häcken.

Adi Nalic: Kan bli bra på sikt, men värvades in medan han var skadad. Snart har vi spelat en tredjedel av säsongen och han är inte redo för 90 minuter än.

Mikkelsen: För tidigt att döma ut honom, men han har verkligen inte rosat marknaden hittills. Inte visat särskilt mycket alls. Borde precis som Vagic också varit en hyfsat säker värvning med kort inkörningsperiod med tanke på att han värvades in från Norge. Spelas som ytter, vilket inte känns som hans rätta position alls.

Klubben har gjort väldigt mycket rätt senaste femårsperioden. Men med tanke på vilket flow klubben haft med publiktryck och intäkter det senaste så tycker jag de etablerade värvningarna varit för dåliga. I stället för att ta klubben till nästa steg har de försämrat laget. Sammansättningen också konstig. Knappt en enda vettig ytterback i truppen, ingen etablerad striker. Nog för att Bajen inte fått sina förstaval (Noah Persson som ytterback hade varit mycket bra). Men det är upp till sportchefen att lösa sånt

Om Hammarby ska nå ett Europagruppspel är känslan att de måste få in minst två-tre riktigt bra spelare i sommar. Med tanke på värvningarna senaste året - sätter klubben de rekryteringarna? Jag är tveksam med tanke på vilket track record de haft.

Helgens lir:

– Efter den här Bajensågningen så är det väl rimligt att tro på Djurgården i derbyt
– Visst luktar det mål om Häcken-Degerfors?

Underspelsdubbel:
Under 3,5 mål i HBK mot Malmö i dubbel med samma spel i Kalmar mot BP till ungefär 1.95 tycker jag är bra.

Hur spelar du i helgen?

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto