Lions står för värdskapet när Rams hälsar på i Super Wild Card Weekend och vilken underbar "plot" eller sidohistoria vi påbjuds här. Rams HC McVay var i Super Bowl-final mot Tom Brady's New England Patriots 2019 med nuvarande Lions QB Jared Goff. Jag är övertygad om att det var här han bestämde sig; "...jag kommer troligen inte vinna en Super Bowl med Jared Goff som skipper...". Nu säger jag inte att det var så, men just den Super Bowl-finalen blev den med lägst producerade poäng framåt någonsin - 13-3 till Patriots. Rams dåvarande QB Goff nådde 229 yards med en interception. Han satte 19/38 pass. Patriots Brady var i vanlig ordning "lite bättre" som en GOAT alltid här. Noteras bör att Jared Goff var Rams förstaval i draften 2016. Nr 2 det året var Carson Wentz som gick till Eagles.

Efter en sådär 2020 trejdades Goff i januari 2021 till Lions tillsammans med en runda 3 i draften 2021 + en första runda i 2022 och en första runda 2023 - för Lions Matthew Stafford. Resultatet kom direkt och Rams vann Super Bowl året efter. För Lions räkning blev den här s.k. "blockbuster-dealen" en vändning för laget som skyndsamt kickade igång sin rebuild och i år 2023-24 vann sin första divisionstitel på 30 år. Noteras bör att Lions dåvarande QB Matthew Stafford bad Lions ledning om en trejd, eftersom han inte ville vara med om ytterligare en rebuild.

Här är vi idag, då dessa två herrar och lag skall mötas. En fantastisk historia som egentligen bara har vinnare, men självfallet har Lions Goff en "oplockad gås" med Rams HC McVay, men de är så professionella att det är spelet på plan som får avgöra. Do or die helt enkelt.

Jag tycker den här outingen är kanske den mest svårtippade av alla matcher denna helg. Lions har varit sublima genom hela året, samtidigt som Rams har toppform när det gäller som mest. Hela truppen har växt och de har också överkommit många skador för att stå sig starka in i slutspelet. Samtidigt känner jag att båda lagen har nästan identiska styrkor och svagheter, där Lions har hemmaplansfavör och vi vet hur starka de har varit hemma genom hela säsongen.

Jag finner inget spelvärde moneyline, utan tror det här kommer bli en shootout och tar överspelet - Ö51 poäng totalt i matchen - till oddset 1.80 hos Unibet .com.


Värt att notera:

1. En fördel som Lions har är deras passing offense som var nr 7 i NFL när säsongen avslutades. Rams passing defense har varit godkänt, utan att vara top of the line (nr 17 i NFL). Lions och QB Goff har flera enormt duktiga receivers och en TE i form av LaPorta (rookie) som haft 86 mottagningar för 889 yards under sitt första år. Starka papper.

2. Lions QB Goff är "mänsklig" när motståndarna (i det här fallet Rams) interior line sätter press på honom. Rams är nr 1 i ligan och det gör att Lions offensiva lina som leds av Frank Ragnow måste stå upp. Superstar DT Aaron Donald har till idag hela 84 (!) pressures den vägen. Om Goff skall få hinna andas måste Donald och Turner stoppas av Lions offensiva lina.

3. Lions springspel har aldrig varit så bra som det varit i år. Nr 4 i ligan. Det är klart att när Barry Sanders sprang för Lions var det en helt annan sak, men i nutid har RBs Montgomery och Gibbs skött sig med den äran. Det har också gjort att Lions playcalling via OC Johnsonhar varit svår att läsa. Ett bra springspel ger så mycket mer. När vi då kikar på Rams run defense är det ett av ligans sämsta. Till slutspelet har Rams run defense fått lite syre och har sett bättre ut, men om Lions RBs gör sitt jobb, tillsammans med sin offensiva lina, då är springspelet en fördel.

4. Rams QB Stafford har spelat oförtrutet vasst sedan vecka 11. Han rankar sedan dess på följande vis: nr 6 i passer rating med (104.5). Han är nr 8 i ligan i yards per försök (7.8 yards) och han är nr 3 i antal gjorda touchdowns (16). I hans senaste sex starter har han besegrat sina motståndares QB i passer rating. Varje gång.

5. Rams springspel via RB Kyren Williams har varit en succé i år. Rams har sprungit för +100 yard i sena sju senaste starter (samtidigt som QB Stafford visat vad han går för). Rams springspel är en topp 6-rushing attack. MEN. Här möts faktiskt det bästa av två världar, eftersom Lions run defense är nr 1 i hela NFL. Deras linebackers är rakt över suveräna. Spelare som Anzalone, Barnes och Campbell står upp match ut och match in.

6. Rams som lag är ett av de hetaste att kliva in i slutspelet. Det vet vi. MEN. Lions har kanske ett av ligans bästa omklädningsrum, där alla spelar för varandra tack vare players coach Dan Campbell. Killen har en sådan energi att det studsar runt honom. Alla blir smittade. Det är också en av orsakerna till varför Lions ofta rätar upp sitt skepp när det börjat snesegla initialt i matcherna. De är tuffa. De är uthålliga. Det kommer från HC Campbells sätt att bygga och coacha sina spelare.

7. Rams och Lions har spelat mot varandra vid totalt fyra tillfällen. Rams har vunnit tre av dessa.

8. Lions har inte vunnit en slutspelsmatch sedan 1992. Årets låt det året var Boyz II Men med "End of the Road". Det känns som hundra år sedan. HC Campbell har aldrig coachat en slutspelsmatch. Rams HC McVay har varit i två Super Bowls och har större rutin här, men det finns ingen annan som kan få sitt lag att springa genom en mur som Lions HC Campbell.

Jag har svårt att välja vem som vinner matchen. Jag hoppas på Lions för "historiens skull", men det jag är övertygad om och finner spelvärde i, är att såväl Lions som Rams producerar enormt många poäng framåt. Det är därför jag väljer att spela Ö51 poäng totalt till oddset 1.80 hos Unibet .com.

Håll i hatten; det här blir sevärt!

/RoloMartins

This is the stats tab
This is the post tip