Publicerad på 3 Nov - 10:33

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Inför omgång 29: Lever guldstriden på söndag kväll?


Sex poäng kvar att jaga. Två frågor kvar att besvara.
Elfsborg eller Malmö.
Degerfors eller BP.

93 procent av allsvenskan har spelats. Två omgångar återstår och det är fortfarande drama i topp och botten:
- 15:00 på söndag är det avspark mellan Häcken och Malmö FF. Tappar skåningarna poäng är det matchboll för Elfsborg, som i så fall tar guld vid seger mot Degerfors. Avspark i Borås 17:30.
- Degerfors och Mjällby krigar om kvalplatsen. Jag räknar faktiskt bort övriga lag, inte minst då Blåvitt har Varberg kvar att möta. Kvalkamperna drar igång samtidigt, 17:30.

Om Degerfors tar ledningen lär det bli stressigt för BP. Skulle däremot Elfsborg ta en klar ledning blir kryss ett guldresultat för BP, som har mycket bättre målskillnad än Degerfors. Var redo live – kan uppstå väldigt spelvärda situationer. Malmö bankar nog på att Elfsborg vinner sin match exempelvis och är därmed införstådda med att seger mot Häcken är det som gäller. Skulle det stå oavgjort i slutskedet mot Häcken lär det vara rejäl körning från MFF, vilket kan öppna för sent överspel.

Hur går det då?


Tror ändå Malmö har bra chans att lösa en seger mot ett Häcken som har ett par avstängningar, ska spela i Europa kommande vecka och inte har någon guldchans längre. Men inget spel på förhand för min del där.

Däremot spel i Elfsborg-Degerfors. Jag tror att Elfsborg gör sitt, det här spelet känns bra på förhand.


Omgången i övrigt?
Hammarby och Värnamo inleder omgången nere i Småland. Hänger Kim Hellberg med Bajen tillbaka till Stockholm är frågan. För visst blir det väl han som tar över Hammarby nästa säsong?

Jag gillar oddset på överspelet i vad jag tror blir en underhållande match.

Senare på lördagen tar Djurgården mot Sirius. Oddset på hemmaseger har tyvärr droppat en del, men jag tror DIF är en stark favorit här. Kan nog bli lite pyspunka på Sirius nu när de säkrat kontraktet – har länge spelat finaler med kniven mot strupen och nu kan de äntligen andas ut. DIF smyger med bakom Häcken och har nog en okej chans att ta tredjeplatsen trots allt. För det är inte alls otänkbart att Malmö slår Häcken i helgen, som nämnts ovan. Då är det ett eventuellt desperat BP (med hur många spelare som spelar i just Djurgården nästa säsong?) borta nästa helg för Häcken, ett par dagar efter en Europamatch. Inte några givna poäng alls.

Halmstad mot Kalmar blir ett sömnpiller. Inget spel för mig där.

Måndagens stormatch i Göteborg verkar inte bli den superrysare det såg ut att kunna bli för någon månad sedan. Tycker det luktar kryss lång väg. Frågan är om Henning Berg kommer fortsätta med sin rätt trista “hänga kvar till varje pris-fotboll” eller om han kommer ge speltid till lite yngre spelare och försöka spela det spel AIK ska stå för nästa säsong. För inte kan det väl fortsätta såhär 4-4-2-torftigt med norrmannen även in i nästa säsong?

Fantasy Allsvenskan då?


Känns svårt att spela med bägge omgångarna som återstår i åtanke. Ta guldjagande duon som exempel. Elfsborg har seriens på pappret näst enklaste match nu i helgen (tre Elfsborgsspelare tack!). Men i nästa omgång väntar Malmö FF – seriens tuffaste match. Sen finns hela dramat kring om det blir guld eller inte. Malmö FF, som många har tre spelare från, har två riktigt tuffa matcher själva.

Ser inte direkt något lag som har två lämpliga uppgifter. Dessutom finns en hel del lag som inte har något att spela om redan nu, ännu fler som det kommer gälla för i sista omgången. Med det kommer risk för rotation.

Men mina tankar:
Djurgården har Sirius hemma och Kalmar borta kvar. Kampen om tredjeplatsen kan mycket väl leva in i mål. Så de lär spela med bästa laget och vara all in i sina matcher. Dahl och Danielson är bra alternativ bakåt. Lucas Bergvall en kul mittfältsjoker till bra pris. Fallenius om du vill ha en anfallare.

IFK Göteborg har AIK hemma och Varberg borta. Offensivt känns Mucolli rätt kall, men Santos är en bra försvarare att satsa på, för jag skulle kunna se en nolla över de här två matcherna.

Kaptensval den här omgången?
Landar väl hos Elfsborg hos de flesta. Johan Larsson lutar jag mot, även om han bytte ut sig själv förra omgången. Ska vara lugnt enligt Larsson själv, jag kommer försöka se om det går att hitta info om hans vara eller inte vara. Men kommer han till spel finns chans till såväl nolla som assist/mål.

Hur spelar du i helgen?

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto