Publicerad på 27 Jun - 16:28

article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Här är de största sillyryktena just nu!



Foto: Bildbyrån

I Ewertssons Europa skriver Jimmy Ewertsson om intressanta och heta berättelser från Fotbollsvärlden. 

Juni går så sakteliga mot sitt slut och spelarna börjar återvända från semestern och ansluter till försäsongsträningar och allehanda träningsläger. Upprustningen inför kommande säsong är redan i full gång och flera klubbar har redan gjort klart med viktiga värvningar. Bayern München har landat Sadio Mané, Real Madrid säkrade tidigt Aurélien Tchouaméni, Liverpool lockade till sig Darwin Nuñez, Arsenal Fábio Silva och Manchester City har värvat en viss Erling Braut Haaland. 


Vi tar en titt på några av de största transferryktena just nu. 

Gabriel Jesus, Manchester City till Arsenal 

Transfergurun Fabrizio Romano gick under söndagskvällen ut med sitt klassiska ”Here we go” om att Gabriel Jesus är klar för en flytt till Arsenal. Transfersumman sägs uppgå till runt 45 miljoner pund och kontraktet sträcker sig till 2027. Jesus roll i Pep Guardiolas City har minskat år efter år, där han dessutom används i flera olika roller, och det ska bli mycket spännande att se vad brassen kan uträtta när han för första gången blir förstaval på anfallspositionen. 

Frenkie de Jong, FC Barcelona till Manchester United 

Sommarens hittills stora transfersoppa. Det går inte en dag, knappt en timme, utan att det ryktas om Frenkie de Jong till Manchester United. Jag skrev mer utförligt om bakgrunden till att Barcelona tvingas till affären här, och nu känns det mer eller mindre som en tidsfråga innan övergången bekräftas och under söndagen rapporterades det brett om att klubbarna kommit betydligt närmare att vara överens om övergångssumman och utformningen efter en dryg månad av pokerspel. 

Manchester United har som bekant en hel del att göra under sommaren för att ge Erik ten Hag en mer slagkraftig trupp att arbeta med, men det har tydligt framgått att FDJ-dealen är den allra mest centrala. Holländaren bidrar med en spelstil som saknas – och saknats i ett decennium – på Manchester Uniteds mittfält och med Ten Hags ambition att göra United till ett mer spelskickligt lag ser De Jong ut att vara precis vad United behöver – även om supportrarna desperat ropar efter fler värvningar. Och fler värvningar kommer behövas om United ska ta kliv.

Neymar, Paris Saint-Germain till ….? 

Det rör på sig i den franska huvudstaden. Kylian Mbappé, som alla trodde var klar för Real Madrid, gjorde en helomvändning och kritade på ett nytt kontrakt med löften om att bli centralpunkten i PSG:s lag, vilket inte är obetydligt med tanke på lagkamrater som Lionel Messi och Neymar. Förra veckans uttalande från PSG-presidenten Nasser Al-Khelaifi signalerade också att den Champions League-törstande klubben kan vara på väg mot förändring och att de inte längre vill ha ”flashy, bling- bling” längre. 

- Drömmar en sak, verkligheten någonting annat. Kanske borde vi förändra vår slogan. Dröm större är bra, men idag måste vi bli realistiska, vi vill inte längre ha ”flashy, bling-bling” längre, det är slut på glitter, sa Al-Khelaifi. 

Uttalandet fick förstås ryktesspridningen om Neymar, som nog är den spelare i världen som just nu bäst symboliserar ”flashy, bling-bling”, och brassens framtid. 

Neymar har fyllt 30 år och han lämnade Barcelona just för att få vara den stora stjärnan. När hans roll till synes förminskats något, åtminstone i jämförelse med Mbappé, är det naturligt att det ryktas och franska RMC Sport rapporterade igår att brassen nu överväger att lämna. Neymar är dock kontrakterad till 2027 och har höga lönekrav. En eventuell övergång kommer troligtvis bli dyr. En klubb som seglat upp som potentiellt alternativ är Chelsea, som har ekonomiska muskler och genomgår storskalig förändring där Roman Abramovitj sålt och sportsliga ledningen med Marina Granovskaia och Petr Cech lämnat. Nye amerikanske ägaren Todd Boehly är nog inte emot en statusvärvning som startskott på sin Chelsea-era. 

Cristiano Ronaldo, Manchester United till Chelsea 

I helgen tog ett rykte fart om att Cristiano Ronaldo överväger att lämna Manchester United och att han är missnöjd med klubbens transferagerande (som alltså än så länge inte burit någon frukt) under sommaren och att 37-åringen inte vill slösa bort tid i en klubb utan titelmöjligheter. The Athletics David Ornstein och Dan Sheldon rapporterade i lördags att Chelseas nye ägare Todd Boehly träffat superagenten Jorge Mendes i Portugal för att diskutera en eventuell övergång för Ronaldo. Portugisen har tolv månader kvar på kontraktet med Manchester United och sägs vara en vital del i Erik ten Hags United-planer, där anfallsalternativet Edinson Cavani redan lämnat under sommaren. 

