Luxemburg:

Portugal fick en smakstart på nya Roberto Martínez-eran med en solid 4-0-seger mot Liechtenstein på Estádio José Alvalade. Nu väntar vid första anblick ett liknande motstånd i form av ytterligare ett litet land i form av Luxemburg, som återfinns på 92:a plats på Fifas världsranking. Luxemburg tycks dock vara en fotbollsnation på uppgång och man inledde EM-kvalet på ett fint sätt i form av en pinne, 0-0, borta mot Slovakien och har nu bara förlorat en av de nio senaste matcherna.

Luxemburg slutade tvåa i Nations Leagues C-divisions Grupp 1 bakom Turkiet med elva inspelade poäng och där enda nederlaget kom borta mot Turkiet. Luxemburg gjorde även bra ifrån sig i VM-kvalet där man vann tre matcher och slutade på samma poäng som Irland. Forne landslagsmannen Luc Holtz fortsätter att göra ett bra jobb på förbundskaptensposten, som han innehaft sedan 2010 när han befordrades efter att tidigare haft nationens U21-landslag, och fått Luxemburg att förbättras på stadig basis.

Portugal:

Efter många är under Fernando Santos ledning är det nya tider i Portugal. Roberto Martínez, tidigare i Belgien, har tagit över det portugisiska rodret och han inledde på ett finfint vis med en 4-0-seger hemma mot Liechtenstein på Estádio José Alvalade. João Cancelo gav portugiserna ledningen efter bara ett par minuter men trots att Portugal dominerade fullständigt och hade hela 83 procent bollinnehav skulle det dröja till den andra halvleken innan matchen dödades fullständigt – efter ett mål från Bernardo Silva och en dubbel från Cristiano Ronaldo.

Att Ronaldo är tillbaka i värmen under Martínez – efter att under uppmärksammade former petats till förmån för unge Benficaanfallaren Goncalo Ramos i VM – är förstås anmärkningsvärt och vittnar om att veteranen åtnjuter sin nya förbundskaptens förtroende. Martínez kom annars med en hel del förändringar – främst i form av en övergång till en trebackslinje där Goncalo Inácio debuterade som vänster mittback. På mittfältet balanserade Fulhams urkraft João Palhinha, som ankare, ackompanjerad av Bruno Fernandes, med Bernardo Silva och João Félix positionerade på vardera sida, där de frekvent samarbetade tillsammans med wingbackarna João Cancelo och Raphaël Guerreiro – som båda var väldigt involverade.

Portugal är storfavorit att ta sig vidare från gruppen, som dessutom innehåller Island, Slovakien och Bosnien-Hercegovina, och det ska bli intressant att se ifall Martínez gör några personalförändringar till det här mötet – även om han lär fortsätta implementera trebackslinjen som han oftast föredrog även i Belgien.

Portugal storfavorit – men Luxemburg ska inte underskattas

Senast lagen möttes, oktober 2021, vann Portugal med klara 5-0 efter ett hattrick av Cristiano Ronaldo. Sedan dess har Luxemburg fortsatt att ta kliv och är med de senaste årens resultat ingen fotbollsnation att ta allt för lättvindigt på. Med det sagt ska det ändå vara en tydlig klasskillnad här och jag har svårt att se någon annan utgång än att Portugal tar en komfortabel seger. Portugal -1.75 finns till 1,63 hos bet365 .
This is the stats tab
This is the post tip