Glödhett derby väntar i Stockholm på söndagen.
Mitt speltips: AIK vinner. Rak seger alltså.
3.05 hos Nordicbet eller Betsafe .

Inför den här matchen har AIK fyra poäng upp till serieledande DIF. Bajen har nio poäng upp till Djurgården och tre poäng upp till MFF (som spelar mot Elfsborg borta idag). Inget av lagen borde vara särskilt nöjda med kryss alltså. Tabelläget gör att jag väljer att spela raka tvåan i stället för exempelvis AIK med insatsen tillbaka på oavgjort, vilket jag förmodligen gjort om det varit omgång tolv eller liknande.

Såklart knepigt att spå vad som kan komma att hända i ett sånt här derby. Marginalerna är verkligen små och mycket kan hända. Och vi har ett Bajen som är extremt hemmastarkt (9-2-0) mot ett AIK som är mycket bra i den här typen av matcher. Men AIK har en förmåga att göra precis vad som krävs för att vinna de här matcherna. De radar upp uddamålssegrar i matcher där man känner att de kanske inte ens var det bättre laget. Haft runt 35-40% boll i de två senaste matcherna mot Djurgården och Häcken, men har ändå hittat sätt att vinna. Är svårforcerade defensivt men har ändå spets framåt med flera rutinerade spelare som lyfter sig i såna här matcher. Därför tror jag AIK kommer vara mer bekväma med en trolig matchbild där Bajen har mest boll och för spelet. Kan lätt bli så att Hammarby, precis som många andra AIK-motståndare, vaggas in i känslan att de har kontroll på matchen, att de är bättre. Men så är AIK plötsligt kliniska i en situation i sista tredjedelen och matchen i stort sett över.

Hammarby har också ett rätt tamt facit mot övriga topplag. Vann mot DIF i vårderbyt och mot ett generöst IFK Göteborg senast, men har i övrigt inte imponerat i de stormatcherna. AIK vann väldigt lätt på Friends i våras exempelvis.

AIK saknar Elyounoussi pga avstängning, i övrigt ska truppläget bara bra.
Hammarby har Fällman skadad. Imad Khalili och Aron Johannsson är osäkra i skrivande stund. Kacaniklic ska vara tillgänglig igen, men han har gått skadad ett par veckor och frågan är om han är helt 100 trots allt.

Tycker de här avbräcken tar ut varandra lite grann. Tarik är tung att sakna för Gnaget, men jag tycker Fällman är ett stort avbräck för Hammarby också med sina ledaregenskaper. Personligen är jag inte ett stort fan av Magyas, som lär spela mittback tillsammans med Fenger.

Även om AIK sällan imponerar spelmässigt är de tunga att möta och alltid svårspelade. Känslan är att de har ett visst mentalt övertag på Hammarby och Djurgården. Min känsla är att det räcker ganska långt mot ett Hammarby som är bäst i serien mot lag 9-16 i tabellen, men inte lika starka mot topplagen. Ser framför mig en match som påminner om lagens möten i fjol och kan mycket väl se ett 1-0-resultat i AIK-favör igen här.

Speltips: 2 - odds 3.05 Nordicbet eller Betsafe

This is the stats tab
This is the post tip