Super Bowl LVI är här. Med två lag som jag inte hade feeling alls för innan säsongen började. Visst; Rams har de senaste åren gått all-in genom att trejda frekvent och ge upp stort "draft-kapital" för att vinna NU. Det har varit den tydliga och konkreta agendan. När de signade QB Stafford blev det ett markant lyft på den positionen och sedan när de fyllde på med Von Miller och Odell Beckham Jr under säsongen så har det verkligen varit "nu eller aldrig". Noteras bör också att Super Bowl LVI spelas i Los Angeles och SoFi Stadium, vilket innebär att Rams spelar på hemmaplan som Bucs gjorde i fjol. Det är en markant fördel.

Jag kommer lägga upp en del olika speltips här idag för att låta er få en känsla för sporten, men den här analysen blir den längre av dem alla. I mina ögon är det är världens bästa TV-sport. NFLs GamePass Red Zone är ett så läckert verktyg för oss nördar, vilket skapar en så hög kvalitet på sändningarnas produktion (till skillnad från exv OS-sändningarna som pågår nu). Amerikanerna kan det här!

Mitt första speltips är den som vinner Super Bowl LVI och i mina ögon är det Rams. Jag spelar Rams moneyline till oddset 1,49 hos Pinnacle .

Värt att notera:

1. Vilka otroliga matcher i matchen vi kommer få ta del av. Hatten av för båda QBs Stafford och Burrow; vilken säsong och framförallt, vilket slutspel. Att Burrow orkade resa sig efter den hänsynslösa meltdown som den offensiva linan hade mot Titans är enorm. Burrow kommer göra Bengals till en contender varje år framöver. Han är riktigt bra och bara i sin linda vad gäller sin karriär. Killen har 70,4% gällande completing pass, vilket är enastående. MEN för mig är det här Matt Staffords år. Från att gå från 0 segrar i slutspelet till att nu vara favorit i Super Bowl är en resa som han om någon är väl värd. Innan Rams hade Stafford 0-3 med Lions. Det som är noterbart är att vi har två nr 1 picks som spelar mot varandra i afton. Stafford har NFLs best completion percentage (72%) gällande per försök och en passer rating som berättar 125,9 i fjärde kvarten (då det gäller som mest). Stafford har alla tools för att leda en match. Han har också alla tools för att komma tillbaka i en match.

2. Mitt största bekymmer som jag ser för Bengals är hur de skall kunna hinna skydda sin QB Burrow? Rams pass rush är rakt över suverän och just Bengals positioner för att skydda Burrow är inte som bäst. De har haft skador över året på såväl RG som LG och det är här jag har så himla svårt att se hur Bengals skall orka och hinna försvara sig mot Rams furiösa pass rush. Jag. Kan. Inte. Se. Det. Rams pass rush har varit exceptionell i slutspelet och mycket av det beror på att Rams adderade Von Miller inför slutspelet. Han har varit ledande på den positionen i +10 år som det känns och tillsammans med i mitt tycke ligans bäste försvarare, Aaron Donald, finns det inget stopp. Notera hur Rams pressure rate från 26,6 (normal säsong) har gått upp till 31,7 i slutspelet. Signifikativt. Von Miller har stått för 14 av dessa s.k. pressures.

3. Rams CB Jalen Ramsey kontra Bengals WR Ja'Marr Chase - snacka om matchup! En levande legend i Ramsey mot fenomenet Chase. Det här kommer bli läckert att skåda. Två superatleter som kommer lysa upp NFL under flera år framåt. Jag kommer hävda att den här matchen i matchen kommer Ramsey att vinna. Låt mig utveckla. Bengals Chase har alltså 512 mottagna yards på djupa bollar (nr 1 i NFL och den bästa statsen sedan 2016). Det är fruktansvärt imponerande, men det är också Rams skyldighet att matcha sin bäste CB mot deras bästa WR. Ramsey är 6-foot-1, 208 pounder med 4,41 sekunder på 40 yard dash. MEN det stannar inte där. Hans spelsinne tycker jag är oöverträffat. Man mot man är han hiskeligt jobbig att möta och även om Chase har alla tools också, har jag svårt att se Chase hantera detta. Genom sina sex säsonger i NFL har mött alla typer av WRs; superkvicke Hill från Chiefs, giganten Metcalf från Seahawks, Bucs äss Mike Evans. Det har inte spelat någon roll; han har tacklat deras styrkor på sitt sätt. Ramsey kommer spela en stor del i kvällens outing. Kanske till och med nyper en boll från Burrow?!

4. Bengals är en riktigt underdog idag. De har verkligen förtjänat att spela Super Bowl i år. När Burrow blev sackad hela nio gånger av Titans defense tyckte jag synd om honom, men han har rest sig likt Phoenix ur askan och levererat. Det är imponerande. För mig är detta en "David mot Goliath -fajt". Jag tycker nämligen att Rams är bättre på samtliga nyckelpositioner och det torde bära frukt, men det sade jag om Chiefs också och det blev pannkaka. Den statistiken som dock talar för att resan tar ett abrupt slut i afton är att laget har varit nr 2 på bollen i samtliga tre playoff-matcher. De känns inte som de håller Super Bowl-klass över 60 minuter. Men varför har de då gått vidare? Jo, genom ett par enastående prestationer/takeaways som lyft dem. Vi måste notera att Burrow var sackad 51 (!) gånger under grundsäsongen och +12 i slutspelet. Han har inte fått det skyddet som krävts och jag har nämnt det tidigare i den här analysen. Burrows offensiva lina var nr 31 i det man kallar för "adjusted sack rate" under säsongen. HUR skall man då kunna hantera Rams pass rush som har en pass rush win rate på 53%? Jag får inte ihop det. Förvänta er långa third-down conversions för Bengals. Det är den här matchen-i-matchen som jag bygger mitt speltips på att Rams vinner Super Bowl LVI. För de facto är det så att Rams varit grymma på third-downs (hållit konkurrensen till 19%). Somethings gotta give och jag är övertygad om att Bengals får det tufft...

5. Rams Aaron Donald förtjänar en egen punkt. Han ledde hela NFLs pass rusher med en pass rush win rate genom att slå sin motståndare på 26% av snapsen. Det är mer än 5% kontra den som var nummer 2 i ligan. Donald är enorm och för mig är han den viktigaste spelaren för Rams jämte Stafford i afton. Det komma vara en ohygglig press mest hela tiden mot Burrow och även om han är snabb att göra sig av med bollen, så kommer det inte att fungera över 60 minuter. Det skall inte kunna gå. Det måste bli turnovers, holding penalties och loss of downs. Jag kan inte se förbi detta.

6. Bengals har inte varit direkt kända för att få upp många poäng på tavlan, utan har förlitat sig på sin unge kicker som varit fantastisk. Det är också en faktor. De har haft det svårt att sätt touchdowns.

Jag bygger mitt spel på att Rams defensiv kommer skapa sådan oreda för Bengals och att det är i den matchen som allt avgörs. Jag spelar Rams moneyline till oddset 1,49 hos Pinnacle .

/RoloMartins

This is the stats tab
This is the post tip