Jag ser det som osannolikt att Ronaldo lämnar, men om Boehly, med en solid pengapung och vilja att sätta sin prägel på laget, kommer med ett bud för bra för att neka kan det också erbjuda en möjlighet för United att bygga om offensiven på längre sikt, även om det kanske inte kryllar av anfallsalternativ på transfermarknaden för tillfället. 

Konrad Laimer, RB Leipzig till Bayern München 

Julian Nagelsmann är högst angelägen om att återförenas med Konrad Laimer, ”Österrikes N’Golo Kanté”. Den löpstarka, energiske pressmonstret till mittfältare kan användas i en rad olika positioner och uppges ha tackat nej till en kontraktsförlängning med RB Leipzig – till skillnad från högt ansedde lagkamraten Christopher Nkunku. Om det blir Bayern München som är nästa klubbadress ansluter Laimer till ett välfyllt, högkvalitativt mittfält där iv redan hittar spelare som Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Marcel Sabitzer och Ryan Gravenberch, bland annat. 

Christian Eriksen, Fri transfer till Brentford/Manchester United/Tottenham 

Christian Eriksen visade under våren mycket glädjande att hans fotbollskarriär minsann inte alls är över efter den tragiska incidenten på Parken under EM förra sommaren. Eriksen imponerade under halvåret i Brentford och överväger nu vart hans karriär ska fortsätta. Brentford, där han har en mångårig, god relation med tränaren Thomas Frank, är förstås ett av alternativen och Brentford vill gladeligen se en fortsättning för dansken, som dock uttryckt att han vill till en klubb lite högre upp i hierarkin – gärna med möjlighet till Champions League-spel. Tidigare under sommaren spekulerades det i en återkomst till Tottenham, och han har som bekant även tidigare arbetat med Antonio Conte i Inter, men ryktena har tystat något de senaste veckorna. I stället har Manchester United blossat upp som ett hetare alternativ. 

Eriksen spenderade lite tid i Ajax med Erik ten Hag i januari, när han byggde upp inför comebacken med Ajax ungdomslag, och den spelskicklige, passningstrygge dansken ses som en perfekt spelare för Ten Hags ambitioner att förändra Uniteds spelstil. Bara Kevin De Bruyne och Martin Ödegaard skapade fler chanser i Premier League sedan Eriksens återkomst. Förutom Brentford och Manchester United – som verkar vara huvudalternativ – har även Everton och Newcastle nämnts som alternativ. 

Paul Pogba & Ángel di María, fri transfer till Juventus 

Paul Pogba är nog sugen på lite positiv publicitet efter att hans självförhärligande dokumentär ”Pogmentary” (som förstås borde heta Pogumentary, och ännu mer självklart aldrig borde producerats från första början) sågats vitt och brett och det mindre smickrande betyget 1/10 på IMDB är den lägsta noteringen på sajten någonsin. 

Pogba ser hur som helst ut att återigen återvända till Juventus efter att det olyckliga äktenskapet med Manchester United fick sitt slut i och med att hans kontrakt i sommar gick ut. Det verkar inte finnas några ordentliga alternativ, även om det i början på sommaren även ryktades om intresse från Manchester City, och det tycks vara en tidsfråga innan Pogba presenteras i svartvitt. 

Juventus, som sin vana trogen aldrig skyr en fri transfer, ser även ut att lägga vantarna på Ángel di María, som lämnat PSG. Rapporterna har vittnat om att kontraktslängden varit omtvistad, där argentinaren velat ha ett ettårskontrakt, och enligt Gazzetta dello Sport under gårdagen ser Di María och Juventus ut att ha kommit överens om ett ettårskontrakt med option på ytterligare ett år. 

Robert Lewandowski, Bayern München till FC Barcelona 

Konkurrerar med Frenkie de Jong om titeln som sommarens transfersoppa, men till skillnad från De Jong-affären, som sköts i det tysta och utan uttalanden från klubbar eller spelare, så har det varit desto eldigare gällande Robert Lewandowski. 

- Min historia i Bayern München är över. Jag kan inte föreställa mig ett bra framtida samarbete. Jag hoppas de inte stoppar mig från att lämna bara för att de kan. En övergång är det bästa för samtliga parter, sa han i slutet av maj. 

Polacken har varit ovanligt högljudd och proklamerat att han inte ämnar stanna i Bayern München, även om han har tolv månader kvar på sitt kontrakt och trots att klubben lugnt konstaterat att de förväntar sig att se den 33-årige målkungen tillbaka på träningsanläggningen till försäsongsstarten. 

Förra veckan hade Bayerns sportchef Hasan Salihamidzic och VD:n Oliver Kahn ett krissamtal på Mallorca med Lewandowski och hans Pini Zahavi för att rensa luften. Efter mötet var ”Brazzo” Salihamidzic optimistisk om att relationen skulle gå att reparera. 

