På torsdag rullar NFL igång igen och jag har tagit mig friheten att försöka dissekera ut vilket lag som vinner AFC Championship, NFC Championship och Super Bowl. Jag tycker AFC ser enormt starkt ut i år och högst troligen kommer även Super Bowl-vinnaren från den konferensen, men låt oss gå igenom respektive konferens.

AFC Championship har många lag som kan gå hela vägen i år. Jag betonar igen; många lag. Det har hänt så otroligt mycket i just den här konferensen under offseason och för oss som verkligen är hardcore NFL-fans har det varit som ett återkommande barnkalas glädjemässigt sett under hela våren och sommaren. Det mest hajpade laget har varit New York Jets som haft i stort sett ALL media på sig och har hanterat det riktigt bra. Ni som inte sett årets "Hard Knocks" på HBO måste ta er tid och göra det; fantastisk underhållning. MEN vi börjar från början och tar lagen utifrån hur oddsen ligger.

Klar spelfavorit i nuläget är Kansas City Chiefs som också är regerande Super Bowl-mästare efter en tuff outing mot Philadelphia Eagles. Chiefs ger 4,50 som vinnare av AFC och det är motiverat enligt mig. De har inte tappat särskilt många spelare, utan den egentliga flaskhalsen är att pass rusher Chris Jones fortfarande inte är överens med Chiefs management. Killen vill ha betalt. Förtjänar han det? O ja. Han är verkligen en vattendelare för Chiefs defense och utan honom är Chiefs fortfarande bra, men med Jones inställning och driv på banan; då är Chiefs enormt starka.

Laget har varit i Super Bowl i tre av de fyra senaste åren. Det är klart starka papper och har man en QB som heter Patrick Mahomes, då är man alltid aktuell för en Super Bowl-vinst. Mahomes hade ett exceptionellt starkt fjolår, där han kastade för 5 251 yards och 41 touchdowns med en completion rate som berättar 67% (!). Det är med den typen av statistik som också gör Chiefs till favoriter att vinna just AFC. Mahomes har aldrig spelat en bortamatch i ett slutspel fram till Super Bowl-finalen. Inte. En. Enda. Match. Det berättar bara hur dominanta Chiefs har varit i konferensen. Laget har endera varit seedade som nr 1 eller som nr 2. De var 14-3 i fjol och vann AFC West. För mig är Chiefs det bästa laget på papperet och får bara management till dialogen med DT Chris Jones, då är det en riktigt bra chans. MEN det finns ett par lag bakom som kan häxa...

...och då tänker jag i första hand på Cincinnati Bengals med Joe Burrow. Men Bills då, undrar du? Ja, Bills är också med och krigar om en AFC-titel, men jag tyckte laget "bräckte" ner för enkelt i fjol och något säger mig att de får det tuffare i år med en åldrande defensiv även om QB Josh Allen är en fantastisk spelare. Nej; jag har Bills först på plats nr 4.

Bengals är min nr 2 i AFC och de har allt som behövs för att vinna AFC och även vinna Super Bowl. Den enda reella svaghet som jag ser är den offensiva linan, samt ett svagt djup på den defensiva linan om skador inträffar. Om vi kollar offensiven är den enormt bra. I fjol var laget 12-4 och vann AFC North. QB Burrow har en arsenal av kraftfulla vapen att kasta till i form av WRs Chase, Higgins och Boyd. Det är sådan höjd på dessa tre spelare, vilket gör att Bengals skall vara bland de tre främsta i AFC i år. Laget har också kvar sin defensive guru Anarumo och var nr 6 i NFL gällande defense. Det är starka papper. Bengals var rankade som nr 5 i ligan gällande "poäng per drive" och "red zone efficiency". Det gör dem till ett topplag och med QB Burrow som skipper kommer det ge resultat även 2024. Jag har nämnt Bengals svagheter ovan och det är inte OK att var näst sämst i NFL vad gäller tillåtande av sacks. Det måste upphöra och fokus måste vara att skydda sin QB Burrow. Jag lägger Bengals som nr 2.

Min nr 3 i AFC är "talk of the town" New York Jets. Med vetskapen om vad laget lyckades med i fjol (hade såväl offensive rookie of the year i Garrett Wilson och defensive rookie of the year i form av Ahmad "Sauce" Gardner), trots en QB-set up som var katastrofal och som gav fullständigt vika över de sista 6-7 matcherna. Jets gick 7-10 med sex raka förluster. Alla tittade på QB-spelet som var helt under pari med Zach Wilson. Under offseason har man gått all in på Hall of Famer Aaron Rodgers som verkar ha hur kul som helst i The Big Apple. Man har dessutom signat upp free agent RB-stjärnan Dalvin Cook och laget ser grymt homogent ut. När vi sedan vänder blad och kollar in defensiven ser den ÄNNU starkare ut. Flera spelare har växt ytterligare och om någon mot förmodan såg Jets vs Giants när respektive starters spelade så formligen "krossade" Jets defense Giants offensiv. Jag sticker ut hakan och säger att New York Jets har ligans bästa defense 2023-24. I mina ögon är det en succé om de tar sig till slutspel, men potentialen finns för att gå hela vägen. Truppen är formidabel och djupet på defense enormt. Jag gillar också HC Saleh som är en riktig energi-builder.

Bästa spelet finner du hos Unibet , där Chiefs ger oddset 4.50 i att vinna AFC Champions. Jag skulle dock inte bli förvånad om endera Bengals, Jets eller Bills står som etta. En riktigt jämn AFC i år.

/RoloMartins

This is the stats tab
This is the post tip