Jag försökte (utan fusk) försöka göra ett ärligt försök att försöka komma ihåg senast någon av dessa klubbar spelade final i den tyska cupen. Nu ska det i och för sig sägas att den tyska cupens historik kanske inte landar högst upp i undertecknads kunskapsbank, men ändå; jag gjorde ett försök innan jag fick ta hjälp av internet.
Innan "fusket" så fick jag det i alla fall till noll finaler de senaste fem säsongerna eftersom de bästa lagen satsar på det här. Dvs så har Bayern och Dortmund prenumererat på finalplatserna med vissa undantag.
Fick gå tillbaka ända till 1987 innan jag hittade en final för Hamburg. 1991 gällande Köln, vilket i sammanhanget är mindre relevant, vilket jag kommer till lite senare.

För i ärlighetens namn så är det rätt märkligt att inte Hamburg spelat en cupfinal på trettio år, vilket det är i år. Jubileum och allt.
Märkligt på så vis att Hamburg faktiskt var ett lag under många år som huserade i toppen av tabellen. Eller precis strax under. Om man med den kvalitén klubben faktiskt besatt under en längre period VAR intresserat av att faktiskt gå långt i den här cupen, då hade man också gjort det.
Säger inte på något vis att man helt skiter i den. Men att annat prioriteras istället.
Det här säger förstås inte allt, men lite lite. I den första omgången så vann man med krampaktiga 1-0 mot div 3 gänget Zwickau. Det medan Köln gjorde 7-0 på Preussen Berlin. Det sistnämnda laget lite sämre än det förstnämnda, men ändå - Köln lämnade då inget åt slumpen och verkar vilja göra allvar av det här cupspelet.

Sedan ska vi ha tabelläget i åtanke.
Hamburg trea från slutet med sina 16 inspelade poäng. Är så indraget i bottenstriden som man kan vara.
Var nyligen chanslöst borta mot nästjumbon Ingolstadt. Vilket inte är så värst mycket att skryta över.
Senast fick man dock med sig en trea hemma mot Leverkusen efter ett OERHÖRT cyniskt framträdande. Säger ingenting om det sättet att plocka poäng på när man ligger där man ligger. Då måste sådana metoder tas fram. Men: Den där något oväntade trean togs inte på något sätt pga man spelade skjortan av motståndet. För det är man alldeles för dåligt för.
Jag vill hävda att att den här matchen inte är vad som ligger högst upp i prioritetlistan.

Köln däremot.
Är det klart bättre laget. Den som har några invändningar angående det kan ju kika i tabellen där deras 32 poäng är ungefär ganska så exakt dubbelt så många än Hamburgs 16 inspelade.
Kan kliva in här med fullt fokus utan några som helst andra tankar.
En förlust på de tio senaste, med juluppehållets två träningsmatcher inräknat. Fin form. Och en defensiv som bara Bayern och Frankfurt kan matchan i Bundesliga. Vilket nu ett av de sämre offensiva lagen i ligan nu ska ställas emot, även om det nu handlar om cupspel.

Köln har dessutom haft relativt enkelt för Hamburg under de senaste säsongerna:
3-0
2-0
2-1
1-1
0-0

Jaja, den som orkat igenom den texten förstår vart jag vill komma.
Jag tycker att Köln borde vara favoriter med rådande omständigheter, men eftersom decimalerna visar att de inte är det så kliver jag utan större betänketid på raka tvåan till 2,62.

För den som vill se matchen så streamar bet365

This is the stats tab
This is the post tip