Lördag klockan 15:15 drar SM-finalen för herrarna igång. Falun som har dominerat under många är tillbaka i Globen för att försöka ta tillbaka guldet som Storvreta vann förra året. Växjö Vipers är en debutant i sådana här sammanhang och ska försöka göra något i Globen som de flesta bara drömmer om.

Det är enligt mig de två bästa lagen som möts i finalen. Lagen kom etta respektive tvåa i serien.
Falun har vunnit med 4-1 i matcher i både kvartsfinal samt i semifinal. Växjö vann sin kvart med 4-0 och det blev 4-1 i semin mot Mullsjö.

Målvakter
Johan Rehn, Falun ++++
Eero Kosonen, Växjö +++++

Sveriges bästa målvakt mot Finland bästa målvakt. Kosonen fick fira i Lettland när man möttes i VM-finalen. Johan Rehn är världsklass rakt igenom. Blir inte alltid rättvis bedömd då han spelar i ett lag som håller mycket i bollen och därför får Rehn inte så mycket att göra och när det kommer skott så är det ofta svåra situationer för en målvakt som t.ex. kontringar. Kosonen imponerar bara mer och mer på mig. Bästa målvakt jag någonsin skådat och ger alltid ett lugn till sina utespelare. Ger Växjö en liten fördel när det gäller målvaktspositionen.

Backar
Falun ++++
Växjö +++

Falun har bra backuppsättning med många olika speltyper. Emil Johansson är seriens bästa back och kommer att ha en stor roll i finalen. Gäller för honom att komma upp med fart och kunna bidra i anfallsspelet där Galante och Enström väntar. Är det någon del i Falun som inte allra toppklass så är det nog backsidan. Lite tunt efter första backparet med en del orutinerade spelare som spelar sin största match i karriären här.
Lite samma för Växjö. Backsidan är inte lika bra som övriga delar i laget. Jonsson har precis blivit uttagen i landslaget. Bröderna Roos finns också givetvis med och måste stå upp och visa vägen för Växjö i den här finalen.

Centrar/Anfallare
Falun +++++
Växjö ++++

Faluns första kedja med Adriansson, Enström och Galante är något utöver det vanliga. Kan göra mål och gör också mål på alla möjliga sätt som det går. Enligt mig är Enström/Galante det bästa anfallsparet i SSL. Har spelat med varandra så länge nu att man hittar varandra i sömnen. Även om båda två är målskyttar så kombinerar de varandra på ett ypperligt sätt. Men även bakom dessa herrar finns gott om kvalité och det blev ännu mer spets när Omar Aldeeb anlände från Allsvenska Strängnäs. Alla tre kedjor producerar framåt och den svåraste uppgiften för Växjö blir hur man ska stoppa Faluns offensiv.
Växjös offensiv är såklart även den mycket fin. Har några utpräglade målskyttar som producerar. Sen finns även fysiken och kvalitén hos spelarna i själva spelet som gör att man är väldigt svårslagna. Kommer skapa stora problem i Faluns defensiv. Det har vi sett när lagen möttes i serien, då Växjö vann båda mötena.

Hur mycket man än tycker att rutin och att vara i sådana här situationer inte kan påverka särskilt mycket så är det precis det som det gör. Falun har mängder av rutin i både ledarstaben samt bland spelarna. Hälften av truppen har spelat eller spelar i landslaget och är vana vid att spela finaler av den här kalibern. Växjö har inte det på sitt CV. Flesta spelarna är påväg uppåt i sina karriärer och spelar troligtvis inte sin sista stora final. Det är bara Kosonen som har lite rutin från stora matcher. Det är som sagt när han spelat i Finland och vunnit VM.

Jag tycker att Falun har snäppet bättre lag än Växjö och som jag varit inne på tror jag att rutin kommer fälla avgörandet i Globen. Enström/Galante älskar dessa matcher och har, precis som Magnus Svensson hade i Warberg, en förmåga att vara som bäst när det gäller som mest.

Mina tre spel i den här ruggigt spännande finalen blir enligt följande:

Under 3,5 mål i första perioden @1.62 hos bet365 med 4/7u.
Falun rak @1.72 hos bet365 med 4/7u.
Rasmus Enström att göra mål @1.75 hos Nordicbet med 4/7u.

twitter @robiiinbetting

This is the stats tab
This is the post tip