Australien:

VM-febern är total i Australien efter att värdnationen tagit sig till en historisk semifinal. Det satt långt inne i en jämn kvartsfinal mot Frankrike, där initiativet skiftade fram och tillbaka (2,0 kontra 1,7 i xG i Franrkikes favör), och där det krävdes en dramatisk straffläggning för att fälla avgörandet. Väl där lyckades Australien till slut dra det längsta strået efter tio straffomgångar.

Tony Gustavsson förtjänar förstås beröm för hur han med hemmapubliken i ryggen guidat Australien hela vägen till semifinal, trots ett på pappret inte lika stjärnglänsande lag som många av konkurrenterna, och med lagets absoluta storstjärna Sam Kerr skadad och inte tillgänglig att bidra i den grad man hoppats. Kerr hoppade in både i åttondelen mot Danmark och i kvartsfinalen mot Frankrike och den stora frågan inför onsdagens kraftmätning är förstås: Är Kerr redo att starta? Det är en enorm förstärkning ifall hon är fit och redo att spela 90 minuter.

Lagen möttes i en träningsmatch i april, då vann Australien med 2-0 på Gtech Community Stadium och orsakade Sarina Wiegmans hitintills enda förlust som engelsk förbundskapten. Kan Matildas upprepa bedriften nu?

England:

Stod för en förbättrad prestation när Colombia besegrades med 2-1 och var det bättre laget i kvartsfinalen, även om det inte blev någon särdeles bekväm resa. Leicy Santos gav Colombia ledningen i slutet av den första halvleken med en delikat chipp som seglade över Mary Earps, som misstajmade bollbanan fullständigt och som borde gjort bättre ifrån sig. Lauren Hemp kvitterade ett par minuter senare och efter en dryg timme spelad kunde anfallspartnern Alessia Russo sätta dit det avgörande 2-1-målet.

Trots Lauren James avstängning valde Sarina Wiegman att bibehålla samma formation som de föregående matcherna, 3-4-1-2 där James ersattes i nummer 10-rollen av Ella Toone. Glädjande för Wiegman stod anfallsparet Russo och Hemp för en betydligt bättre insats, och belönades också med varsitt mål. James är avstängd även här, vilket lär innebära att Toone får förnyat förtroende, även om Manchester United-spelaren ännu inte visat sig från sin bästa sida i VM. Skiftet till trebackslinjen – med Jess Carter, Millie Bright och Alex Greenwood, och Rachel Daly och Millie Bright som offensivt viktade wingbacks - har dock medfört att Englands samlade defensiv sett bättre ut, och Colombia kunde inte hota längs kanterna på riktigt samma sätt som Nigeria gjorde. Ändå är känslan att England blandat och gett så här långt i det här mästerskapet, utan att riktigt nå sin absoluta höjd. Ändå är Europamästarna klara för semifinal – vilket bör vara ett gott tecken.

England favorit – men Australien med hemmafansen i ryggen kommer bjuda hårt motstånd

England bär favoritskapet här (2,31 kontra Australiens 3,44), trots att England inte övertygat fullt ut så här långt i VM. Australien har gjort det bra som tagit sig hit, trots att Kerr haft sina skadebekymmer, och hemmapubliken kommer göra sitt yttersta för att bära fram Australien till en historisk VM-final. Jag tror det här kommer bli en knallhård semifinal där Australien kommer sälja sig dyrt. Jag tror England kommer styra spelet och tvingas luckra upp ett lägre stående, omställningsinriktat Australien – likt hur det såg ut i vårens träningsmatch – och utan avstängda James, och med Toone i tveksam form, kommer det bli en tuff utmaning. Jag tror det här blir en tajt semi som mycket väl inte kommer få ett avgörande inom 90 minuter. Under 2.25 mål finns till 1,65 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip