På söndagseftermiddagen körs en riktig vårklassiker i norra delen av Frankrike. Paris - Roubaix som även kallas "Helvete i norr". 257 km på stentuffa vägar som till månt och mycket består av kullersten. Det krävs både skicklighet och tur för att bemästra denna tävling. Genom åren har mängder av favoriter vurpat bort sig, fått punka på fel ställen, blivit hindrade av bilar som i sin tur fått stanna för kraschande cyklister osv. Så det är inte bara tuta och köra om man säger så, mycket taktik och flyt behövs för att stå som segrare i detta lopp. En svensk har vunnit och det var 2004 då Magnus Bäckstedt tog hem tävlingen. Förra säsongen var det Greg van Avermaet som var starkast och året innan dess fick vi se en riktig knall då Mathew Heyman skrällde. Vem som tar hem tävlingen i år är inte hugget i (kuller)sten men favoriter är van Avermaet, Peter Sagan, Alexander Kristoff och John Degenkolb. Vill dock höja ett varningens finger för en annan cyklist som har denna tävling som sin favorit.

Sep Vanmarcke är en belgare som hunnit bli 30 år. Är en stor och stark kille som denna tävling passar bra. Kör sedan ett par säsonger tillbaka för EF Education First Pro Cycling Drapac Cannondale som kommer med ett starkt lag till denna tävling. Matti Breschel, Mitchell Docker, Taylor Phinney och Tom Scully är alla finfina hjälpryttare som kan hänga med ett bra tag in i tävlingen. Kaptener är Vanmarcke tillsammans med Sebastian Langeveld som är tänkt att finnas med i främsta gruppen till Roubaix.

Vanmarcke har som sagt denna tävling som favoritrace. Facit är imponerande då resultaten från 2011 och framåt är följande:

2011: 20
2012: 84
2013: 2
2014: 4
2015: 11
2016: 4
2017: -
2018: 6

Vi minns även att han var på väg att ta hem etappen i Tour de France 2014, som kördes på dessa vägar men fick punktering och stallkamraten Lars Boom vann etappen.

Tycker att Vanmarcke sett helt okej ut under våren och senast på Ronde van Vlaanderen testade han benen i en attack som till slut inte höll hela vägen men som sagt det var nog mer ett test inför denna tävling. Genrepet Scheldeprijs (som vanns av spurtaren Fabio Jacobsen) slutade han 72a på, men som sagt det är en helt annat typ av tävling. Styrkan Vanmarcke har är att han är uthållig, stark och kan hålla maxfart länge. Svagheterna är spurten och att han sällan vinner i grupp. Så om Sep vill stå överst på pallen så bör taktiken vara att finnas med i förstagruppen i slutet. Låta andra cyklister ta attackerna, hänga på de som jagar och sedan när de kommer ikapp i sin tur attackera och hoppas på att komma loss solo. För att Vanmarcke ska vinna en "klungspurt" (klunga i Paris - Roubaix kallar vi 3 eller fler cyklister) är för mycket begärt.

Unibet ger oss 6,50 i odds för Vanmarcke topp 3
Unibet ger oss 26,00 i odds för Vanmarcke som vinnare
bet365 ger oss 1,50 i odds för Vanmarcke i H2H med Gianni Moscon

Det odds som känns vettigast är dock Vanmarcke topp 10 hos Unibet eller LeoVegas @ 2,50 Det är fullt rimligt att Vanmarcke klarar av om vi förutsätter att han inte kraschar eller får mekaniska trubbel / punktering vid fel tillfälle längs med vägen. Har ju varit topp 10 fyra gånger på de senaste sex säsongerna.

TV2 Danmark, TV2 Norge och Eurosport 1 sänder tävlingen i sin helhet.

Lycka till om ni vill ta rulle.

This is the stats tab
This is the post tip