Publicerad på 25 Okt - 13:24

0
article-img
Foto: Bildbyrån

O'Connor: Ngannou en vinnare - oavsett hur det går mot Fury


När Francis Ngannou kliver in i ringen mot Tyson Fury i Saudiarabien nu på lördag är chansen att han vinner matchen nästan obefintliga men det spelar ingen roll – bara att han får gå den här matchen betyder att han vinner ändå.

Glöm det att Fury inte ens verkar ta fajten på allvar (han har ju redan bokat upp sig på ett möte med Oleksandr Usyk i december) – den 37-årige Ngannou har kämpat för något större än bara en boxningsmatch.

Han har vunnit sig rätten av att kunna styra sin egen karriär, vilket var något han inte kände att han fick göra under tiden med UFC.

För att ens komma till den här punkten har processen varit lång för den förra detta MMA-tungviktsmästaren, och det är innan vi ens nämner striden mot världens största MMA-organisation.

Ngannou är uppvuxen i oerhört fattiga förhållanden i Kamerun och han flyttade till Paris i hoppet om att bli proffsboxare. Den drömmen blev det inte mycket av och han blev hemlös innan han togs under vingen av MMA-tränaren Fernand Lopez.

Ngannou ville som sagt helst bli boxare men Lopez tyckte att han såg något i sin nye adept som skulle göra honom till en mycket bra MMA-fajter istället. Tiden skulle visa hur rätt han hade.

Efter att ha gjort sig ett namn i europeisk MMA skrev han på för UFC där han vann sex raka matcher för att få en titelmatch mot Stipe Miocic 2018, som han förlorade via domslut. Han förlorade nästa match också mot Derrick Lewis (också via domslut) men efter det vann han återigen sex på raken, inklusive en KO-vinst över Miocic för att vinna tungviktsbältet 2021.

Ju större han blev inom sporten desto mer krånglig blev relationen till UFC och till slut gick de skilda vägar, vilket öppnade för boxningsmatchen mot Fury. Ngannou har också skrivit på för PFL (Professional Fighters League) där han säger att han kommer att fortsätta sin MMA-karriär, men först ska han ta sig an en av de absolut bästa tungviktsboxarna i modern tid.

Med sina 193 cm och 117 kilo är Ngannou en bjässe vars kraft i slagen är enorm, men att han skulle vinna mot Fury är nästan omöjligt. Fury är längre, tyngre och yngre och har dessutom många, många fler boxningsronder och matcher i bagaget.

Pressades hårt av svensken  


På den högsta nivån är boxning en mycket precis sport. Det spelar ingen roll om ett tungt slag missar med en hårsmån – man har likväl missat och Fury är expert på att inte bli träffad i ringen.

Svensken Otto Wallin kom så nära man kunde och öppnade upp ett stort jack över ögat på Fury när de två möttes men han är en av få – annars är det väldigt svårt att landa ett slag överhuvudtaget på Fury, och Ngannou lär ha det svårt.

Hur svårt? Tja, vi har väl sett en hel del MMA-utövare som Nate Diaz, Andersson Silva, Ben Askren och Tyron Woodley utmana YouTubern Jake Paul i boxning och inte en enda har lyckats vinna över honom. Det om något säger hur stor skillnaden är mellan MMA och boxning.

Att Fury redan har bokat in mötet med Usyk den 23:e december visar exakt vilken respekt han har för Ngannou, och det är nästan lika med noll. För Ngannou är det här en chans att tjäna stora pengar för en kväll och få en dröm om att bli proffsboxare att gå i uppfyllelse.

För Fury är det snarare lite live sparring mot en motståndare som inte är helt oduglig men så gott som – Fury kommer att få en bra workout i matchen om han så vill, men precis som när Floyd Mayweather mötte Conor McGregor så har en riktig proffsboxare några växlar till att koppla in när de vill visa sin klass.

Allt det där kvittar för Ngannou. Bara han tar sig dit och igenom fight week med digniteten i behåll så är han den stora vinnaren i det hela. Fury kommer inte att ta några risker och därmed är det nästan säkert att matchen går tiden ut, Ngannou förlorar på domslut och alla går därifrån och fortsätter sina karriärer, fast med mycket mer pengar än innan.

Speltips och odds Fury vs Ngannou


För Fury blir det en bra pusselbit i träningen för fajten mot Usyk – för Ngannou är det ett tecken på att han äntligen är fri att bestämma över sitt eget liv och sin egen karriär, och det om något gör honom till matchens stora vinnare.

***
In och läs Philip O'Connors speltips på matchen som går av stapeln lördag 28:e november klockan 23:00 i Saudiarabien. 

Klicka här nedan för att se speltipset på sajten

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto