EM-Kval Grupp J femte omgången.

Tabelltvåan Finland tar emot fjärdeplacerade Grekland hemma i Tammerfors.

Finland har ridit vidare på framgångsvågen från UEFA Nations League där man var bra och tog hem gruppen före Ungern, Grekland och Estland. Startade EM-kvalet med 0-2 mot Italien men sen har det gått fint. Tre raka 2-0 vinster i tur och ordning Armenien (borta), Bosnien (hemma) och senast Liechtenstein (borta). Så som synes har dugligt målvakten Lukas Hradecky med hjälp av sitt försvar hållit nollan i tre raka matcher. Framåt handlar det mesta om stjärnanfallaren Teemu Pukki som satte två mot Bosnien och ett mot Liechtenstein. Får troligen Lassi Lappaleinen bredvid sig den här gången då Benjamin Källman som var anfallspartner mot Liechtenstein inte är uttagen i truppen. För svenskintresse så finns Albin Granlund (Örebro), Joona Toivio (Häcken) och Simon Skrabb (IFK Norrköping) med i truppen. Inga skador som stör. De som ej kommit med i truppen är helt enkelt inte tillräckligt eller så finns det spelare med bättre dagsform.

Grekland har inlett kvalspelet mindre bra. Besegrade förvisso Liechtenstein (borta) i första matchen med 2-0 men sen kryss borta mot Bosnien (låg under 0-2 men fick fribiljett in i matchen genom straff och rött kort på motståndare med 25 min kvar). De två senaste matcherna har inte varit bra. 0-3 hemma mot Italien och sedan 2-3 hemma mot Armenien. Förlusten mot Armenien var droppen för förbundet som valde att kicka tränare Angelos Anastasiadis. Nederländaren John van't Schip har fått äran att ta över. Gillade honom som spelare men att han ska göra underverk med Grekland är tveksamt.

Truppen är rätt stjärnfattig men målvakten Odisseas Vlachodimos har bra form i klubblaget (Benfica) och kan säkert hålla nere siffrorna även här. Akilleshälen är anfallet. Kostas Fortounis som varit bäste spelare framåt är skadad. Rutinerade anfallaren Kostas Mitroglou (som byter klubb som en annan byter strumpor) är inte uttagen. Inte heller Nikos Karelis finns med i van't Schips trupp. Faktum är att ingen av de uttagna anfallarna har nätat för landslaget än.

Visst kan det dyka upp någon slumpchans eller en farlighet på en hörna men över 90 minuter ska Finland med Pukki & co vara det klart bättre laget. Faktorer som talar för Finland är hemmaplan, skadefritt, harmoni i laget, har Italien i nästa match, så viktigt att få ett bra resultat här för att om möjligt kunna skrälla mot Gil Azzurri. Den kanske viktigaste faktorn är nog ändå att man har en pålitlig målgörare i Teemu Pukki.

Vi tror och hoppas att våra grannar i öst ska kunna plocka hem matchen, precis som man gjorde i UEFA Nations League. Då skrevs siffrorna till 2-0. Ett resultat vi känner igen från detta kvalspel, inte sant. Ser gärna en repris här!

This is the stats tab
This is the post tip