Publicerad på 4 Apr - 12:33

0
article-img
Foto: Bildbyrån

POWERBREAK: Fram med popcornen - det här blir underhållning!



Foto: Bildbyrån

Slutspel och kval är i full gång och det finns mycket att avhandla efter en händelserik vecka. Det är återigen dags för Powerbreak här på Rekatochklart med mig, Edvin Lindelöf. Tillsammans går vi igenom det hetaste som hänt i svensk hockey den senaste veckan och blickar mot det som kommer. 

… 

Det behövdes bara fyra matcher för Timrå att manövrera ut Djurgården och skicka mesta mästarna till HockeyAllsvenskan nästa säsong. Något som ansågs omöjligt för bara någon månad sen. Nu väntar ytterligare en omstart i HockeyAllsvenskan på kort tid för Djurgården, och det är inget annat än ett monumentalt fiasko från start till mål. 

Även fast höstens inledning av SHL känns långt bort idag var det den som i slutändan satte tonen för Djurgården som klubb den här säsongen. Nye tränaren Barry Smith fick snabbt lämna och istället för att ersätta honom valde klubben en annorlunda lösning med ett delat ansvar mellan två assisterande tränare. Dessutom blåste det rejält när Linus Videll gick ut och anklagade flertalet ledande personer runt laget för särbehandlande kränkningar. Listan kan göras lång med snedsteg. 

Joakim Fagervall räddade ändå upp lagets bristande spel och skapade en trygghet från ingenstans. Formkurvan började helt plötsligt att peka spikrakt uppåt och i takt med att Timrå, Malmö, Linköping och Brynäs kom allt närmare, så väcktes hoppet om mirakelvändning och kanske även en play in-plats. Dessutom kunde nytillträdde sportchefen K-G Stoppel presentera dubbla prestigevärvningar i Marcus Krüger och Daniel Brodin. Men just här blev lagets framgångar ett allvarligt hot mot klubbens fortsatta SHL-existens. Pratet om det negativa kvalet var som bortblåst och med en tajt tabell var det mer snack om en play in-plats, men helt plötsligt tog serien slut och Djurgården stod med ena benet i HockeyAllsvenskan.

TIMRÅ HADE ALLT DIF SAKNADE

  
Timrå hade allt som inte Djurgården hade i den här matchserien. I Timrå fanns en ödmjukhet inför uppgiften som väntade, för den kunde förra årets nykomlingar förbereda sig för långt i förväg, även fast det länge fanns chans att krypa sig förbi Malmö. Timråtränaren “Ante” Karlsson ska ha en enorm eloge hur han hanterade uppgiften och säkrade en framtid i SHL för den klassiska klubben.

Nu väntar allsvenskt spel för Djurgården och det är ett fruktansvärt misslyckande av en sådan stor förening att åka ur SHL för andra gången på tio år. HockeyAllsvenskan är ingen barnlek och det krävs en ödmjukhet inför uppgiften, för annars är du rökt. Vad Djurgården kommer kunna ställa för lag på isen nästa säsong är ännu skrivet i stjärnorna, men det krävs rätt folk på rätt plats för att ge föreningen en så pass bra chans att göra den allsvenska sejouren så kort som möjlig. 


Medan det ångestladdade kvalet nedåt avverkats har kvartsfinalerna i SM-slutspelet rullat igång, och det är ett par riktigt bra matcher vi fått se inledningsvis. 

Ett lag som imponerat rejält från start är Färjestad. Bollklubben från Karlstad har pendlat prestationsmässigt sedan i höstas men har funnit en stabilitet i laget sedan Tomas Mitell tog över tränarposten från Johan Pennerborn. I och med söndagens seger mot Skellefteå på hemmais har man skrapat ihop en 2–0-ledning i matcher, och nu återvänder Skellefteå hem med en oerhörd press. Skulle Färjestad vinna nästa match ser jag inte hur Robert Ohlsson ska lyckas vända den här matchserien. Kan Skellefteå lyckas med det? Mycket väl. Matcherna hittills har varit oerhört tajta, och det skulle inte förvåna mig om det fortsätter på den inslagna vägen, men som sagt, det väntar en måstematch för Skellefteå under tisdagskvällen. 

Medan Färjestad kopplat greppet om Skellefteå har även Frölunda gått upp i en 2–0-ledning i matcher mot Växjö, och där känns man numret större. Växjö är inget dåligt lag men under hela säsongen har Sam Hallam aldrig lyckats få sitt lag att spela en vinnande hockey sett över en längre tid. Frölunda är ett erkänt bra slutspelslag och nu står laget med ena benet i en semifinal, en chans jag tror att Frölunda tar. 

Mellan Luleå och Örebro har vi hittills fått se två underhållande matcher där det var riktigt spännande under söndagen när Örebro lyckades kvittera till 1–1 i matcher. Jhonas Enroth storspelade och är lagets viktigaste spelare om Örebro vill skrälla sig vidare mot ett Luleå som imponerar. Det här kommer bli ett par intressanta matcher att följa under veckan som kommer. 

I kvartsfinalmötet mellan Rögle och Oskarshamn lyckades slutspelsdebutanterna från Småland knycka första mötet, men Rögle svarade snabbt i andra matchen. Lyckas Oskarshamn vinna något mer eller blir det Rögle för hela slanten nu? 


I HockeyAllsvenskan kunde samtliga fyra lag som fick möjlighet till hemmaplansfördel ta sig vidare till semifinalerna. HV71 stötte på patrull i fjärde matchen men visade sin imponerande klass i resten av matcherna. Ett utvilat HV71 kommer bli en tuff morot för BIK Karlskoga som valdes av Jönköpingslaget under söndagskvällen. 

Medan HV71 tog sig vidare och BIK Karlskoga stängde ner Mora fick MoDo det desto tuffare mot succégänget Kristianstad. Örnsköldsvikslaget vann matchserien med 4–2 i matcher, men Kristianstad har ständigt överraskat senaste veckan och studsat upp i hopp om att oroa ända in i det sista. 

I den fjärde kvartsfinalen var det i stort sett bara tajta matcher mellan Björklöven och Västerås, men där Umeålaget visade upp sin skicklighet och rutin. Västerås gjorde inga dåliga matcher men faller på bristande disciplin och special teams som hade mer att önska.

I och med att HV71 valde BIK Karlskoga betyder det att vi får se en makalöst intressant semifinaldrabbning mellan MoDo och Björklöven. Det här kommer bli en matchserie utöver det vanliga och med tanke på Björklövens pånyttfödelse under Viktor Stråhles vingar kan man mycket väl ta sig till en final. MoDo har inte riktigt släppt loss än, men visat under säsongen att det finns en oerhörd bredd och spets. Fram med popcornen för här kommer det bli underhållning.

RAFFLANDE KVAL TILL HA

 … 

I kvalet till HockeyAllsvenskan har sex lag från Hockeyettan till slut trasslat sig igenom till ändhållplatsen, Kvalserien. Hudiksvall, Nybro, Östersund, Väsby, Halmstad och Dalen ska samtliga kampa om en plats och det här kan bli oerhört intressant att följa. 

Hudiksvall och Nybro får anses som favoriter, men Väsby smyger under radarn med en rutinerad och skicklig trupp med alla ingredienser för att gå hela vägen. Bakom den trion har vi Östersund som efter flera år med satsningar till slut lyckats ta sig till Kvalserien. Truppen är inte i paritet med andra lag, men absolut inte dålig och studsar allt rätt för ÖIK kan man komma att hota. 

Till sist har både Halmstad och Dalen lyckats överprestera och tagit sig vidare hela vägen. Inget som var lagens ambitioner inför säsongen, och det tror jag kommer spegla av sig i tabellen. 

Mitt tips landar ändå i att Nybro tar den allsvenska biljetten strax före Väsby. Smålänningarna har goda förutsättningar med ett grymt lag och en storpublik som kommer göra allt i sin makt för att laget ska ta sig tillbaka till HockeyAllsvenskan efter 13 år i Hockeyettan. Det här blir riktigt intressant att följa.

VECKANS LISTA

   
Veckans stolpe in: Färjestad har haft en svajig säsong där laget allt eftersom förbättrat sina prestationer. Nu står Tomas Mitell i båset och leder laget i SM-slutspelet och hittills visar Färjestad upp ett imponerande spel som mycket väl kan leda långt. Skellefteå har kanske inte kommit upp i nivå, men Färjestad gör det riktigt bra och nu återstår det att se hur långt medvinden räcker. Final tror jag blir svårt att nå, men en semifinal tror jag inte många supportrar kunde föreställa sig i höstas när resultaten sviktade som mest. 

Veckans stolpe ut: Djurgården åker ur SHL. Ett ordentligt fiasko och hur laget hanterade den fjärde förlusten i Timrå i lördags är inget annat än ytterligare ett slag i ansiktet på supportrar som bryr sig om klubben. Lagkapten Marcus Sörensen satt kvar i omklädningsrummet efter matchen och det var bara Ludvig Rensfeldt som kom ut och mötte media. Efter att inte lyckats hålla kvar Djurgården i SHL är det banne mig en lagkaptens ansvar att stå upp och be om ursäkt. Hatten av till Ludvig Rensfeldt men flera spelare i Djurgården borde rannsaka sig själva. 

Veckans pinsamma: BIK Karlskogas lagkapten Henrik Björklund fick en klubba i bröstet under tisdagens kvartsfinalmöte med Mora, och föll ihop till isen. En synnerligen överdriven reaktion och Björklund blev senare anmäld för diving. 

Veckans skräll: Oskarshamn lyckades tråckla sig förbi play in vilket betydde klubbens första SM-slutspel. Rögle är naturligtvis en tuff lott men det brydde sig inte Oskarshamn om som vann första mötet i bäst av sju i Catena Arena under torsdagskvällen. I längden tror jag inte Oskarshamn lyckas slå ut Rögle, men vilken bedrift med tanke på var klubben befann sig för bara ett par år sedan. 

Veckans tränarrekrytering: Tingsryd har säkrat upp en ny tränare inför nästa säsong och det blir tidigare sportchefen i MoDo, Fredrik Glader som får chansen. En intressant tränare som mycket väl kan göra Tingsryd bättre. 

Veckans målvakt: Jhonas Enroth. Wow! 

Veckans bounce back: Västervik lyckades förlora med hela 11–2 på hemmaplan i måndagens kvartsfinalmöte med HV71. 3–0 i matcher till HV71 och en matchboll som många trodde skulle slås in utan bekymmer, men så blev det inte. Västervik vände ett 0–3-underläge i andra perioden till 4–3 och lyckades skrapa fram en femte match i Husqvarna Garden. 

Veckans MVP: Pontus Andreasson har gjort en imponerande resa i Luleå den här säsongen, och den resan fortsätter i SM-slutspelet. 23-åringen stod för ett hattrick i torsdagens möte med Örebro och i returmötet under lördagen stod han även där för ett mål. Andreasson kan mycket väl göra samma resa som Pontus Holmberg gjorde i fjol. 

Veckans nedsläpp: SM-slutspelet i all ära men på lördag börjar den rafflande matchserien mellan MoDo och Björklöven i kampen om en allsvensk final. Det här kommer bli underhållning på hög nivå och jag kommer sitta bänkad. 

Nästa måndag är jag tillbaka med att summera hockeyveckan som gått – något du inte tycker får missas? Skicka mig en digital crosschecking eller något! Det gör du lättast på Twitter genom att leta reda på användarnamnet @lindelof99

Läs tidigare inlägg i Powerbreak med Lindelöf 


Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto