Blytungt bottenmöte väntar på onsdagen när Kalmar gästar Helsingborg.
Mitt speltips: Under 2,5 mål i matchen.

Helsingborg har haft under 2,5 mål i 9/18 matcher medan Kalmar haft under 2,5 mål i 7/18.

Lag femton mot lag fjorton i tabellen. HIF ligger två poäng före inför den här omgången. Väldigt viktiga poäng på spel med andra ord, då vi närmar oss sista tredjedelen av en säsong som, känns det som, nyss började. Med tanke på att det ändå är en bit kvar av säsongen tror jag vi får se två lag som framför allt inte vill förlora den här matchen. Gärna vinna såklart, men framför allt inte förlora.

Sen är det här två lag som behandlar varje fast situation (inklusive inkast på offensiv planhalva) med stor seriositet. Lär bli en hel del break och relativt lite effektivt spel då lagen ska ut och torka bollar vid inkast, lyfta upp hela laget etc.

Därför känns underspelet som en bra startposition här. Borde bli en hel del kamp och ställningskrig inledningsvis, så om 0-0 står sig kommer det tidigt gå att spela ö2, ö1,75 eller ö1,5 mål om spelet öppnar upp sig.

Kalmar har släppt in 32 mål hittills - flest i hela serien. Deras expected goals against är dock, enligt statistiktjänsten jag använder, 24.97. Så tydligt att de haft lite motstuds samtidigt som målvakterna kastat in bollar till höger och vänster. Borde jämna ut sig över tid dock, deras försvar är bättre än vad siffrorna säger. Borde se bättre ut in i mål härifrån. Ställs nu mot ett Helsingborg som ligger i botte navd gäller gjorda mål och expected goals. Bör ha rimlig chans att klara av att freda sig.

Efter en bedrövlig start där Helsingborg kändes klara för Superettan har de nu kommit igång och tagit några vinster. Har väl framför allt varit tack vare att Mellberg fått viss ordning på försvarsspelet. Fick under transferfönstret in Kebba Ceesay som mittbacksförstärkning. Spelade med fembackslinje sista två matcherna före uppehållet, så blir intressant att se om de fortsätter på den vägen. Kan i sina bästa stunder så okej ut offensivt, men offensiven är överlag bottenlagsklass i min bok.

Brandur Hendriksson är troligen tillgänglig för spel trots att han spelade med Färöarnas landslag under uppehållet och HIF-truppen är i stort sett fri från corona och har därmed kunnat träna igen. Så förutsättningarna är okej.

Men det här tror jag blir tajt, målsnålt och riskminimerande. Känslan är att 0-0 kan stå sig ett tag in i matchen och att det i så fall öppnar upp bra lägen för att plocka överspel live. Tror dock inget av lagen gör två mål i den här matchen.

0-0, 1-1, 1-0, 0-1 känns som troliga resultat.

This is the stats tab
This is the post tip