Skottland:

Vi lär få se ett revanschsuget Skottland som kliver in i det här EM-kvalet efter besvikelsen över att ha missat ännu ett stort mästerskap – exilen är nu 23 år lång – efter den bleka insatsen mot Ukraina i playoff till VM. Det finns ändå optimism och framtidstro i Steve Clarkes gäng – inte minst utifrån ett fint Nations League där Skottland vann sin grupp och säkrade uppflyttning till A-divisionen, efter att ha toppat gruppen med Ukraina, Irland och Armenien.

Tartan Army tar nu sats mot EM och i en grupp med Cypern, Georgien, Norge och Spanien lär det bli en batalj mot Norge om att säkra andraplatsen bakom Spanien, som väntar nästa vecka. Skottland måste således bara inleda med en seger här. Med Craig Gordon skadad kommer Clarke behöva kasta in en landslagsdebutant mellan stolparna, där Norwich Citys Angus Gunn ser ut att ligga närmst en plats i startelvan. Startelvan håller annars bra klass med namn som Andrew Robertson, Scott McTominay, John McGinn, Stuart Armstrong och Che Adams, för att nämna några. Skottland vann samtliga hemmamatcher i Nations League – 2-0 mot Armenien, 3-0 mot Ukraina och 2-1 mot Irland – och lär vara hoppfulla om att inleda kvalet med en trepoängare även här.

Cypern:

Den lilla önationen är ingen stor fotbollsnation och återfinns först på 110:e plats på Fifas världsrankinglista. Att jämföra med exempelvis Skottland, som är 42:a eller Sverige, som återfinns på 23:e plats. Cypern kliver in som tydlig underdog i det här mötet och hyser nog ytterst små förhoppningar om att kunna säkra en EM-plats, men Cypern har ändå sprattlat till här och var, med segrar mot Israel och Grekland samt dubbla kryss mot Nordirland.

Cypern kom sist i Nations Leagues C-division, i en grupp med Grekland, Kosovo och Nordirland, och trillade därmed ut till D-divisionen – turneringens lägsta.

Temur Ketsbaia, som tog över förbundskaptensposten i juni, har ändå inlett relativt positivt – med 1-0-segern mot Grekland i Nations League och 3-2 mot Israel i en träningsmatch som sticker ut – även om 5-1-förlusten mot Kosovo i Nations League-avslutningen inte direkt imponerar. Pieros Sotiriou – som gjort 12 mål på 58 landskamper – är inte med i truppen här, vilket är ett avbräck. Ketsbaias trupp är annars till stor majoritet av spelare som till vardags huserar i den inhemska ligan.

Skottland starkt hemma på Hampden Park

Det här är en match som Skottland bara ska – och måste – vinna. Steve Clarkes mannar ska vara det klart bättre laget och hemma på Hampden Park är man normalt starka, där fiaskot mot Ukraina i playoff snarare var en anomali. Raka ettan är så låg som 1,25 – vilket tydligt vittnar om Skottlands stora favoritskap. Skottland att vinna och hålla nollan finns till 1,80 hos bet365.
This is the stats tab
This is the post tip