Djurgården andas morgonluft efter Dempseys intåg och anfallet med Olunga och Ranegie är Allsvenskans kanske hetaste anfallsduo. AIK i bra form, men har press på sig att vinna. Tror vi får se mål i båda kassarna.

Vårens möte
AIK - DIF 2-0

2015
AIK - DIF 1-0
DIF - AIK 2-2

2014
AIK - DIF 1-1
DIF - AIK 2-3

Allsvenskan
3. AIK 22 12 7 3 34-21 13 43
9. Djurgården 22 9 1 12 32-32 0 28

DIF hemma
11 6 1 4 23-15 8 19

Formen
V, V, V, V, F

Senaste match
DIF - Malmö FF 3-1

AIK borta
11 7 1 3 20-14 6 22

Formen
V, V, O, V, V

Senaste match
AIK - Gefle 1-0

Då var det dags för Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK. Två lag i bra form där hemmalaget har tre raka allsvenska segrar (Gefle, Falkenberg, Malmö) i bagaget. 3-1 i söndags mot MFF var ett rejält styrkebesked där presspelet betalade sig väl mot ett för dagen slappt och slarvigt MFF. Mark Dempsey har lyckats väl sedan inträden och det märks att det är en helt annan spelglädje och självförtroende i laget. Olunga och Ranégie kändes kanske stabbigt till en början, men det har visat sig vara en bra kombo med två stora gubbar där "ingenjören" går mer i djupled och Ranégie är referenspunkt i uppspelsfasen. Isaksson i kassen har givetvis också gett en större trygghet bakåt. Som AIK:are är jag lite rädd för den här matchen, känns som DIF är på gång och har som sagt ett vasst anfall som garanterat kommer vaska fram ett par lägen oavsett motstånd. Tabelläget är inte längre kritiskt och fokus kan ligga på att prestera så bra som möjligt resterande del av säsongen.

Samtidigt är AIK i stark form. Fem matcher utan förlust varav fyra segrar (Helsingborg, Örebro, Sundsvall och Gefle). Senaste matchen var en ganska stel och tråkig historia, mycket beroende på att Gefle parkerade bussen och AIK hade svårt att få hål på dem. Till slut fick Markkanen (i målform) in en boll och det räckte för tre nya poäng. Kommer till matchen med en elva där Isak är tillbaka från minut ett och ytterbackarna Kpozo och Sundgren är frejdiga i offensiven. Svårt att se hur det här inte ska bli en öppen match med tanke på spelarna på planan, och AIK:s vilja att dominera matcherna i bollinnehav. DIF trivs nog alldeles utmärkt med att satsa på kontringar där anfallsparet tillsammans med derbytaggade Mange Eriksson och duktige El Kabir står för speed på kanterna. Båda lagen är tunga på fasta situationer också. 3/5 senaste derbyn har båda lagen gjort mål och med tanke på tabelläget är förlust inget alternativ för AIK, samtidigt som DIF väääldigt gärna vill döda derbyspöket. Detta kan bli 10:e raka derbyt mot AIK utan vinst och det vill Dempsey och spelarna säkerligen ändra på.

Preliminära elvor

DIF (4-4-2): Isaksson - Björkström, Ceesay, Gunnarsson, Käck - Eriksson, Faltsetas, Walker, El Kabir - Ranégie, Olunga

Icke aktuella spelare: Marcus Hansson (knä), Seon-Min Moon (knä), Kenneth Höie (ej helt redo för spel efter sjukdom), Jonathan Augustinsson (inte redo för A-lagsmatchning än), Kerim Mrabti, Haris Radetinac.

AIK: (3-5-2) Carlgren - Väisänen, Karlsson, Johansson - Sundgren, Blomberg, Ofori, Ishizaki, Kpozo - Isak, Markkanen

Ej med i matchtruppen: 9 Marko Nikolić, 13 Kyriakos Stamatopoulos, 20 Dickson Etuhu, 23 Rickson Mansiamina, 26 Jos Hooiveld, 31 Christos Gravius.

SPELTIPS
Tror på mål i matchen och spelar BLGM till 1,91 (2/5 units)

Vad tror ni?

@lellesandahl på twitter

This is the stats tab
This is the post tip