- Jag är övertygad om att den åtgärdas. Han är ett proffs och har stora målsättningar för hans karriär. Det är just därför det är reparerbart. Vi hade ett väldigt bra samtal i Mallorca där båda sidorna förklarade sin position. 

Lewandowski vill till Barcelona, men som bekant har den katalanska klubben lite ekonomiska göromål att hantera innan Barcelona har möjlighet att ens komma i närheten av att betala den transfersumma som Bayern lär begära. Det återstår att se, men även om elden lagt sig något sista veckan tror jag knappast sista ordet är sagt i den här soppan. 

Sven Botman, Lille till Newcastle 

Lilles högt ansedde mittback Sven Botman har varit hett villebråd under de två senaste transferfönstren. Förutom Newcastle så har även AC Milan ryckt i den defensivt skickliga holländaren, men nu ser det ut som att de italienska mästarna får ge sig i kampen. Newcastle ska enligt Sky Sports kommit överens om en övergångssumma på 35 miljoner pund för holländaren. 

Romelu Lukaku, Chelsea till Inter 

Vilket fiasko. Det blev ännu en olycklig Chelsea-sejour för Romelu Lukaku, som alltså värvades tillbaka till Londonklubben för 97,5 miljoner pund från Inter förra sommaren. Det lyfte dock aldrig för belgaren under Thomas Tuchel. Lukaku vill nu lämna och återvända till Italien och Tuchel står inte i belgarens väg, även om det skulle innebära en katastrofal affär för 29-åringen. Det verkar mer eller mindre klart att Lukaku återvänder till Inter på lån under kommande säsong, där I Nerazzurri betalar runt 70 miljoner i lånekostnad. 

Richarlison, Everton till Tottenham 

Ekonomiskt ansatta Everton klarade sig med andan i halsen kvar i Premier League förra säsongen. Klubben, som knappast skötts väl under Farhad Moshiris styre, kan nu tvingas sälja en av sina absoluta nyckelspelare i brassen Richarlison. Brassen hintade under landslagsuppdraget i början på juni om att han är redo för en ny utmaning och det har spekulerats i flera intressenter för den forne Watford-anfallaren, där Tottenham verkar vara det hetaste alternativet. 

- Jag har redan gjort klart för styrelsen, Frank (Lampard) och min agent som vet vad jag vill, sa han under landslagsuppehållet. 

Everton, som behöver få in pengar, lär inte nöja sig med någon spottstyver för brassen, dock. 

Youri Tielemans, Leicester City till Arsenal 

Det har tystat lite grann kring Youri Tielemans eventuella flytt till Arsenal, när Londonklubben fokuserat på att säkra andra värvningar. Intresset verkar dock fortfarande i allra högsta grad finnas där och Tielemans tycks mogen en större utmaning. Leicester vill behålla belgaren, men med ett år kvar på kontraktet är The Foxes position svag. 

Raphinha, Leeds till FC Barcelona/Arsenal

I slutet på våren och början på sommaren var det Barcelona som sågs som den mest tänkbara destinationen för Leeds ambitiösa Raphinha. Efter att Leeds säkrade Premier League-kontraktet, vilket medförde att några nedflyttningsklausuler inte kickade in, vilket kraftigt förstärkt Leeds förhandlingsposition. Leeds är dock förstående för Raphinhas ambition att ta sin karriär vidare i en annan klubb och kommer inte stoppa brassen – även om klubben begär att deras bedömning av Raphinhas värde måste mötas. Förutom Barcelona har det även ryktats om Tottenham och Chelsea, men på senare tid har Arsenal seglat upp som det hetaste alternativet. The Athletic rapporterar att Arsenal redan fått ett bud på brassen nekat, där ett andra bud väntas vara nära anstående. 

Raheem Sterling, Manchester City till Chelsea 

Vi har redan sett Gabriel Jesus, som väntas röra sig till Arsenal, men det ser ut att kunna bli fler affärer Big Six-klubbar emellan, vilket inte hör till vanligheterna. Raheem Sterling har halkat ned i rangordningen i Manchester Citys stjärnspäckade hierarki och sägs vilja ha en viktig roll, oavsett vilken klubb han landar i, under framtida år. 

Sterling har varit central för Manchester Citys framgångar de senaste åren och har öst in mål i den ljusblå tröjan, och dessutom hunnit med att göra 77 landskamper, men med tillskottet av Haaland ser Pep Guardiolas planer inte ut att involvera Sterling i någon allt för större utsträckning, vilket gör City öppna för en försäljning – även till en konkurrent. Sterling är trots allt bara 27 år gammal, även om han har många fotbollsminuter i benen, och han bör ha fina år framför sig och hans mångsidighet och förmåga att spela i flera olika offensiva roller lär tilltala Thomas Tuchel.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto