Grand Finale i ATP Båstad där vi har ett spännande möte mellan fransmannen Richard Gasquet och italienaren Fabio Fognini. Marknaden har bestämt sig för Fognini som en liten favorit och jag är helt oenig kring detta, då, i mitt tycke, Gasquet ska vara favoriten till seger. Båda spelarna har gjort väldigt bra ifrån sig under hela Båstad veckan, men det är Gasquet som har imponerat mest. När marknaden dessutom erbjuder en bra bit över dubbla pengar finns det givetvis ett spelvärde.

När Richard Gasquet kom till Båstad så gjorde han det faktiskt för allra första gången. Jag skrev i ett tidigare tips att han skulle ha svårt att acklimatisera sig till gruset för att sedan komma igång och vinna öppningsmatchen mot Gerald Melzer. Resultatet blev 1-6, 6-3, 6-1. Gasquet låg då under med 1-6, 2-3 när han sedan vände matchen helt och vann 10 game och tappade endast ett game - resten av matchen, alltså. Det var riktigt imponerande att se. Gasquet tog det spelet vidare till matchen mot stortalangen från Norge, Casper Ruud, där första setet var tufft och gick till tie-break, men sedan krossade Gasquet i det andra setet. Set siffrorna skrevs 7-6, 6-2. Slutligen var det dags för Henri Laaksonen, som hade spelat väldigt många matcher i Båstad, att åka på stryk med 6-2, 6-3. Sedan vändningen mot Meltzer har Gasquet stått för en strålande tennis, där han har goda chanser att slå vilken världsspelare som helst - även Fognini.

Även Fognini fick en riktig seg start i turneringen då han förlorade första set mot Mikael Ymer med 1-6, men vända sedan och vann med 6-4, 6-2. Bra vändning även där. Det starka spelet fortsatte sedan mot Federico Delbonis, som gjorde lite för många onödiga misstag, men all heder åt Fognini som stängde matchen efter två set - 6-4, 6-3 blev siffrorna. Den tuffaste matchen utspelades i semifinalen mot Fernando Verdasco, där Fognini spelade utmärkt i första set, tappade tålamodet och psyket i andra och vann sedan sent i det tredje setet. Siffrorna blev 6-1, 4-6, 7-5. Det finns mycket att ta vidare från den matchen, då Fognini, återigen, visar svaghetsprov när han egentligen bara ska hålla fokus uppe och stänga matchen. Att släppa in Verdasco var farligt, även om Fognini grejade segern ändå i slutändan. Detta slarv har Fognini inte råd med mot Gasquet, som har spelat strålande i sex set i rad nu.

Även om Gasquet och Fognini senast möttes för ett antal år sedan så har Gasquet 2-1 i inbördes möte. Resultaten från tidigare möten kommer här:

2013 Monte Carlo Masters Fabio Fognini Richard Gasquet 7-6, 6-2
2012 Sydney Richard Gasquet Fabio Fognini 6-2, 6-1
2007 Mumbai Richard Gasquet Fabio Fognini 6-0, 6-1

Slutligen ser jag det som en extrem nackdel för Fognini att han också ska spela dubbelfinal tillsammans med Simone Bolelli mot Julio Peralta och Horacio Zeballos. Även om Fognini är "professionell" så tar det ändå lite från finalen - där han egentligen ska gå ut som en gladiator och tänka att den här finalen är det sista jag gör. Nu blir det inte riktigt så, eftersom han får spela ytterligare en final, efter att ha fått vila lite efter Gasquet matchen.

Efter att ha följt båda spelarna under Båstad veckan kan jag inte se någon anledning till att Fognini ska vara favorit mot Gasquet, utan snarare tvärtom. Därmed finner jag ett stort värde i att spela på att Gasquet vinner ATP Båstad till 2,20 i odds och lägger ett spel hos Bethard .

This is the stats tab
This is the post tip