article-img
Foto: Bildbyrån

Inför omgång 25: Hörnfest på Tele2?


Revanschsuget DIF, målfest i Göteborg och en guldduo som bara vinner? Här är Christian Polsäters speltankar och fantasyidéer inför helgens allsvenska matcher.

Två allsvenska omgångar återstår innan ett nytt landslagsuppehåll. Ni har väl köpt biljetter till träningsmatchen mot Moldavien? 12:e oktober smäller det.

Helgens omgång är ganska favoritbetonad, med hemmamatcher för ”toppfemman” Djurgården, Häcken, Hammarby, Elfsborg och Malmö FF.

Först ut är Djurgården mot Halmstad. Stort mörker över DIF-familjen efter derbyförlusten mot AIK förra helgen. Förståeligt med besvikelse efter en fullständig icke-insats där. Spelarna ska försöka reparera det så gott det går här är det tänkt. Det gör att min spelidé i matchen blir att Djurgården ska ha över 5,5 hörnor. Kan faktiskt tänka mig att spela en tuffare högre hörnlina på hemmalaget här, tror de skulle kunna nå upp till över 7,5 hörnor om matchbilden blir som jag tror. DIF bara måste upp i nivå efter AIK-matchen och historiskt brukar de kunna studsa tillbaka efter derbyförluster. Är ”skyldiga” hemmasupportrarna en rejäl prestation över 90 minuter och mot ett förmodad lågt stående bollinnehavsskyggt Halmstad borde det bli körning och spelövertag. Kan se det här rinna iväg i hörnstatistiken.

På söndag tar Häcken mot AIK. Ett självförtoendefyllt Solnagäng kommer från derbyseger medan Häcken har förlorat tre av de senaste fyra i Allsvenskan och förmodligen tappat guldchansen. Oddsmässigt har det petat upp hemmaseger till nivåer som gör det intressant för min del att backa upp Högmos gäng. Alltid olika faktorer som kan spela in och påverka oddsen, men Häcken stod i ungefär samma odds nu som mot Djurgården i början av maj. Nu vann visserligen AIK mot Djurgården senast, men nog är DIF ett bättre lag än AIK över tid? Litar ändå inte fullt ut på hemmalaget – väljer specialspelet båda lagen göra mål + över 2,5 i matchen till 1.97. Spelet har suttit i 10/12 Häckenhemmamatcher den här säsongen.

Samtidigt som AIK och Häcken gör upp är Degerfors i Uppsala för viktig bottenmatch mot Sirius. Skulle ”Degen” torska den matchen skiljer det sex poäng mellan lagen. Med 15 kvar att spela om blir det såklart extremt svårt att hämta upp. Även om Sirius vunnit ett par matcher i rad och i grunden är ett bättre lag än Degerfors är jag lite sugen på bortalaget här. Tycker de står rätt låg oddsmässigt mot ett Sirius som har två avstängningar (bland annat viktige Stensson). Ska suga på den matchen lite till.

I Stockholm tar Hammarby mot Göteborg på söndagen. Känslan är att Blåvitt vunnit varenda match i ett par månader, men lik förbenat är de bara tre poäng från kvalplatsen. Inte osannolikt att Sirius, som ligger där inför omgången, vinner och är före Blåvitt när matchen börjar. Halmstad, AIK och BP finns dock som räddningsplankor mellan kvalplatsen och IFK. Men bortamatchen mot Bajen är lurig. Ett formstarkt Blåvitt stod upp bra i Malmö exempelvis. Samtidigt är Hammarby också bra för dagen. Inget spel för mig där.

På måndagen har guldkandidaterna Elfsborg och Malmö två på pappret enkla hemmamatcher. Elfsborg ska väl bara brotta ner Varberg, oddset på hemmaseger är säsongslägsta. I Skåne tycker jag -1,5 på Malmö FF känns som ett riktigt bra spel mot BP. Tycker skåningarna växlat upp och med ena handen runt Lennart Johanssons pokal snubblar de inte hemma mot BP. Att Pontus Jansson är avstängd stör väl, men samtidigt är bredden fin och här kliver nog Busanello in från start igen. MFF har saknat brassen ett tag, vilket varit ett tufft avbräck.

Övrigt?

Bosse Andersson i Emil Perssons ofta briljanta Fördomspodden den här veckan. Finns där poddar finns. Kan väl säga att Super-Bosse kanske inte var helt bekväm med formatet, men underhållande. Min favorit var när han fick svara på en fördom om huruvida han litar på polska hantverkare:
- Jo, det gör jag. Vi har alltid haft en bra dialog.
“Bra dialog”. En ordföljd som i all evighet bara används av sportchefer.


Fantasy Allsvenskan?

Kanske lite märkligt med tanke på derbyt förra veckan, men jag tittar lite mot Djurgårdens försvarare. Halmstad (h), Varberg (b), Hammarby (h), BP (b), Sirius (h) och Kalmar (b) återstår. Borde kunna bli två-tre nollor. Danielson är premiumalternativet för den som har råd, men Dahl är också okej. Mycket hellre Dahl än Piotr Johansson, för det känns som att det kan bli offensiva poäng från vänsterbacken. Pontus Jansson (avstängd två matcher) mot Dahl är ett byte jag troligen gör.

Har du Elfsborgsspelare är det bra kaptensalternativ mot Varberg. Johan Larsson bör ha bra chans till såväl nolla som offensiva poäng exempelvis. Håll koll på nyheter om honom dock, han missade som bekant Halmstad borta pga sjukdom. Jag är också sugen på att ta en chansning på Simon Hedlund. Inga poäng än i återkomsten och har inte varit så involverad offensivt. Men historiskt en bra poängspelare och han är bara ägd av 0.5% av alla managers. Billigare än Okkels, som är ägd av 38% av spelet, så om Hedlund kan ta fler poäng än honom har du en stor edge.

Hammarby är ett annat lag med okej spelschema och något att spela för. Har du råd att ta en chansning på Besara är det inte fel, även om han är dyr. Erabi, Karlsson och i viss mån Nalic är okej alternativ.

Fortsätter undvika Häckenspelare. AIK på hemmaplan är en okej uppgift, men de har fem Europa League-matcher kvar att spela, vilket alltid ger risk för rotation. Kan riskera att avsluta säsongen i ett litet vakuum. För långt till guld, bekvämt avstånd till de jagande lagen.

Hur spelar du i helgen? 

Publicerad på 29 Sep - 11:29

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto