Publicerad på 8 Jun - 14:00

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Barcas sommarfönster kräver kreativa lösningar



Foto: Bildbyrån

Vår expert på Europafotboll, Jimmy Ewertsson, skriver om FC Barcelonas kommande sommarfönster. 

Med den internationella klubblagssäsongen avslutat har förberedelserna inför säsongen 2022/23 redan börjat, samtidigt som landslagsverksamheten tagit vid med Nations League och ett stundande EM-slutspel för damerna. Med ihärdiga rykten kring spelare som Robert Lewandowski, Aurelién Tchouaméni, Paul Pogba och Sadio Mané ser vi ut att gå en fullspäckad transfersommar till mötes. I veckans blogg kikar vi närmare på FC Barcelona, som är en av klubbarna med mest att göra – och en ekonomisk situation som kräver kreativa lösningar. 

Xavi Hernández var inte sen att sätta punkt för säsongen 2021/22 och börja blicka framåt. 

- Nu är fotbollen över och nu inleds kontorsarbetet, sa Xavi direkt efter att La Liga-säsongen tog slut i och med 2–0-förlusten hemma mot Villarreal på Camp Nou. 

Xavi lyckades ingjuta energi i klubben när han ersatte Ronald Koeman på tränarbänken i november, men det har ändå i stora drag varit en säsong att glömma för alla Barcelona-fans. Uttåg ur Copa del Rey och Europa League innebar den andra titellösa säsongen på tre år och även om Barcelona ryckte upp sig i ligaspelet och lyckades säkra andraplatsen i La Liga så slutade Barça ändå 13 poäng efter ärkerivalen Real Madrid, som dessutom vann Champions League. 

- Många saker måste förändras för att vi ska kunna försöka utmana mer och kämpa om titlar. Vi kan inte ha ännu ett blankt år. Många förändringar krävs. Vi måste förbättra och förstärka, säger Xavi. 

Väldokumenterade ekonomiska problem

Kort och gott: Barcelona har en herrans massa att göra om man ska ta sig tillbaka till nivån som klubben anser sig höra hemma på och genuint utmana Real Madrid om den spanska tronen. Barcelona står inför en vital sommar för att forma den trupp som Xavi vill arbeta med, som kan göra Barcelona slagkraftigt på den allra högsta nivån, men det finns förstås ett gigantiskt hinder som försvårar allt – klubbens horribla ekonomiska situation. 

Den ekonomiska krisen är förstås väldokumenterad vid det här laget. År av misskötsel under forne presidenten Josep Maria Bartomeu byggde på ett skuldberg, som i dag sträcker sig till någonstans runt tio miljarder kronor, som tvingade bort Lionel Messi och som nu ligger som en blöt filt över alla transfergöromål. Sportchefen Mateu Alemany har, tillsammans med presidenten Joan Laporta och tekniska sekreteraren Jordi Cruyff, redan visat sig kunna hitta kreativa lösningar för att trots den ekonomiska situationen kunna förstärka truppen. I januari anlände Ferrán Torres, Pierre-Emerick Aubameyang, Dani Alves och Adama Traoré efter att klubben bland annat fått veteraner som Gerard Piqué, Sergio Busquets, Jordi Alba och Samuel Umtiti att sänka deras lönekostnader. 

Barcelona har redan rivstartat sommarens affärer, men det lär hända en hel del mer både gällande inkommande och utgående spelare. Philippe Coutinho har lämnat för Aston Villa och klubben har redan gjort klart med Chelseas Andreas Christensen och AC Milans Franck Kessié – men duon har ännu inte kunnat registrerats på grund av La Ligas lönerestriktioner, där Barcelona måste uppnå kraven innan nya spelare kan registreras. Situationen ställer även 

- Den ekonomiska situationen är vad den är och spelare kommer behöva lämna för att andra ska kunna komma. Situationen är komplicerad, det är väldigt svårt, men vi behöver förstärkningar om vi ska kunna utmana. Det är fakta, säger Xavi. 

