Guldstriden i Allsvenskan har tagit oss till höstens första Stockholmsderby – Hammarby vs Djurgården på Tele2 Arena.
Djurgården har dock räknats bort från toppstriden efter en svag inledning på hösten men Hammarby är nästintill alltjämt med AIK i toppen.
De flesta känner säkert till statistiken. Djurgården har inte vunnit ett allsvenskt derby sedan 2011 och detta har börjat gäcka på spelarna mentalt – rejält. Det kan man inte förneka. Tappat ledningar flera gånger om där lagandan plötsligt har gått upp i rök när det börjat blåsa.
Nu får blåränderna, efter en rad sämre resultat, ännu en chans att spränga "Derbyspöket" – kommer de att lyckas?

Tabell:
1. AIK 19 13 6 0 35/11 45p
2. Hammarby 19 13 4 2 39/20 43p
8. Djurgården 19 8 5 6 26/23 29p

Hammarby ser ruskigt taggade ut för att matcha AIK:s tempo hela vägen i höst. Är obesegrade i senaste sex matcher med hela fem segrar och en målstatistik på 13/4. Ser inte riktigt ut att kunna förlora, trots prestationer som inte är utomjordiska. Gjorde till exempel det hela onödigt spännande senast mot Dalkurd borta då Hammarby släppte in 3-2-reduceringen med några få minuter kvar.

Anfallaren Djurdjic har matchats hårt och ser då och då ut att vara på bristningsgränsen. Går alltid fullt ut i matcherna och fick till exempel några tuffa smällar mot Norrköping borta – spelar nu med mask på grund av bruten näsa men målen kommer ändå. Nickade skickligt senast in en boll mot Dalkurd.
Fenger på mittbackspositionen dras ännu med en skada och ersatts av Fällman. Hammarby fortsätter att läcka några bollar bakåt. Svårt att sätta fingret på exakt vad det är.

Djurgården är inne i en tyngre svacka – fick upp humöret aningen efter att hämtat upp en 0-2 till 2-2 senast hemma mot Elfsborg, mål av Ulvestad och Kozica. Såklart starkt och bör öka självförtroendet inför söndagens derby. Men i min bok tycker jag Djurgården går rejält på knäna med en sargat självförtroende och en dålig sammanhållning:
Drömmarna om Europaspel sprack lika snabbt som de började
Ett sämre transferfönster där en offensiv förstärkning uteblev
Flera sämre resultat i följd
En lagkapten som går ut i media och kastar flertalet kängor till sin klubbledning (i halvtidspausen)

Enligt mig bör klubbens nyförvärv, Omar Eddahri, få chansen från start på söndagen. Om hans skada är helt OK, ska vara problem med hälen. Mrabti, som är en riktigt fin fotbollspelare, har väl varit en av de sämre spelarna de senaste månaderna. Skadad nu. Badji lyser av kämparglöd men tyngden på hans axlar blir väl kanske aningen för tungt här. Kaptenen Jonas Olsson ska även dras med en ljumskeskada, som märkligt nog dök upp efter uttalandet i Cmore.

Enligt uppgifter ska Djurgården ha tränat ett 4-3-3 system under veckan. Özcan gick dock ut och sa att spelsystemet inte hade något med derbyt att göra. Återstår att se hur han tänker med laguttagningen. En fembackslinje kanske inte hade varit helt fel? Hammarby har haft det svårt mot lag som står lågt och defensivt. Det såg man inte minst i derbyt mot AIK.

***
Hammarby är med i en guldstrid har och fortfarande känning på AIK i toppen – lyser av kämparglöd och ser riktigt spännande ut. Har de senaste åren fått det hyfsat lätt i derbyn mot just Djurgården.
Svårt att få en sämre uppladdning än den Djurgården har fått. Bör synas här i derbyt.
Tror Hammarby blir spelförande och har bra chans på trepoängaren.

SPEL: Hammarby vinner till 2,07x
Med 1,5/5 units – hos betfinal och FastBet

www.spreadsheet.se/holmbergake

Twitter @ HolmbergAke

This is the stats tab
This is the post tip