Publicerad på 17 Jan - 11:42

article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Folkfesten blev till en tragisk fars



Foto: Bildbyrån

Varje vecka sätter journalisten Jimmy Ewertsson ord på det allra mest intressanta som hänt i Europa den gångna fotbollshelgen!

***

Helgens stora match var förstås El gran derbi, stormatchen i Andalusien mellan Sevilla och Real Betis, men derbyt lämnade en bitter eftersmak när matchen under lördagen var tvungen att avbrytas efter att Sevillas Joan Jordán träffats av ett inkastat föremål. 

Nja, El derbi sevillano blev inte riktigt som tilltänkt. Det andalusiska derbyt är en gigantisk fotbollsmatch och öronmärks varje säsong som årets största och viktigaste match av båda supportergrupper – särskilt när lagen, likt igår, möttes i Copa del Reys åttondelsfinal. 

 – Derbyt är en vacker fotbollsmatch. Oavsett om det är ligan eller cupen är det alltid speciella, vackra matcher där båda lagen kan lägga beslag på segern, sa Real Betis-veteranen Joaquín till Deportes Cuatro inför matchen. 

De båda Sevilla-lagen har varit i strålande form under säsongen, vilket gav extra krydda till just den gångna helgens derby. 

 Sevilla har, trots enorma skadesvårigheter som pågått under egentligen hela säsongen, allt mer klivit fram som den enda genuina utmanaren till Real Madrid i La Ligas titelstrid. Sportchefen Monchi och Julen Lopetegui – som visat vilken skicklig tränare är efter misärperioden när han fick sparken från både spanska landslaget och Real Madrid runt VM 2018 – har gjort ett utmärkt arbete att få ihop en slagkraftig trupp. Sevilla är tvåa i La Liga, fem poäng (och en match mindre spelad) än Real Madrid och har hela tio poäng ner till tabelltrean – där vi överraskande nog finner ärkerivalen Real Betis. 

Real Betis har verkligen lyft under den här säsongen under Manuel Pellegrinis ledning och att Los Verdiblancos placerar sig före lag som Atlético Madrid, Barcelona och Real Sociedad säger en hel del. Real Betis har dessutom varit La Ligas kanske allra mest underhållande fotbollslag att bevittna, framför allt i form av spelare som Nabil Fekir och Sergio Canales.

Förväntningarna var med andra ord oerhört stora inför lördagskvällens derby, och inledningsvis infriades dem. Papù Gómez gav Sevilla ledningen och ett par minuter senare kvitterade den briljante Fekir när han knorrade en hörna direkt i mål. I målfirandet efter Fekirs kvittering inträffade dock katastrofen. Sevillas Joan Jordán träffades av ett inkastat föremål, ett plaströr, från läktaren och efter en lång ovisshet avbröts till slut matchen. 

I eftermälet när matchen avbröts anklagade flera Betis-spelare, däribland Christian Tello, Juan Miranda och Victor Camarasa, Sevilla-tränaren Julen Lopetegui för att ha överdrivit situationen för att få matchen avbruten. 

”Vi hörde alla deras tränare uppmuntra honom att ’känna sig yr och falla till marken’”, skrev Camarasa på Twitter. 

Kommentarerna uppskattades inte alls från Sevilla-håll. 

– Att förflytta fokus där det inte ska vara är förkastligt. Fokus måste vara på Joan Jordán, som är hemma och som inte kunde spela idag. Han kom till sjukhuset på lördagskvällen med högt blodtryck och en huvudskada som fick honom att känna sig yr. Det är fruktansvärt att kollegor kommer med dessa kommentarer, det stör mig verkligen. Fördöm att plaströret kastades in, eller gör det inte. Men faktum är att Joan inte var på planen idag. Det var inte han som kastade röret och inte han som avbröt matchen. Det är sanningen, sa en ilsken Lopetegui efter att matchen till slut spelats klart under söndagen. 

Även Betis Pellegrini var missnöjd med hur hela situationen hanterades från förbundshåll. 

– Det lämnar en bitter eftersmak. Så mycket ont som åstadkommits av en idiot. Jag vet inte om ett plaströr kan orsaka så mycket skada, men det måste undersökas. Fotbollen har verkligen skadats. Vid andra tillfällen har matcher inte avbrutits vid incidenter som denna och om allt bara hanterats bättre skulle matchen kunnat spelas med supportrar på läktarna, sa Pellegrini. 

