Publicerad på 10 Mar - 11:15

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Så slutar kvartsfinalerna

Gruppspelet avslutat – nu börjar tävlingssäsongen på allvar. AIK, Malmö, Kalmar och Häcken är mina semifinallag.

Gruppspelet i all ära – det är fint med februari-tävlingsmatcher och ofta blir det en del dramatik i sista omgången. Men det är nu i kvartsfinalerna som det roliga drar igång på allvar.

Precis som i de senaste blogginläggen vill jag dock börja med att ta en titt på expected goals-siffrorna för tredje omgången. Matchens slutresultat i parentes:

BK Häcken – Halmstad 2.91-1.22 (2-1)
Djurgården – BP 0.87-1.82 (2-1)
AIK – Varberg 2.06-0.48 (3-0)
Hammarby – GIF Sundsvall 2.83-0.72 (8-0)
IFK Göteborg – IFK Norrköping 2.26-2.28 (0-4)
Mjällby – IK Sirius 1.95-1.63 (3-2)
Malmö FF – Degerfors 2.61-0.39 (2-1)
Kalmar FF – Helsingborg 1.33-1.82 (4-1)

Några saker sticker ut här:

- Hammarby gjorde 15 cupmål på tre matcher och totalt 6.49 i expected goals. ALLT ramlade in i matchen mot ett förvisso svagt Sundsvall.
- Ett effektivt Peking gjorde fyra mål på ungefär samma xG-summa som Blåvitt. Det inkluderar också en straff. Norrköpings offensiva spets avgjorde, men nog kunde den matchen mycket väl ha gått åt ett annat håll och då hade väl Stahre blivit kvar va?
- AIK stabila igen, mot ett visset Varberg.
- Rättvis MFF-vändning. Men lätt att glömma bort Degerfors jätteläge i 89:e vid 1-1. Campos valde att avsluta ur snäv vinkel istället för en enkel sidledspassning till någon av lagkamraterna.

Summering av speltankarna: 

Förra helgens speltankar kring cupen i bloggen blev riktigt bra:
- Djurgården + BLGM (vs BP) till 2.50 hittade in.
- Hammarby höll nollan mot Sundsvall, även om jag hade hjärtat i halsgropen när Hallenius gjorde mål på tilläggstid i matchens typ sista spark. Dock offside, puh!
- Malmö + u4,5 i matchen hittade in, vilket jag nämnde i bloggen som ett bra spel. Jag valde dock att rekommendera MFF -1,5, vilket bommade. Hade matchen pågått några minuter till hade det spelet lätt kunnat sitta, vilket hade varit sjukt sett till att Degerfors ledde så länge. Var några bra kontringslägen för Malmö vid 2-1 och 10 mot 11 för ett Degerfors som behövde gambla fram en kvittering.
- AIK -1,5 hittade hem enkelt mot ett väldigt svagt Varberg. Träningslägret de planerat in nu behöver summeras som 10 Jocke Persson-utskällningar av 10 när de summerar det, för här och nu är det nedflyttningsrisk.
- Till sist hittade Halmstad +1,5 hem, dock efter en stor portion tur då Häcken mycket väl hade kunnat göra fler mål. Häckens 2-1-seger var i underkant.

Mina tankar om kvartsfinalerna:

11/3: Häcken – Norrköping
Kommentar: Häcken rätt klara oddsfavoriter i vad som väntas bli en målrik match. Just nu vill jag inte röra Häcken rak till de runt 1.70-1.80 som erbjuds i skrivande stund. En match jag lätt kan se bli målrik, men marknaden har tagit höjd för det och pressat ner oddsen för övern. Får se hur Häcken, som föredrömligt brukar publicera sin matchtrupp dagen innan, ser ut. Har dragits med en del skador tidigare.

Tips: 2-1

12/3: Kalmar – Mjällby
Kommentar: Spelas på Gastens oglamourösa konstgräs efter att Guldfågelnsinte är spelklar än. Jag gillar i alla fall underspelet. Finns u2,5 till runt dubbelt i skrivande stund, vilket jag tycker är väldigt bra på förhand. Tror på tajt match mellan två försvarsstarka lag.

Tips: 1-0

Djurgården – Malmö FF
Kommentar: Lurig match. Djurgården 2-0-förlorade i Polen på torsdagen och lär komma hem på fredagen och får bara två vilodagar. Returmatch kommande torsdag. Rotation? Det lär såklart stjäla fokus i alla fall, vill säkerligen vinna Cupen, men har inte kniven mot strupen på samma sätt som MFF. Samtidigt frågetecken i Malmö för Christiansen som inte kom till spel senast. Jag hoppades nog på ett högre odds på Malmö FF, till nästan jämna odds tycker jag det är lite lågt på bortalaget även om de ska ses med okej chans. Stor respekt för Djurgården på Tele2. Möjligtvis att underspelet är bra igen här.

Tips: 1-1

13/3: Hammarby – AIK
Kommentar: Här har jag tagit ställning för AIK (spelrek här)
Jag tror på en match som blir jämnare än vad oddsen säger. Jag köper inte Bajen till under dubbelt oddsmässigt. Hammarby har såklart imponerat, men lite väl hajpade efter svagt motstånd i gruppspelet? För min del luktar det lite kryss här.

Tips: 1-1

Övrigt om Allsvenskan?

På onsdagen fick Stahre till slut lämna IFK Göteborg. 4-0-förlusten mot Norrköping och fullbordat fullkomligt försäsongsfiasko blev droppen. Att sparka en tränare med tre veckor kvar till allsvensk premiär...då måste det vara riktigt dåligt läge. Tajmingen att sparka en tränare såhär nära premiären efter att ha gjort 85% av en försäsong och slarvat bort cupspelet är såklart usel. Gissar att flera av de etablerade spelarna uttryckt missnöje med Stahre och att det bidragit till beslutet. För det man får av Micke Stahre som tränare vet hela fotbollssverige, det kan inte ha kommit som någon överraskning för klubben. Det han står för bedömdes uppenbarligen som bra nog efter förra säsongen, om klubben tvivlade på att han var rätt gubbe skulle han såklart fått lämna där och då.

Vem borde ta över?
Jag har svårt att bolla upp något namn. Grzelak har bollats upp – han känns rätt lik Stahre i filosofi, även om han har en mjukare framtoning. Vet klubben ens själv vilken väg de vill gå med den här truppen som är en mix av hemvändare, meriterade nyförvärv som inte lyckats och unga talanger?

Det kan gå fort i fotboll för klubbar som fattar rätt beslut och har lite medstuds. Men Blåvitt befinner sig i ett jobbigt läge där de knappast kommer ha med topp fem att göra den här säsongen, samtidigt som självbilden hos många runt klubben är att de ska utmana om titlar. Med andra ord svårt att hitta ett tålamod och positivitet att bygga på – är liksom alltid tre-fyra dåliga resultat från storm när det är stort tålamod som behövs.

Vecchia till Malmö FF.
Vad ska man skriva som inte redan är sagt? Kanonvärvning så länge han är skadefri. En spelare Rydström känner väl och fick ut extremt mycket av i Sirius. Enda frågetecknet är om han står på startlinjen i fler än 20 matcher av 30 matcher?


Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto