EM/" target="_blank">Fotbolls-EM uppladdningen rullar vidare. Här tar vi en titt på några spelarspecialer inför mästerskapet i Tyskland och kikar närmare på favoriterna – samt några outsiders - inom de olika kategorierna. Här mina speltips för EMs spelarspecialer.

Uppsnack & rekar (Grupp A)

Bäste målgörare

Kylian Mbappé (5,50 hos Unibet )
Föga förvånande är det Kylian Mbappé som bär favoritskapet att vinna pris som EM:s främsta målskytt. Den klubblöse tidigare PSG-spelaren är centralfigur och lagkapten i Didier Deschamps franska landslag och är mannen som ska smälla dit bollarna för Les Bleus, med gott understöd från en hel drös världsspelare kapabla att assistera 25-åringen. Mbappé gjorde flest i VM i Qatar 2022, åtta baljor, och har i vanlig ordning haft en fruktsam säsong där han smällt dit nätta 44 mål under säsongen i PSG-tröjan. Han gjorde även nio i kvalet. Frankrike är jättefavorit att vinna gruppen som innehåller Nederländerna, Österrike och Polen där Mbappé lär bjudas möjligheter att finna nätet.

Harry Kane (6,50 hos Unibet )

England tillhör förhandsfavoriterna, och då är det förstås Harry Kane som förväntas göra målen om Gareth Southgates titeltörstande lejon till slut ska gå hela vägen. Kane gjorde åtta mål i kvalet, som England i vanlig ordning dansade sig igenom, och ingen har väl missat att Kane varit målglad sedan flytten till Tyskland trots Bayern Münchens katastrofala säsong. Kane gjorde 36 mål och 8 assist i Bundesliga, 8 mål och 4 assist i Champions League. Det är inga dåliga siffror. Kane är mannen som bär den engelska offensiven. Det som talar emot Kane är måhända att Southgate ofta kritiseras för att vara lite försiktig, och med en defensiv fylld med frågetecken inför mästerskapet kan det påverka hur England tar sig an EM-matcherna. Men Kane är lagkapten och kommer spela varenda minut han behöver i ett medaljhungrigt England.

Cristiano Ronaldo (13,00 hos Unibet )
Har hunnit bli 39 år gammal och huserar numera i Saudiarabien, där han fortsätter att sprätta dit mål och assist mot mindre högkvalitativt motstånd. Då är det desto mer relevant för den här texten att Ronaldo faktiskt fått något av en nystart i Portugal sedan Roberto Martínez tog över förbundskaptensposten. Ronaldo har som bekant gjort fler landslagsmål än någon annan med sina imponerande 128. Vi minns VM i Qatar där Ronaldo hade en tung turnering och höll tillbaka ett talangfullt Portugal innan han till slut bänkades av Fernando Santos till förmån för Goncalo Ramos. Men under Martínez har Ronaldo varit tillbaka som centralfigur i ett Portugal som sprang igenom kvalet med tio raka segrar och 36-2 i målskillnad. Ronaldo blev kvalets näst bäste målskytt med tio mål och med understöd från kreativa genier som Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Rafael Leão med flera kommer Ronaldo serveras målmöjligheter. Med en grupp innehållande Georgien, Turkiet och Tjeckien har Portugal en någorlunda behaglig gruppresa och bör kunna göra en hel del mål. Enda farhågan är att Ronaldo, som trots allt närmar sig 40-strecket, kanske kommer plockas av i slutdelen av matcher som redan tycks avgjorda.

Jude Bellingham (15,00 hos Unibet )
Lite oväntat hittar vi Jude Bellingham så här högt upp på listan över potentiella skyttekungar. Bellingham har förstås haft en fenomenal första säsong i Real Madrid där han gjort 23 mål, vilket är ruggigt imponerande för en mittfältare. Bellingham har trivts som fisken i vattnet i rollen han fått av Carlo Ancelotti, där han varit mer framskjuten och spelat antingen bakom en ensam anfallare eller som falsk nia. Han tycks få en liknande roll även i England, där Southgate vill använda Bellingham högre upp och samarbeta med Harry Kane snarare än att dra ned honom ett steg och använda Real-stjärnan bredvid Declan Rice, för att göra plats för exempelvis Phil Foden i 10-rollen. Bellingham har mål i sig, men 20-åringen har trots allt bara gjort 3 mål på 29 landskamper.

Romelu Lukaku (17,00 hos Unibet )
Kvalets skyttekung finner vi i Belgien där Romelu Lukaku smällde in 14 baljor på 8 matcher när Domenico Tedescos landslag vann gruppen som innehöll Sverige och Österrike. Likväl som för Ronaldo har Belgien en på förhand klart hanterbar grupp där belgarna är storfavorit mot Slovakien, Rumänien och Ukraina, där det bör finnas goda målmöjligheter. Lukaku har haft en bra om än inte sensationell säsong i Roma där han gjorde 13 ligamål och 7 mål i Europa League, men har trivts utmärkt i Tedescos nya, unga Belgien där han fått agera centralfigur för offensiven, omgiven av speedkulor som Loïs Openda, Jeremy Doku, Johan Bakayoko, Dodi Lukebakio samt kreatörer som Kevin De Bruyne och Leandro Trossard. Lukaku bör kunna göra ett helt gäng mål i gruppspelet, men frågan är hur långt ett ungt Belgien, som är under utveckling, tar sig i turneringen redan i sommar?

Kai Havertz (34,00 hos Unibet )

Jag avslutar med ett litet wildcard här i form av värdnationens centrala anfallspjäs Kai Havertz. Tyskland kvalade som bekant inte till mästerskapet, där man i position som värdnation förstås är direktkvalificerat, och de trefaldiga Europamästarna kliver efter stökig tid under Hansi Flick in i hemmamästerskapet med Julian Nagelsmann på tränarbänken. Mycket är ovisst och zoomar vi ut har Tyskland presterat riktigt risigt de senaste åren, från VM-fiaskot med uttåg i gruppspelet och efterföljande träningsmatcher. Nagelsmann har dock experimenterat och försökt hitta sitt sätt att ta sig an det här tyska laget, och under landslagssamlingen i mars tycks han ha hittat mer rätt i starka prestationer i segrarna mot Frankrike och Nederländerna.

Havertz har, trots inledande experiment med Arsenalanfallaren som vänsterback, alltid varit konstant i Nagelsmanns startelva och nu tycks han funnit sin föredragna offensiv med Havertz som ensam central anfallare, understödd av Jamal Musiala, Florian Wirtz och Ilkay Gündogan. Havertz visade upp väldigt fint samspel med både Musiala och Wirtz och trion kommer vara nyckeln för Tysklands offensiv i hemmamästerskapet. I en grupp med Skottland, Ungern och Schweiz förväntas Die Nationalmannschaft styra tillställningarna och då kommer Havertz få möjligheter.

Mitt tips

Jag tycker Kylian Mbappé är en fullt rimlig favorit till att göra flest mål i sommarens fotbolls-EM, men jag föredrar två lite mer outsidealternativ till lite högre odds för spelare i två nationer som jag tror har goda möjligheter att gå långt: Portugal och Tyskland. Portugal har en enkel grupp, gjorde ett imponerande kval under Martínez och har en trupp som osar av kvalitet – med mängder av kreatörer av absolut världsklass. Tyskland är värdnation och kommer bäras fram av hemmapubliken och jag har ju i andra texter varit inne på att jag tror Nagelsmanns lag kan göra bra ifrån sig i sommar. Jag trodde aldrig att jag 2024 skulle nämna en 39-årig Saudi-utcheckad Cristiano Ronaldo i en kontext där vi diskuterar EM:s främsta målskyttar, särskilt inte efter VM senast. Men jag tror ett framåtlutat Portugal kommer göra mycket mål i gruppspelet och ha goda möjligheter att gå en bra bit i det här mästerskapet. Då känns Ronaldo till 13 gånger pengarna hos Unibet intressant. Havertz är mer av ett outsidebet. Havertz har gjort en bra första säsong i Arsenal, men har långt ifrån varit en målmaskin (13 ligamål), men han ser ut att bli förstaval i anfallsrollen framför Niklas Füllkrug och han understöds av superskickliga spelare i Wirtz, Musiala, Leroy Sané med flera. Till 34 gånger pengarna är Havertz en kul tv-peng att hålla en tumme för under mästerskapets gång.

Spelare med flest målgivande passningar

Kevin De Bruyne (14,00 hos Unibet )
Bruno Fernandes (14,00 hos Unibet )
Antoine Griezmann (14,00 hos Unibet )
Alejandro Grimaldo (16,00 hos Unibet )
Florian Wirtz (16,00 hos Unibet )

I assistligan finner vi gott om bekanta kreatörer av yttersta snitt i Kevin De Bruyne, Bruno Fernandes och Florian Wirtz, bland andra.

De Bruyne är tillbaka från skada som höll honom borta från stora delar av kvalet och kommer ha gott om spelare att finna med vindsnabba lirare som Jeremy Doku, Johan Bakayoko, Dodi Lukebakio, Loïs Openda som flankerar Romelu Lukaku.

Bruno Fernandes har, likt hela Manchester United, haft en tuff säsong där han ändå hållit fanan relativt högt med 3,23 chanser skapade per match i en bökig miljö i ett hopplöst underpresterande fotbollslag. I den portugisiska landslagströjan är dock Fernandes alltid viktig - nyckelspelare även i Roberto Martínez lag - och visar sig mer från sin bästa sida. I kvalet gjorde han 7 mål och 9 assist på 16 matcher, och han står totalt noterad för 20+19 på 64 landskamper. Det är oerhört starka siffror. Bruno tar hand om hörnor och frisparkar som ska serveras in i straffområdet och bär en viktig kreativ roll i ett lag som, likt jag varit inne på tidigare, bör ha goda förutsättningar att göra ett starkt och målglatt gruppspel och som jag tror kommer kunna göra ett fint mästerskap – även om det måhända inte räcker hela vägen till final eller guld.

Florian Wirtz kommer tillsammans med Musiala agera i inverterade ytterpositioner och samverka med Havertz och kommer från en fenomenal säsong i Bayer Leverkusen (18 mål och 15 assist). Antoine Griezmann är alltid bra i den franska landslagströjan och axlar ett enormt ansvar i Didier Deschamps Les Bleus, där han agerar i en lägre position som offensiv mittfältare jämfört med rollen han har i Atlético Madrid. Han är en skicklig kreatör, men är mer viktig för Deschamps för sin klokhet och enorma arbetskapacitet och det han bidrar med till det kollektiva spelet, snarare än att han – likt i Atlético Madrid – behöver axla det huvudsakliga ansvaret för att skapa och göra målen. Álex Grimaldo har varit lysande under sin första säsong i Bayer Leverkusen, 12 mål och 17 assist, där han agerat wingback i Xabi Alonsos 3-4-2-1. Luis De la Fuentes Spanien spelar lite annorlunda, även om han kommer få frihet att forsa fram i offensiven, men spelar i en tuff grupp där jag inte är säker på att det kommer bjudas på riktigt så målrika matcher.

Mitt tips: Bruno Fernandes till 14,00 hos Unibet .

Turneringens spelare & Turneringens unga spelare

UEFA Player of the Tournament:

Kylian Mbappé (8,00 hos Unibet )
Jude Bellingham (10,00 hos Unibet )
Harry Kane (12,00 hos Unibet )
Phil Foden (13,00 hos Unibet )
Kevin De Bruyne (17,00 hos Unibet )
Toni Kroos (17,00 hos Unibet )
Cristiano Ronaldo (17,00 hos Unibet )
Florian Wirtz (26,00 hos Unibet )
Bruno Fernandes (41,00 hos Unibet )

Priset som turneringens spelare tenderar att gå till en av de bärande spelarna i laget som sedermera går vidare och vinner turneringen – eller åtminstone går riktigt långt 2020 var det Gianluigi Donnarumma, efter straffdrama mot Spanien i semin och England i finalen. 2016 gick Frankrike inte hela vägen utan föll i finalen mot Portugal, men Antoine Griezmann tilldelades ändå priset i turneringen där han dessutom också vann skytteligan. Spanien vann både EM 2008 och 2012, med Xavi och Andrés Iniesta som inkasserade varsin individuell titel och 2004 kammade skrällsegrarna Greklands Theodoros Zagorakis hem priset.

Frankrike och England är favoriterna till EM-guldet och det är därför också föga förvånande att vi finner Kylian Mbappé, Jude Bellingham, Harry Kane och Phil Foden i topp hos spelbolagen. Därefter följer storstjärnor som Kevin De Bruyne, Toni Kroos och Cristiano Ronaldo. Jag tror Tyskland kommer kunna gå starkt inför hemmapubliken, men att det kommer vara kollektivet snarare än enskilda individuella stjärnspelare som tar Julian Nagelsmanns lag långt. Toni Kroos är tillbaka i den tyska landslagströjan och Real Madrid-stjärnan har redan aviserat att han lägger skorna på hyllan efter EM på hemmaplan. Det är upplagt för ett otroligt avslut för en fenomenal fotbollsspelare som har åtnjutit en karriär som få spelare kan mäta sig med, vare sig gällande titelskörd eller den jämna och höga nivån han hållit under så lång tid. Kroos kommer vara en nyckelspelare i Nagelsmanns lag och slänger vi då in en skopa sentimentalitet för en världsspelare som tar sitt avsked är Kroos till 17 gånger pengarna en intressant tanke.

Mitt tips: Toni Kroos till 17,00 hos Unibet .


UEFA Young Player of the Tournament

Jude Bellingham (2,85 hos Unibet )
Jamal Musiala (6,00 hos Unibet )
Florian Wirtz (8,00 hos Unibet )
Lamine Yamal (9,00 hos Unibet )
Eduardo Camavinga (11,00 hos Unibet )
Jeremy Doku (17,00 hos Unibet )

Young Player of the Tournament har bara delats ut vid två tidigare tillfällen. 2016 gick priset till mästarna Portugals då 18-årige mittfältssensation Renato Sanches, som sedermera inte haft riktigt samma karriär som förutspåddes när han slog igenom till storslagna fanfarer i mästerskapet i Frankrike. 2020 tilldelades Pedri när Spanien tog sig till semifinal.

Jude Bellingham är jättefavorit att lägga beslag på utmärkelsen här och 20-åringen kommer behöva vara precis så bra som han varit under säsongen i Real Madrid om hans England ska ta sig riktigt långt i den här turneringen. 2,85 är dock väl lågt på förhand, så jag kikar lite längre ned på favoritlistan som innehåller flera väldigt fina namn där jag fastnar särskilt för två namn: Florian Wirtz och Warren Zaïre-Emery. Wirtz har varit fenomenal under säsongen i Bayer Leverkusen och kommer in i det här mästerskapet, på hemmaplan, i absolut toppslag och 21-åringen ser av allt att döma ut att få ett stort ansvar i Nagelsmanns lag. Zaïre-Emery har haft sin genombrottssäsong i Paris Saint-Germain där han spelat mer eller mindre varenda minut under Luis Enrique och gjort det med den äran. 18-åringen har även slagit sig in i Deschamps landslag, som ju ofta tenderar att göra väldigt bra ifrån sig i stora turneringar, men det som talar emot Zaïre-Emery är förstås att han möter mördande konkurrens på mittfältet, där han inte är garanterad att starta i konkurrens med Adrien Rabiot, Aurélien Tchouaméni, Youssouf Fofana, Eduardo Camavinga och N’Golo Kanté. I sammanhanget behöver förstås även Barcelonas 16-åriga stjärnskott Lamine Yamal nämnas, och den tekniske, kreative och kvicke yttern ser ut att redan i så unga år få spela en viktig roll i La Roja i sommar.

Mitt tips: Florian Wirtz till 8,00 hos Unibet .

This is the stats tab
This is the post tip