En fin lördag hoppas vi följa upp med en fin söndag.

Vinterstudion inklusive Vasaloppet idag.

Vasaloppet
Herrar
Emil Persson har aldrig vunnit Vasaloppet men var tvåa förra året efter att ha förlorat spurten. I år har Persson varit fullständigt överlägsen motståndet och vunnit i princip allt. Leder långloppscupen överlägset och har dessutom haft siktet inställt på det här loppet hela säsongen. Hans team och lagkompisar kommer köra det här loppet bara för honom och målet är att han äntligen ska få vinna Vasaloppet. Persson gynnas av de längre långloppen & det ska mycket till om han inte ska vara först över mållinjen.

Bakom Persson är det väldigt jämnt i cupen. Stadaas gjorde ett bra Vasalopp och har flera bra lopp i år, Vasaloppet och de förutsättningar som är passar honom och han blir farlig i spurten.

Eide Pedersen ligger sexa i långloppscupen, gjort bra lopp med tex en fjärdeplats i Marcialonga. Sett till den kategorin åkare för jag placerar in honom(strax bakom Persson och Nygaard) tycker jag han står för högt.

Northug gör en intressant start men frågan är om han har de krafter som behövs sista kilometerna efter 9 mil i kroppen, jag är tveksam och tycker nog Kardin ska vara favorit i den headen.

Persson vinna @ 1.95(5/5U)

Stadaas topp-3 @ 3.70(2/5U)
Stadaas topp-5 @ 2.16(3/5U)

Pedersen topp-3 @ 10.30(1/5U)
Pedersen topp-5 @ 5.00(3/5U)

Kardin före Northug @ 1.90(4/5U)


Damer
Slind åker direkt från VM till Vasaloppet för att köra nio mil dagen efter tremilen i VM. Det ska bara inte gå. Utan VM & tremilen hade hon vunnit enkelt likt förra året men nu blir det för tufft.

Dahl har blivit ganska klar favorit men jag gillar oddsen på Smedås & Fleten. Ser man loppen som körts så vann Dahl båda loppen i Orsa samt Tjejvasan förra helgen(målfoto mot Smedås) men Smedås har vunnit klassiska Marcialonga & Jizerska. I Vasaloppet handlar det mycket om att få rätt ryggar i ngn klunga herråkare men oavsett är Dahl för stor favorit.

Smedås vinna @ 5.00(2/5U)
Smedås före Dahl @ 3.75(3/5U)

Fleten vinna @ 10.00(1/5U)


Längdskidor herrar 50km klassiskt
Niskanen att spräcka fältet eller Klaebo/Golberg att vinna i en spurt är frågan.

Det har blivit väldigt tydligt detta VM att det verkligen går att göra mycket i de här backarna, har man inte krafterna är det väldigt svårt att orka hänga på. Det gör att det mest troligt inte kommer vara en stor klunga en bit in i loppet. Det finns heller inte så många starka åkare då jag tycker Norge gjort lite märkliga uttagningar(ingen Holund & ingen Krueger som ändå gjort bra klassiska lopp i år).

Niskanen visade i stafetten att han äntligen prickat formen. Det syntes redan i Les Rousses och nu när det inte är så många som visar toppform har han väldigt goda chanser. Golberg tror jag viker ner sig före Klaebo och den enda jag tror orkar följa med Niskanen & Klaebo är Toenseth. Men tillslut tror jag Niskanen är ensam in på upploppet.

Niskanen vinna @ 3.00(4/5U)

Toenseth topp-3 @ 3.20(3/5U)

Dubbel
Niskanen före Golberg
Toenseth före Poromaa
@ 2.58(4/5U)


Trevlig söndag med klassiska Vasaloppet & femmilen!
This is the stats tab
This is the post tip