Dolphins (11-5) vs Bills (10-6) i en showdown i Florida gällande AFC East, men också gällande Bills överlevnad och en plats i slutspelet. Hade den här matchen ägt rum mellan lagen för 3-4 veckor sedan hade Dolphins varit storfavoriter och det med rätta. Dessvärre (om du hejar på Dolphins) trendar dessa två lag åt diametralt olika håll, då Dolphins har blivit enormt brandskattade via tråkiga skador och det på flertalet nyckelspelare. Bills å sin sida har sett bra ut efter att själva ha drabbats av "the injury bug" mitt i säsongen, samtidigt som deras offensiv var lika porös som Venedigs fundament.

Bills ser väldigt stabilt ut för dagen och efter switch av offensiv koordinator och en mer sansad QB Josh Allen som insett att han inte behöver göra en touchdown i varje spel, har HC McDermott och övriga coachar skapat sinnesro. För nu.

Fakta inför matchen är att sju (!) av Dolphins nyckelspelare är högst troligen borta. Då pratar vi om RB Mostert (troligen ute) som leder NFL i antal touchdowns framåt, WR2 Waddle (troligen ute) som leder NFL i antal yards efter catch, center Williams som var rankad topp 3 som center innan skada och NFLs interceptionledare CB Howard är borta, plus två av ligans absolut främta pass rushers i form av Chubb och Phillips som också står vid sidlinjen. Vi är inte klara ännu. Lägg även till viktiga positionen LG som Wynn normalt är ordinarie på; han är också borta och slutligen Holland (troligen ute) pga knäskada. HC McDaniel är en magiker, men fan trot om han kan trolla med dessa förutsättningar.

Noteras bör att Dolphins är klara för slutspel, men vid vinst idag blir de seedade som nr 2. Vid förlust blir laget seedade som nr 6, vilket är en stor, stor skillnad. Det positiva för Dolphins är dock att WR1 Tyreek Hill (som hade en stor brand i sitt hus i veckan till råga på allt elände) och QB1 Tagovailoa är redo att köra, samt att man spelar på hemmaplan, där man är 7-1. MEN. Förutsättningarna hade kunnat vara bättre för Dolphins. Det måste beaktas. Bills är också ett lag som verkligen trendar åt rätt håll i rätt tid, men även här; Bills är Bills. Det är ofta ömsom vin, ömsom vatten i prestationerna. Dolphins är ingen push over. Alla matcher skall spelas.

Jag frestas att ta Dolphins +4 till oddset 1.70 hos Unibet .com, eftersom de spelar på hemmaplan, HC McDaniel är enormt skicklig, samt att Bills...är Bills. Du vet inte vad du får. De kan slå alla och de kan få stryk av alla. Det skulle se makabert ut om Bills med den truppen och det laget missar årets slutspel, men Bills...är Bills. Laces out. Det som jag alltid högaktat Bills för är deras extremt tillgivna dock enormt motiverade fan-base; Bills Mafia. Räkna med att de kommer vinna den matchen i Miami idag i alla fall.


Värt att notera:

1. Dolphins är som sagt ett helt annat lag på hemmaplan (se även Cowboys). De är 7-1 över åtta spelade matcher med +138 poäng över dessa matcher. Dolphins defense tillåter bara 16 poäng bakåt hemma på Hard Rock Stadium (på bortaplan är siffran 29 poäng; dramatisk skillnad).

2. Dolphins har mött Bills fyra gånger över de senaste åren och har förlorat tre på bortaplan, men vunnit den enda matchen som spelats på hemmaplan. Notera det.

3. Bills fördel idag utöver Dolphins digra skadelista är att Bills QB Josh Allen är 3-0 mot ett Vic Fangio-lett (DC Dolphins) lag. Allens siffror har varit remarkabelt bra mot Fangios defense. Allen har åtta touchdowns mot en interception och en passer ration som berättar; 126. Starka papper.

4. Hur skall Dolphions vinna? Två saker som måste fungera för att de överhuvudtaget skall hålla sig över vattenytan - skydda QB Tagovailoa och spring ofta, ofta och ofta. När tillfälle ges; testa en långboll mot WR Hill. Han kan springa runt Bills defense i åttor vid minsta klaff. MEN. Skydda Tua och spring ofta. Dolphins interior offensiva lina är en av ligans bästa och här måste det klaffa. Om Dolphins slår Bills idag hamnar laget på 12 segrar på året och det var 1990 som det hände senast. De vinner också AFC East-titeln som i sådana fall blir deras första sedan 2008 (Brady och Patriots har ägt den här divisionen i åratal) och även minst två hemmamatcher i slutspelet. Som sagt; mycket på spel.

5. Bills WR Diggs är den som fått stå tillbaka sedan den nya offensiva koordinatorn Brady hos Bills tillträtt. Det är inte på smått vis heller, utan uttrycket "monumental dipp i produktion" är fakta. Det känns illavarslande (inte för Bills som helhet även om en WR Diggs som producerar yards och touchdowns är relevant) när Diggs över de fyra senaste matcherna ej nått +30 yards i respektive outing. Notera att Diggs snitt över hela sin karriär i NFL säger 73 yards per outing. Huvva! WR1! Detta är märkligt oavsett om du hejar på Bills eller Dolphins. Över de första sex veckorna låg Diggs på +100 yards i fem av dessa. Något är kraftigt fel. MEN. Bills vinner och det är alltid laget före jaget. Det luktar också som att WR Diggs kommer bli bevakad av CB-ässet Ramsey. En härlig match i matchen!

6. Bills QB Allen har varit väldigt försiktig i det närmaste "seg" från start i år. Hans produktion i första halvlek över de två senaste matcherna berättar 14 av 31 pass för 170 yards. Det är inte respektingivande. I andra halvlek har han vaknat till och då levererat 16 av 20 pass för 236 yards. Mot ett Dolphins på hemmaplan är det viktigt att vara med direkt från början.

Som sagt; Dolphins skadelista lämnar ingen oberörd, men det är en djup trupp. MEN. När sju nyckelspelare är borta kommer det bli tufft, samtidigt är Dolphins tre viktigaste spelare skadefria och redo; se Hill, se Tagovailoa och se Ramsey. Den offensiva linan är relativt intakt och måste skapa förutsättningar för bra pass och bra löpningar.

Jag tror det blir en mycket jämn match skador till trots och gillar Dolphins +4 till oddset 1.70 hos Unibet .com och tar det.

/RoloMartins

This is the stats tab
This is the post tip