Över 4,5 mål i AIK-Leksand spelas.

När det gäller hockey är det i stort sett enbart Leksands IF jag följer. Det är mitt favoritlag sedan barnsben, av den anledningen följer jag (lider mig igenom snarare) många matcher laget spelar. Har väl under mina år här på r&k knepat ihop fyra-fem hockeyrekar där samtliga involverat Leksand. Dags igen nu.

Oerhört viktig match väntar på ett fullsatt Hovet. Tabelltoppen ser ut såhär inför tisdagens batalj:

1. Timrå 48 23 7 7 11 125:93 90
2. Leksand 48 24 3 7 14 136:108 85
3. AIK 48 22 5 4 17 139:117 80

Lag 1 och 2 spelar en matchserie bäst av 5 där vinnaren går till direktkval till SHL mot ett lag därifrån. Lag 3-8 i Hockeyallsvenskan spelar först en oviss Playoff-serie där vinnaren får kvala mot det förlorande laget från hockeyallsvenska final-matchserien. Komplicerat - men i det här läget räcker det med att konstatera att det är betydligt bättre att sluta på plats 1-2 i Hockeyallsvenskan jämfört med att hamna 3-8.

Timrå är nästan klara seriesegrare medan Leksand ligger bra till för andraplatsen. AIK måste därmed i stort sett vinna för att kunna gå om Leksand (det är 12 poäng kvar att spela om). Gnaget har nog hyfsade chanser att ta segern här, då Leksand har en förmåga att inte palla med trycket på Hovet. Varje match är unik, men det är något jag sett många gånger, inte minst från läktarhåll. Tror hursomhelst att Gnaget, som gjort 74 mål på 23 hemmamatcher (klart bäst hemmafacit vad gäller den biten), har goda möjligheter att göra minst två mål. Leksands försvarsspel är inget som imponerat på mig när jag sett laget under året. Trots spelövertag släpper de ofta in en hel del enkla mål, inte minst på bortaplan. Leksand har visserligen plockat in Robin Rahm i kassen, som borde vara ett lyft jämfört med Tex Williamsson. Men så stor skillnad tror jag inte han gör. Det finns en anledning till att han tillhörde danska ligan tidigare.

Samtidigt känns Leksand klart vassa framåt för dagen. De tyska nyförvärven Pietta och Müller har kommit in i laget på ett bra sätt och har fått fart på stjärnan Ritola, som gjort poäng sex matcher i rad. Inte minns det tidigare det så kalla Power Play-spelet känns betydligt vassare nu. I och med de tyska nyförvärven har Leksand rätt många spelare som kan procudera framåt. Ritola, Pietta och Müller är en vass förstalina, men Porsberger leder målligan och Friesen poängligan. Så det finns många som kan hamna i poängprotokollet.

Tror AIK kommer lyftas fram av trycket på Hovet och Leksand är ett i grunden rätt offensivt lag. AIK måste gå för trepoängaren här och komemr säkert vara beredda att gambla lite. Visst finns en risk att 0-0 står sig ett tag och att det blir krampaktigt pga allt som står på spel - men jag tror bägge lagen är så pass mycket skickligare off än def att vi får se minst fem mål här.

4-2?





This is the stats tab
This is the post tip