Vikings (13-4) vs Giants (9-7-1) är den match som jag tycker är den mest svåra att bena ut under hela Wild Card Weekend och det har att göra med att jag fortfarande inte litar på Vikings QB Cousins. När jag sedan vet hur starka Giants defense kan vara när laget är skadefritt, vilket de är idag för första gången på hela året, börjar jag direkt snegla på en skräll här. Jag litar dock inte på Giants QB Jones heller, vilket gör att jag tror att det här kommer landa i en tajt outing, där ett FG kan avgöra och om det är någon spelare som du vill ha i ditt lag vid ett sådant tillfälle, är det veteran kicker Graham Gano som satt 29/32 FG i år. Snacka om äss!

Det som tilltalar mig är att Vikings är relativt stor favorit här och det köper jag inte alls. Giants har fått in en riktigt bra coach från Bills i Brian Daboll och han har gjutit mod i sina spelare. Noteras bör också att Giants (som tidigare nämnts) är skadefria för första gången på länge.

Jag finner spelvärdet i Giants +3,5 till oddset 1,79 hos Unibet.

Värt att notera:

1. Det är första gången sedan 2016 som New York Giants spelar ett slutspel. Gissa om New York längtat. De kommande åren för staden New York kopplat till amerikansk fotboll ser ljusa ut. New York Jets kommer slå igenom rejält om de bara får en duglig QB. I övrigt är det laget laddat till tusen. Åter till Giants. En av orsakerna är att RB Barkley tillbaka i den form och med den "burst" som gjorde att han blev vald nr 2 i NFL-draften av Giants ett antal år sedan. I år hade han 295 löpningar för 1 312 yards och 57 mottagningar för ytterligare 338 yards. När Barkley ör bra, då är Giants bra. Vikings run defense har tillåtit 135,7 yards i snitt över de senaste tre matcherna. Det kan bli en jobbig afton för Vikings defense. När Vikings har tillåtit över 152 rushing yards per outing, då har de också förlorat dessa matcher (se fyra till antalet).

2. Varför är jag så "negativ" runt Cousins och Vikings? Jo, Cousins är den QB som fått mest stryk under året och det är inte hans fel, men laget har (och detta måste noteras) vunnit hela 11 (!) matcher med one-score-game. 11! Det är remarkabelt och alla undrar när skall denna "tur" ta slut? Det är självfallet inte hela historien, men den statistiken kan inte fortgå. Jag hoppas Vikings överbevisar mig i afton och verkligen visar hur bra de kan vara. Det är ett välcoachat lag och har kanske ligans bäste WR i Jefferson, men jag vill se mer av ett lag som är 13-4.

3. En stats som jag tokgillar och som kommer vara viktig i afton är den att Giants är extremt duktiga på att vårda bollen. Under hela säsongen hade Giants 16 turnovers. Med den statistiken var de nr 2 i hela NFL. Notera det.

4. Giants är som sagt skadefria. Jag tycker deras defense var OK över hela säsongen, trots att de aldrig fick spela med sina ordinarie spelare typ över hela året. Idag är de skadefria. Alla nyckelspelare är på plats och det måste ingjuta mod i en bra grupp spelare.

5. Vikings offensiva lina är som sagt lagets akilleshäl och orsak till varför QB Cousins tagit så mycket stryk. OM Cousins får lite mer tid i boxen är han träffsäker. Han satte nytt rekord i Vikings historieböcker genom att kasta hela 643 pass under grundspelet. Det kan ingen ta i från honom. MEN det kan komma en "banan" när du minst anar det och det är väl det som gör att jag har svårt att se hans storhet.

6. Vikings leder all-time series mot Giants med 17-10 och Vikings har vunnit de fyra senaste matcherna.

7. Det som talar för Vikings i afton är just hur Giants secondary kan stoppa WR Jefferson. Nu är som sagt Giants helt skadefria och får tillbaka ässet Adoree Jackson i sin secondary och han kommer matchas mot Jefferson, men det har varit en svängdörr av och till i matcherna. Den dörren måste stängas om Giants vill vinna fajten.

8. Vikings är 8-1 på hemmaplan i år. Det är starka papper.

Jag var nära att landa i Giants moneyline och ta oddset 2,36 hos Unibet, men jag fegar lite och lägger till +3,5 till oddset 1,79. Något säger mig att HC Daboll kommer tagga upp sitt lag till att vara med länge, länge idag och de har en god chans att skrälla, trots bortaplan. Men med vetskapen om att Vikings tragglat till sig 11 (!) matcher med one-score-game, gör att jag spelar mer safe.

Det här kommer bli en riktigt bra match!

/RoloMartins
This is the stats tab
This is the post tip