Så blev det som bekant dock inte. Matchen avbröts på lördagen och återupptogs först på söndagseftermiddagen, framför tomma läktare på Benito Villamarín och utan Jordán i startelvan. Real Betis gick segrande ur striden efter att Sergio Canales gjort segermålet en dryg kvart från slutet. 

Real Betis vann, men det fanns få segrare i fotbolls-Sevilla under helgen när vad som skulle bli en andalusisk folkfest utvecklades till en tragisk fars. Det sista ordet lär dessutom inte vara sagt i den här soppan. 

Helgens balja: James Ward-Prowse 

Southamptons James Ward-Prowse visar än en gång att han tillhör fotbollsvärldens absolut främsta frisparksskyttar när han slog till med en vackert curlad frispark mot Wolves som lämnade José Sá helt chanslös. Han är nu uppe på delad andraplats, tillsammans med Gianfranco Zola och Thierry Henry, vad gäller frisparksmål i Premier League. Bara David Beckham har gjort fler. 

Helgens oklarhet: Ragnick vs Martial 

Anthony Martial var inte med i truppen när Manchester United efter en uppmuntrande första halvlek tappade initiativ och poäng borta mot Aston Villa, där 2–0 blev till 2–2 i slutminuterna. Efter matchen påstod Ralf Rangnick att fransmannen, som vill borta från United i januarifönstret, hade vägrat att vara en del av truppen i bortamatchen i Birmingham. Martial var snabb att förneka huvudtränarens påstående via Instagram. Vad som är sanning återstår nog att se, men det är lätt att konstatera att det fortfarande stormar runt Manchester United där det långt ifrån verkar råda någon harmoni i truppen för tillfället. 

Helgens överraskning: Algeriets svit bruten mot Ekvatorialguinea 

Helgen bjöd på en rejäl skräll i Afrikanska mästerskapen när regerande mästarna Algeriets 35 matcher långa förlustfria svit bröts när Ökenrävarna föll mot Ekvatorialguinea. Resultatet innebär att Algeriet är sist i Grupp E och behöver en seger i torsdagens avslutande gruppspelsmatch mot Elfenbenskusten. 

Helgens omöjlighet: Derby lämnar jumboplatsen 

21 poängs avdrag för klubbens ekonomiska svårigheter och stora oklarheter kring spelartruppen, där Phil Jagielka var den senaste spelaren att försvinna. Ändå fortsätter Wayne Rooney att uträtta stordåd i Derby County. Ny seger i helgen, mot Sheffield United, gjorde att Derby lämnade jumboplatsen och nu har åtta poäng upp till säker mark. Det omöjliga kan väl inte inträffa… eller? 

Helgens strul: North London-derbyt 

Nej, det blev inget North London-derby i helgen efter att Arsenals ansökan om att skjuta upp matchen på grund av för många otillgängliga spelare godkändes. Den stora frågan är ju vad som egentligen gäller? Premier League har målat in sig själva i ett hörn med sin oklara hantering gällande uppskjutna matcher, och det lär bli en utmaning att få ihop allt under våren. 

På annat håll i London lyckades ett kraftigt decimerat Leeds, som lidit av svårt manfall under längre tid, både spela fotboll och vinna när en imponerande Raphinha ledde Marcelo Bielsas lag till en viktig 3–2-seger mot West Ham. 

Helgens spark: Rafa Benítez 

Så var det slutligen över för Rafa Benítez i Everton efter ett miserabelt drygt halvår. Spanjoren är en skicklig fotbollstränare, men det här var onekligen ingen match made in heaven. Han hade supportrarna emot sig från första sekunden, efter bakgrunden hos ärkerivalen Liverpool, och en trupp som inte var anpassad efter fotbollen han önskar spela. Det var bara en tidsfråga innan det skulle sluta så här. Blickarna bör dock riktas mot Everton i det här fallet efter ytterligare ett misslyckande under Farhad Moshiris ägarskap. Vad är planen nu? Finns den?

Läs tidigare inlägg i Ewertssons Europa

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto