Äntligen! Nu har vi nått helgens mest episka match och jag är relativt säker att det här kommer bli en klassiker som vi sent kommer glömma. Det bästa med fajten är att jag tycker linan i Vegas ligger fel (Bills -2.5). Jag kommer gå rakt ut moneyline på bästa laget och det är Kansas City Chiefs till oddset 2.24 hos Unibet .com. Chiefs Patrick Mahomes är således "underdog" i afton. Han har som sagt aldrig spelat en bortamatch i ett NFL-slutspel. Han har 15 framträdanden, varav 12 på hemmaplan (Arrowhead Stadium) och därefter tre Super Bowls 54, 55 och 57 - på neutral plan. Det kommer bara ge mer bensin till brasan. Tro mig. Han är 2-0 mot Bills i slutspel. Notera det.

Jag kan förstå varför Bills är favoriter, då de spelat riktigt bra fotboll över den sista tiden, samt att de har favör av hemmaplan, men det är också allt. Var det bara jag som blev orolig när de mötte Steelers senast och INTE kunde stänga matchen. En sak är säker; du vill inte ha med Chiefs så länge i matchen, då kommer det bli förlust. Mahomes vs Steelers Rudolph är som Lordi vs Modern Talking. Det kommer bli en jämn outing, men Bills har stora bekymmer på sin defensiv, samtidigt som Chiefs defensiv passar Bills riktigt illa. Det är som sagt första gången sedan 2020 som Chiefs spelar på bortaplan när det kommer till slutspel. Senast vi fick se dessa kombattanter mot varandra i slutspelet var kanske en av de bästa matcher jag någonsin sett. Chiefs vann en klassiker på övertid med 42-36 och då ledde Bills matchen med 13 sekunder kvar under ordinarie speltid. Wow!

Båda lagen har haft sina ups-and downs i år med ett "winning record" som förkunnar 11-6. Båda lagen har haft enormt stora bekymmer med sina turnovers. De har båda legat i topp 10 i år och det är i en statistiktabell INGEN vill ligga i. Chiefs receivers har tappat bollar som (om de tagits) landat på +363 yards. På tappade bollar! Helt sinnes. Bills har å sin sida haft stora problem med penalties och är sjunde sämst i den kategorin i årets säsong.


Värt att notera:

1. Lagen möttes tidigare under säsongen (se vecka 14) och då vann Bills med stor portion hjälp av domarna, eftersom "the winning drive" från Chiefs blåstes av pga offside. Det var också en annan trupp som spelade för Chiefs i och med att de under en period var "kort om folk" pga. skador. Bl.a. var RB Pacheco borta, vilket var ett stort avbräck. Pacheco avslutade säsongen i vecka 18 med 935 yards, sju touchdowns, men han tog också emot en hel del pass (244 yards och två touchdowns). På försvarssidan var LB Tranquill borta. Han har varit enorm i mitten av banan med 79 tacklingar och 4.5 sacks på säsongen. Notera det. Slutligen var OL Donovan Smith borta och vad han kan vet alla (Super Bowl med Bucs och Brady när det begav sig). Trots att alla dessa nyckelspelare var borta blev Chiefs bortblåsta på segern i vecka 14...

2. För 25 år sedan klev Bills HC Sean McDermott in i NFL som coach. Hans gig var som assisterande coach åt....trumvirvel...Chiefs HC Andy Reid.

3. Chiefs har funnit ett nytt guldkorn som växt fram över slutfasen av säsongen och som var grym senast mot Dolphins - WR Rashee Rice. När du arbetat dig in i din roll och får mer targets än ligans bäste TE Travis Kelce, då vet du att din QB som heter Mahomes litar på dig. Rice fick 12 pass och tog emot åtta av dessa för 130 yards och en touchdown. Det är ingen bluffstatistik. Rice är som sagt rookie och i toppform.

4. Det är första gången på 30 år som Chiefs besöker Bills och Orchard Park. Bills är rejält decimerat i afton pga. skador. CB Benford är borta. WR Davis är borta. Safety Rapp är borta. LB Spector är borta. Dessa är definitivt borta, men det ligger ytterligare en handfull och skvalpar osäkert startande. Viktigt att ha med sig i analysen.

5. Bills QB Josh Allen är även han ett unikum som QB. I afton lär Allen få springa en hel del med bollen själv, vilket han gillar. Han har över de tre senaste matcherna sprungit själv för +44 yards i snitt per outing.

6. Jag nämnde i ingressen att Bills inte kunde skaka av sig Steelers förrän rätt sent i sin match under Super Wild Card Weekend. Det bekymrar mig. Steelers QB Rudolph kastade för 229 yards mot Bills. Nu möter de Mahomes som är kanske ligans bäste QB. En helt annan potatis.

7. Chiefs TE Kelce kommer ha en toppmatch idag. Varför? Jo, för att Bills är tunna på linebackers och safeties. Ni som såg Steelers mot Bills vet att Steelers TE Freiermuth blåste förbi Bills defense för 76 yards på fem mottagningar. Idag möter de ligans bäste TE i form av Kelce. Kan de stoppa honom? Vågar de dubbla honom med tanke på WR Rice? När lagen möttes senast hade Kelce 83 yards på sex mottagningar. Jag säger pass på.

8. Chiefs kommer lita mycket på sitt springspel med RB Pacheco i afton. Det kommer vara deras grundbult i sin playcalling. Att de sedan har ligans kanske bäste QB som är en magiker vid jämna mellanrum, se Mahomes, gör inte saken sämre. För Bills räkning måste RB Cook i stort sett överleverera på marken. Han kommer inte få många chanser som mottagare av pass när Chiefs Bolton kommer följa honom. Tro mig. MEN. På marken måste Cook springa bra, annars blir det tufft. Ni får inte heller missa duellen mellan Chiefs CB Sneed och Bills WR Diggs. En sevärd match i matchen.


Varför vinner Chiefs? Jo, deras defense är på en annan nivå. QB Mahomes är trygg med sin RB Pacheco och han kommer få chansen att passa till nya favorit WR Rice och sin gamle trotjänare TE Kelce. Chiefs passar Bills illa med tanke på deras skador på defense. Chiefs är också skadefria i absolut rätt läge och har dessutom två fler vilodagar.

Jag tycker att linan i Vegas ligger fel och väljer att gå rakt ut på Chiefs till oddset 2.24 hos Unibet .com. Vad ni än gör; missa inte den här matchen. Det kommer bli en modern klassiker. Go, Chiefs!

/RoloMartins

This is the stats tab
This is the post tip