Spelare måste med andra ord ut för att nya spelare ska kunna värvas och registreras som spelklara – ändå ryktas det redan vitt och brett om vilka spelare som ska få Katalonien som ny hemvist från och med nästa säsong. Den som det allra ivrigast ryktas kring är förstås Robert Lewandowski, som gjort det fullständigt glasklart att han ser sin tid i Bayern München som över. Bayern verkar dock inte dela samma bild och oavsett så lär det krävas en transfersumma för den målglade polacken, som har ett år kvar på kontraktet, samt en ansenlig lönepost. La Ligas president Javier Tebas gjorde nyligen med all önskvärd tydlighet klart att Barcelona utifrån rådande läge inte kan värva Lewandowski. 

- Barça vet vad man måste göra. De vet precis hur våra ekonomiska kontroller fungerar och hur deras ekonomiska situation ser ut. Jag vet inte om de kommer sälja Frenkie de Jong, Pedri eller Pepito Pérez (en katalansk skådespelare som dog på 1970-talet), men de måste fylla upp sitt kassaskåp, som är tomt. Som det är nu kan de inte värva Lewandowski, sa Tebas – till president Laportas ilska. 

Detsamma gäller även Raphinha, Leeds-stjärnan som ryktats vara på väg till Barcelona under våren. Alemany lär vara missnöjd över att Leeds till slut lyckades säkra nytt Premier League-kontrakt, och att nedflyttningsklausulen därmed inte kickade in. Det kommer nu bli betydligt dyrare att lösa Raphinha nu, även om Leeds förstår klubbens position i fotbollshierarkin och inte kommer stå i vägen för Raphinha så länge klubbens värdering av den brasilianska landslagsmannen möts. Med två år på kontraktet kommer det dock säkerligen krävas upp mot 600–700 miljoner kronor för att få Leeds att acceptera. Det har även ryktats om intresse för Manchester Citys Bernardo Silva, Valencias lagkapten Carlos Soler och Sevillas Jules Koundé, såväl som Chelsea-duon César Azpilicueta och Marcos Alonso samt Ángel di María, som kommer vara tillgänglig på fri transfer i sommar. Dessutom arbetar klubben på kontraktsförlängningar för spelare som Dani Alves, supertalangen Gavi och Ousmané Dembélé, där den sistnämnde hittills nobbat anbuden.

Det här är Barcas chans


Om Barcelona ska ha minsta chans att värva ett eller ett par av ovanstående namn – och ens kunna registrera Christensen och Kessié – måste spelare lämna och pengar susa in, och däri ligger klubbens dilemma. Det finns gott om spelare som Barcelona och Xavi gladeligen skulle bli av med, men marknaden tycks långt ifrån het på spelare som Neto, Sergiño Dest, Martin Braithwaite, Samuel Umtiti, Óscar Mingueza, Riqui Puig, Miralem Pjanic och Trincao. Clément Lenglet, som fortfarande bara är 26, kan attrahera intresse trots att formkurvan dalat kraftigt under det gångna året. Detsamma gäller Memphis Depay, som haft en blandad säsong med 13 mål på 38 matcher men där hans roll minskat kraftigt sedan Xavi ersatte Koeman och där värvningen av Aubameyang och intresset för Lewandowski knappast signalerar att Memphis, som har 12 månader kvar på kontraktet, går mot en säsong med en blåröd nyckelroll. 

Xavi vill bygga framtiden på ungtuppar som Pedri, Gavi, Ansu Fati, Eric García och Ferran Torres, som ses som osäljbara i sommar. Kvar står vi då med ett uppenbart namn som skulle kunna inbringa en signifikant summa pengar – Frenkie de Jong. 

Den forne Ajax-spelaren De Jong är ryktenas man för tillfället. Vill De Jong lämna Barcelona? Nej. Vill Xavi bli av med nederländaren? Nej. 

- Jag föredrar att stanna i Barcelona. Barcelona är min drömklubb, redan från unga år. Jag har sagt det flera gånger. Jag har aldrig ångrat mitt val, trots det faktum att jag hade hoppats på mer sett till vad jag åstadkommit så här långt. Men jag har aldrig ångrat mitt val, sa han förra veckan till ESPN. 

Ändå kan det bli den lösningen som Barcelona tvingas till, just för att Frenkie de Jong – som ivrigt kopplas samman med en återkomst med forne Ajax-tränaren Erik ten Hag som ska börja på ny kula i Manchester United – är den spelaren med högst värde på marknaden just nu som kan anses vara säljbar – till skillnad från ungtuppar som Gavi, Pedrí och Ansu Fati.

De Jong värvades till Barcelona med pompa och ståt 2019 för 768 miljoner kronor efter att den spelskicklige mittfältaren varit den klarast lysande stjärnan när Ten Hags första Ajax-upplaga charmade Europa. Flytten till Spanien har knappast varit någon katastrof för De Jong, men det har heller inte varit den enorma framgång som förutspåddes när han som 21-åring handplockades till Blaugrana. Xavi uttryckte nyligen att han vill att De Jong ska stanna, men slängde även han in brasklappen kring klubbens ekonomiska situation. 

- Han är viktig, för mig har han nästan alltid varit en startspelare, men allt beror på den ekonomiska situationen. Han kan vara symbolen för en era och jag gillar honom, men vi får se, sa Xavi i mitten av maj. 

De Jong har varit en given startspelare under Xavi, men det är ändå remarkabelt hur ofta under våren det varit holländaren som plockats av i mitten av andra halvleken när Barcelona söker förändring. De Jong slutförde matchens fulla 90 minuter vid blott 15 av 35 matcher under Xavi, och i förlusterna mot Cádiz och Rayo Vallecano under senvåren fick De Jong motta publikens visslor när han byttes ut. Under De Jongs tre första år i Barcelona har det ständigt diskuterats vad som är hans bästa position. Han själv vill helst spela i rollen som sedan länge varit vigd åt Sergio Busquets, och även om De Jong gjort bra prestationer – och i perioder även bidragit med matchavgörande poäng i slutskeden av matcher – så har det inte varit ovanligt att se ynglingarna Gavi och Pedrí glänsa än mer. I samma intervju som ovan talade Xavi om vad De Jong behövde göra för att verkligen bli en nyckelspelare för Barcelona – mål, assist och ännu oftare vara en protagonist i matcherna. När De Jong stod för en strålande prestation för Nederländerna i 4-1-seger mot Belgien talade han också om hur han trivs bättre i rollen med landslaget, jämfört med klubblaget. 

- Här i landslaget har jag en position som passar mig bättre. Jag föredrar att vara den förste spelaren att ta emot bollen från försvararna. Jag spelar på ett annorlunda sätt med landslaget jämfört med i Barcelona, sa han. 

Även om det är en lösning som varken Barcelona, Xavi eller Frenkie de Jong söker så tror jag inte det är en omöjlig utgång att holländaren lämnar Barcelona i sommar. Helt enkelt för att Barcelonas valmöjligheter är begränsade. Truppen kryllar inte av säljbara spelare och klubben har redan värvat spelare man inte har ekonomiskt utrymme nog för att registrera – samtidigt som det pratas vitt och brett om ytterligare tillskott, som helt enkelt kräver försäljningar som inbringar en hel del pengar. Dessutom är mittfältet den kanske starkaste positionen, där dessutom Franck Kessié tillkommit och där det ryktas om Carlos Soler, som vore en betydligt billigare ersättare än De Jong – som förstås kommer behöva övertygas om att lämna. Hur spännande det än är att återigen arbeta med Erik ten Hag är det lätt att förstå De Jongs dubier över Manchester United, sett till hur klubben skötts de senaste åren och lagets status för tillfället. 

Oavsett så kan vi räkna med en intensiv transfersommar i Barcelona där det lär röra sig en hel del när Laporta, Alemany, Cruyff och Xavi ska försöka pussla och pyssla med skuldberg och trupp för att göra Barcelona till ett slagkraftigt lag redo att utmana om titlar till 2022/23. Det är en utmaning som heter duga.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto