Äntligen är vi framme vid årets bästa match i NFL - Super Bowl LVII. Vi kan samtidigt konstatera att respektive lag på banan är mer än värda att spela i årets största match. Såväl Eagles som Chiefs har varit exceptionellt bra i år.

I fjol lyckades Eagles "klämma" sig förbi och in till slutspelet genom att gå 9-8. I år var de 14-3 och har imponerat över alla delar i sin trupp. Eagles är värda att spela final. Jag håller dock inte med om att de skall vara spelfavorit, eftersom för mig har Chiefs alla nycklar och beståndsdelar för att vinna. De har varit på den här scenen förut och de har Patrick Mahomes. Den viktigaste rollen i dagens NFL är just quarterbacken. Jag gillar Eagles Jalen Hurts, men han är inte superman Mahomes. Du kan inte prata bort 2 MVPs över 5 säsonger. Han har 5 Pro Bowls över 5 säsonger. Sedan avslutar jag med 3 Super Bowls-framträdande över dessa 5 säsonger. Notera det.

De tre viktigaste statsen offensivt för mig är snitt per match gällande poäng framåt, passade yards och totalt antals yards. Chiefs var nr 1 i alla tre av dessa kategorier. Snacka om dominans.

Jag är helt övertygad om att linan ligger helt fel här. I min värld skall Chiefs vara favoriter. Jag tackar dock för det och spelar Chiefs -1,5 till goda oddset 2,10 hos Unibet .com.

Värt att notera:

1. Chiefs HC Andy Reid har gjort det här sedan merparten av spelarna knappt var födda. Han har varit med om alla möjliga situationer i såväl Eagles som Chiefs omklädningsrum. Nu skall han försöka vinna sin andra Super Bowl-ring och han är med garanti förberedd. Han vet att Eagles kanske har ligans bästa trupp och har en ruggig "front seven", men om vi tittar på nyckelposition hamnar jag alltid hos Chiefs, eftersom de har Mahomes som QB. Reid vet att Eagles har fyra spelare som totalt nådde +10 sacks (Reddick, Hargrave, Sweat och Graham). Det som Eagles inte har mött hittills (jag tycker AFC är en klart bättre conference än NFC) är återigen Mahomes. Jag räknar med att han är "ready to go" med sin ankel och allt surr från Chiefs och övrig NFL Media berättar att Mahomes är stridsduglig OCH då har också Chiefs en QB som vet hur man "gömmer" sig från tuff pressure. Han är hemskt svår att nå i sin passningsficka, eftersom han är mobil. Han vet att han måste få ut bollen kvickt, eftersom Eagles front seven är riktigt bra, men han är van det. Han har också många potentiella mottagare att nå.

2. Chiefs QB Mahomes nådde fjärde mest passing yards av någon QB i NFLs historia under 2022. Han kastade för 5 250 yards och nådde 41 touchdowns till det. Notera det. En enorm stats!

3. Om vi tror att Chiefs och Mahomes har svar på Eagles" front seven" kommer nästa fråga; har Eagles offensiva lina svar på Chiefs pass rush tillika monster Chris Jones? Det tror jag inte. Jones var nr 3 i NFL i år med 46 pressures mot QB. Han nådde även +15 sacks (delad nr 4 i NFL).

4. Eagles är dock ingen munsbit. De är mer än värda att spela i årets Super Bowl LVII. De var nr 1 seed i NFC och de var nr 1 som bästa lag över nästan hela säsongen. Den statistiken har du inte utan att vara riktigt bra. De har haft ett springspel som varit fenomenalt bra (nr 4 i ligan) och de kommer springa så mycket de kan. De har två starka WRs i form av Brown och Smith (totalt nr 12 i passing offense). De var nr 2 i ligan gällande turnovers (hur de använde dem till att göra poäng). De var nr 3 i ligan vid konvertering av poäng i redzone. Eagles är bra, men jag kan inte gå emot Chiefs rutin och QB Mahomes.

5. Chiefs kommer försöka springa hyggligt ofta, men de kommer maxa 20-30 försök. Bollen kommer vara som mest i QB Mahomes händer. Ingen tvekan om det. Räkna med minst 300 passade yards från Mahomes. Det är så Chiefs lag är byggt. De passar +65% av sina snaps. De vet också om att Eagles run defense är starka.

6. En av de mer tilltalande stats som jag finner runt årets Super Bowl finns hos Chiefs defense. Om vi backar till vecka 12 och arbetar oss framåt har Chiefs bara tillåtit dubbla TD-pass i tre av de nio senaste matcherna. Dessutom har man stängt ner Bengals äss Burrow och Jaguars äss Lawrence till facila EN pass-TD var i slutspelet. Notera det.

7. Chiefs HC Reid är 3-0 mot Eagles sedan han lämnade just Eagles. Chiefs är också 10-0 mot lag från NFC. Jag hävdar med en dåres envishet att AFC är en bättre conference än NFC.

Om jag sammanfattar analysen bygger det på min stora tilltro att Chiefs Pat Mahomes spelar på en annan nivå än någon quarterback för dagen. Det är tufft att gå emot den vetskapen, eftersom det är en "QB driven league". Jag tror de facto att Eagles inte kommer mäkta med att stoppa Mahomes, eftersom han har så många outs i sitt sätt att spela, vilket gör honom svårtuggad. Om vi sedan lägger till en annan viktig aspekt när det gäller som mest - coachingrutinen. Båda lag har hjärta och inställning för att vinna årets Super Bowl, men Chiefs HC Reid och DC Spagnuolo har totalt 81 år tillsammans. Det är dryga +40 år vardera i branschen. Du snackar inte bort det.

Det här kommer bli en grymt bra match. Tro mig. Det finns dock en distinkt skillnad mellan lagen. Han heter Patrick Mahomes och spelar quarterback för Kansas City Chiefs.

Jag tycker som sagt att linan ligger fel här, eftersom jag håller Chiefs som det bättre laget, men tackar för det. Mitt spel blir på Chiefs -1,5 till goda oddset 2,10 hos bet365 .

Vad ni än gör nu; missa inte årets Super Bowl LVII - den kommer bli sevärd!

/RoloMartins

This is the stats tab
This is the post tip