Borussia Dortmund:

Fredagskvällar blir inte mycket bättre när det bjuds på stekhett möte i Bundesliga på ett ständigt vibrerande och gulsvartsbadande
Westfalenstadion. Borussia Dortmund är Bundesligas formstarkaste lag och har formligen radat upp segrar under 2023 – hela nio raka. Dortmund har dock revansch att utkräva mot RB Leipzig, som vunnit de tre senaste mötena lagen emellan och som vann höstbataljen med hela 3-0.

Den starka formtrenden har fört Die Schwarzgelben upp i delad serieledning med Bayern München och kan Edin Terzics mannar hålla ångan uppe får man absolut ses som genuina titelutmanare. Det känns som Dortmund är ett lag i god harmoni för tillfället och att hela klubben fått ett lyft sedan Sébastien Haller återvände efter cancerfrånvaron. Hallers återkomst har kommit passande i och med att unge Yousoufa Moukoko gick sönder, och Haller har direkt klivit in i startelvan och bidragit med lite andra egenskaper än vad unge Moukoko gjort tidigare. Lagkapten Marco Reus är också tillbaka efter långvariga skadebekymmer och spelfördelaren Julien Brandt har visat fin form och framför allt bidragit poängmässigt.

Generellt uppträder Dortmund som ett mer homogent och sammansvetsat lag jämfört med under hösten. Emre Can har steppat upp sina prestationer och tagit plats bredvid självklare stjärnan Jude Bellingham på mittfältet. Karim Adeyemi – som också börjat hitta formen rejält – missar dock på grund av skada, men Union Berlin-tillskottet Ryerson är tillbaka och kan ersätta Marius Wolf på
högerbackspositionen.

Preliminär startelva: Kobel; Guerreiro, Schlotterbeck, Süle, Ryerson; Can, Bellingham; Malen, Reus, Brandt; Haller

RB Leipzig:

Även Leipzig är i gott slag, vilket bådar för ett högintressant möte. Leipzig har bara förlorat två matcher sedan Marco Rose ersatte sparkade Domenico Tedesco och duktige Rose, som har gott om Red Bull-erfarenhet efter åren i Salzburg, kommer mer och mer till rätta i klubben. Leipzig kommer från två uppmuntrande resultat då krysset mot Manchester City, 1-1, följdes upp av en fin 2-1-seger mot starka Eintracht Frankfurt, efter mål av Emil Forsberg och Timo Werner.

Christopher Nkunku – skyttekungen och kreatören som är Leipzigs klart bästa spelare – hoppade in för tredje matchen i följd efter skadefrånvaron och kan med en hel träningsvecka bakom sig vara redo för årets första start. Även i fransmannens frånvaro – och trots att Dani Olmo fortfarande är skadad – är Leipzigs offensiv vass med multipla hot. Werner är på uppgång, även om han fortfarande behöver sina chanser innan bollen hamnar i nät, och Dominik Szoboszlai besitter en oerhörd kvalitet.

Rose får dock klara sig utan en oerhört viktig kugge i outtröttlige mittfältaren Konrad Laimer. Det är ett avbräck, men Rose har dock goda alternativ i Xaver Schlager, Kevin Kampl och Amadou Haidara. I övrigt saknas Diallo och Gulasci.

Preliminär startelva: Blaswich; Halstenberg, Gvardiol, Orban, Henrichs; Werner, Schlager, Haidara, Szoboszlai; Silva, Nkunku

Speltips:

Svårbedömt möte. Dortmund är i storslag och har radat upp segrar sedan årsskiftet, men Leipzig är ett väldigt bra lag och har tre raka segrar – 3-0, 4-1, 2-1 – mot just Dortmund. Det brukar hur som helst vara ett målrikt möte - de sex senaste mötena lagen emellan har gått över 2.5-målslinan. Över 2.5 mål finns till 1,63 hos Pinnacle.

Båda lagen gör mål & över 2.5 mål finns till 1,86.
This is the stats tab
This is the post tip