NFC-Championship med en klar favorit i San Francisco 49ers som möter kanske allas gunstling i dagsläget; Detroit Lions. 49ers var rankade som nr 2 i NFC inför säsongen och Lions var rankade som nr 4. Det har definitivt varit en fantastisk resa för Lions i år. Det är första gången sedan 1991 som Lions spelar i NFC-Championship. Snacka om väntans tider. Idag får vi se vem av de här lagen som går till Super Bowl 58.

49ers är stora, stora favoriter och har varit ett av ligans bästa lag under hela säsongen. Någon dipp här och där, men överlag har de spelat "championship football". För oss som såg matchen mot Packers i Divisional Round blev jag en aning orolig, eftersom det var 49ers som undkom den med blotta förskräckelsen. En comeback i fjärde kvarten som leddes av QB Purdy blev räddningsplankan. Deras offensiv gör ingen orolig och deras superstar "do-it-all-guy" Deebo Samuel kommer spela. Jag är dock mest orolig för deras defense, eftersom Packers sprang dem sönder och samman i Divisional Round. Lions RBs Gibbs och Montgomery är en nivå upp jämfört med Packers. Notera det.

Jag kommer spela Lions +7.5 till oddset 1.86 hos bet365 .com. Jag är inte helt säker på 49ers. All press är på dem och om Lions lyckas stoppa springspelet och sätta sin nr 1 rankade pass rush på QB Purdy; ja, då kan allt hända. Jag ser gärna Chiefs-Lions i Super Bowl 58.


Värt att notera:

1. Det som sticker ut som en dramatisk fördel för 49ers är deras passing game kontra Lions relatict svaga secondary. Till dags dato har Lions lyckats överkomma detta problem, men 49ers är en helt annan juggernaut. De har en av ligans bästa offensiver (som Lions), men 49ers är som sagt en nivå upp jämfört med Rams, Bucs och Cowboys. De är rankade som nr 1 i det man kallar för "pass explosiveness" - sätta upp öppna mottagare OCH deras enorma styrka att skapa snabba yards efter mottagning. WRs som Samuel, som WR Aiyuk, som RB McCaffrey.

2. 49ers är svåra att bevaka. Skillnaden idag är att Lions har en effektiv pass rush som kommer kräva snabb release tillika snabba beslut av QB Purdy. Lions pass rush rate är nr 1 i ligan och Purdy såg en aning stressad ut mot Packers. OM Lions lyckas stänga ner RB McCaffrey och deras springspel, då kommer deras offensiv bli helt endimensionell och QB Purdy måste leverera. Ofta.

3. Jag har sagt det förut och jag säger det igen; Lions run offense är en nivå upp jämfört med Packers. Med det sagt och om vi sneglar tillbaka mot Packers vs 49ers i föregående helg, var det här anledningen till att Packers var på väg att skrälla. 49ers hade inget svar på Packers run offense. Om vi tittar på nästa statistik som kan göra det än svårare för 49ers; Lions offensiva lina är ett av ligans bästa "blocking off-tackle runs" och det kommer skapa fina möjligheter för RBs Gibbs och Montgomery på marken. Det här är inget man kan blunda för, 49ers-fans. Lions kommer skapa oreda på marken för er. Om Lions sedan ser till att hålla bollen och ha stark bollkontroll; ja, då blir det tufft. Tro mig.

4. ...men ligans bästa offensiv innehar 49ers. De skall vara extremt tacksamma över Samuels möjligheter till spel. Det kommer bli riktigt fint väder och 49ers offensiv och då framför allt "passing offense" kommer skapa poäng. Det vet vi. 49ers spelar sin tredje raka NFC-final (deras sjunde sedan 2011) och rutinen finns där för stora matcher. Det är en stor fördel. Det är ingen slump att 49ers är favoriter med -7 i handicap. De har gjort sig förtjänta av det. De spelar på hemmaplan och har en av ligans mest härliga offensiver när allt klaffar.

5. Lions är årets "feel good-story" i NFL. Jag har faktiskt älskat varje steg i deras utveckling i år. HC Campbell vs HC Shanahan är två diametralt olika head coacher. Naturligtvis är de exceptionellt duktiga i sitt hantverk, men en av dem är "all feels" emedan den andre är "timid". HC Campbell kommer gå ofta på 4th and yards emedan HC Shanahan sällan går på 4th and yards. Det är värt att ha i åtanke. Det som gör att jag gillar Lions +7.5 är att Lions har varit som bäst när det gällt som mest. Det är en egenskap som icke får föraktas. Lions kommer vara med länge i den här matchen och ju längre de håller sig kvar, desto större blir pressen på 49ers och unge Purdy. Pass på.

6. Lions Goff var riktigt bra i Divisional Round med 30/43 för 287 yards med två touchdowns. Springspelet med RBs Gibbs och Montgomery stod upp mot hajpade Bucs defense med bravur. Jag tycker också att deras passing defense (trots släpp av många yards i luften) får "Ok" mot Bucs topp-WRs Evans och Godwin.

7. 49ers vs Lions genom åren berättar fördel 49ers med 39-28-1. MEN. Över de 12 senaste möten lagen emellan har 49ers vunnit elva. Lions har inte vunnit över 49ers i Kalifornien sedan 1975, då filmen "Jaws" hade premiär. Notera det.

8. 49ers har gjort mer än +20 poäng i tio av deras senaste elva matcher. De har också gett upp +20 poäng i fyra av deras fem senaste matcher. Lions har gjort +20 poäng i fem av sina sex senaste matcher OCH har gett upp +20 poäng i fem raka matcher. Det kommer bli jämnt.

Om vi ser till den totala bilden är 49ers (med Deebo Samuel på banan) ett mer komplett lag än Lions. Det är fakta. MEN. Lions "feel good-story" är svår att gå runt. Motown. Blue collar. Inte i närheten av några som helst resultat sedan 1991 tills nu. Jag är måste tillstå att jag inte är säker på 49ers, då det är de som har all press på sig. Visst; laget har superstars och den rutin som behövs, men form före klass håller jag högre sju dagar i veckan. Med Packers-matchen på hornhinnan kan jag inte blunda för 49ers usla run defense, samtidigt som jag vet att RBs Gibbs och Montgomery springer hårt och tufft vid varje spel och äter yards. Det här kommer bli en showdown!

Jag tar Lions +7.5 till oddset 1.86 hos bet365 .com. Jag skall även tillstå att det vore kul att se Lions i Super Bowl; vilken resa!

/RoloMartins

This is the stats tab
This is the post tip