Arsenal:

Man kan knappt tro det är sant – och jag tenderar att bli lika överraskad varje gång. Men redan i helgen är det alltså dags för Community Shield – den glorifierade plojmatchen på Wembley som ändå tydligt signalerar att Premier League-säsongen är nära i anstående. Fjolårets Premier League-tvåa Arsenal får – med tanke på att Manchester City vann både Premier League och FA-cupen den gångna säsongen – platsen i Community Shield i egenskap av andraplatsen i ligan.

Arsenal hade en i stora drag strålande säsong under Mikel Artetas ledning, även om The Gunners förblev titellösa. Arsenal ledde länge ligan och pressade City hårt i kampen om titeln, även om det till slut inte räckte hela vägen, och spelade stundtals en oerhört trevlig och vägvinnande fotboll där pusselbitarna som Arteta placerat börjat falla på plats. Den här säsongen ska projektet kliva in i nästa steg, vilket också syns i ambitionen på transfermarknaden där Arsenal varit både aktiva och benäget att spendera pengar.

West Hams och Englands mittfältare Declan Rice har utpekats till mannen att ta Arsenals mittfält till nästa nivå, vilket fick Arsenal att betala 105 miljoner pund för honom, där han ser ut att ersätta Granit Xhaka, som lämnat för Bayer Leverkusen, på mittfältet. Därutöver har Arsenal även värvat Kai Havertz och Jurrién Timber för att förstärka och addera alternativ till både försvaret och mittfältet.

Arsenal rundade i onsdags av försäsongen med 1-1 mot Monaco i Emirates Cup, dessförinnan har man bland annat mött Barcelona (5-3), Manchester United (0-2), MLS All-Stars (5-0) och Nürnberg (1-1). Gabriel Jesus, som var så viktig under fjolåret, är skadad och missar säsongens inledande veckor. Bukayo Saka missade Monaco-matchen på grund av sjukdom, men ska vara tillbaka här. Oleksandr Zinchenko har missat stora delar av försäsongen och lär inte vara startredo här heller.

Manchester City:

Pep Guardiolas mannar är på alla sätt laget att slå när vi kliver in i säsongen 2023/24. Förra säsongen slog Manchester City till med storslam när man vann trippeln: Premier League, FA-cupen och Champions League. Fjolårsframgångarna förklarar måhända klubbens relativa inaktivitet på transfermarknaden så här långt. City har bara adderat Chelseas kroatiske mittfältare Mateo Kovacic, som kommer in som ersättare till Ilkay Gündogan, som lämnat för Barcelona på fri transfer. Därutöver har även Riyad Mahrez lämnat för Al-Ahli och U21-målvakten James Trafford har värvats till Premier League-nykomlingen Burnley.
City är nog inte färdiga på transfermarknaden, där det bland annat fortsätter att talas allt intensivare om Josko Gvardiol från RB Leipzig, men till söndagens Community Shield ser det ändå ut som att Guardiola får förlita sig på mer eller mindre samma trupp som under fjolåret – vilket ju gick alldeles utmärkt.

City har vunnit de sex senaste mötena lagen emellan. Senast blev det 4-1 på Etihad Stadium, när City tog ett stort kliv mot att käka upp avståndet till Arsenal i Premier Leagues titelstrid, och på Emirates Stadium vann City med 3-1. Lagen möttes även i FA-cupen, där City vann med 1-0. Kevin De Bruyne är fortfarande inte helt tillbaka efter skadan han ådrog sig under Champions League-finalen och lär inte riskeras här.

Bör bli underhållande mellan fjolårets titelkombattanter

Jag tycker alltid det är oerhört svårt att förutspå den här typen av glorifierade träningsmatcher som, även om de ikläs en aura av att vara en tävlingsmatch, inte är mer än ett genrep inför Premier League-starten. Lagen vill förstås förbereda sig på bästa sätt och kliva in i säsongen med gott självförtroende, men det är alltid lite klurigt att veta lagens status, motivation och grad av ringrost. Båda ligamötena lagen emellan blev dock målglada, och båda lagen besitter stor offensiv kapacitet, så det borde kunna bli underhållande och målglatt. Över 2.75 mål finns till 1,85 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip