Sofia Kenin mot Garbine Muguruza i final i Australian Open och visst går det att kalla en klart överraskande final - om inte annat gällde ju båda spelarna som underdogs i sina semifinaler. Samtidigt: Kenin har varit en av de snabbast förbättrade spelarna de senaste åren medan Muguruza är dubbel Grand Slam-segrare och tidigare världsetta. Inga orimliga finalister på något sätt.

Sofia Kenin förstörde hemmafesten när hon slog Barty i semifinalen. Samtidigt tycker jag faktiskt mest att Barty slog sig själv. Hemmaspelaren såg sannerligen inte ut som någon överlägsen världsetta och på det stora tycker jag att semifinalen var en ganska märklig upplevelse. Trots att det var siffermässigt knallhårt hela vägen tycker jag aldrig att matchen tog någon vidare fart, varken sett till känslor eller kvalitet. Bra gjort av Kenin såklart men hon behövde inte direkt göra "sitt livs match". Att hålla i bollen räckte en bra bit och det är Kenin duktig på men som sagt, hon mötte en motståndare som verkligen inte kom upp i rätt nivå. Rätt bra tajming för Kenin även i tidigare rundor, såväl Gauff som Jabeur hade onekligen bränt sitt bästa krut. Karriärens hittills solklart största match nu och visst går det att fundera över hur Kenin, inte äldre än 21 år gammal, hanterar det. Tennisen är uppenbart superviktig för henne och även om koncentrationen nog främst ska beskrivas som en styrka kommer jag ändå inte riktigt ifrån att hennes bestämda, snabba steg mellan bollarna döljer nerver som kan komma i spel.

Annan, mäktigare aura kring Garbine Muguruza. Jag har tagit vinnande spel med spanjorskan tre rundor i rad nu - det har värmt spelkontot men också tennishjärtat. Att Muguruza snudd på glömts bort de senaste säsongerna har känts både trist och märkligt men nu är hon tillbaka där hon ska vara, med besked. Det markerade hon med eftertryck i slakten av Svitolina i tredje rundan, en match jag har fäst stor vikt vid. Det blir såklart en del upprepningar men där och då förstod jag onekligen att Muguruza var tillbaka och att det var läge att ta betalt. Tryckte sedan vidare i raka set mot Bertens och Pavlyuchenkova innan jätteutmaningen Halep väntade i semin. Efter att först sett besvikelsen Barty-Kenin blev Halep-Muguruza någonting annat. Som väntat sökte Muguruza taktpinnen och som väntat försvarade och kontrade Halep, som på intet sätt gjorde någon svag insats, bra. Muguruza löste ändå två rysarset och även om jag nog ödmjukt bör säga att det "kunde gått hur som helst" tycker jag ändå att det var rätt vinnare. Visst noteras Muguruza för misstag men en av många saker som imponerar är att hon ändå går på nästa boll minst lika hårt. Visade inga som helst tecken på att vika i skarpt läge och då var det alltså mot Halep i en GS-semi.

Final nu och för mig är det ett faktum som solklart talar för Muguruza. Gör karriärens fjärde GS-final och de tre tidigare har varit mot systrarna Williams... Hygglig härdning. Vunnit två och som sagt, det kommer vara Muguruza som kliver in med "vinnarauran" här. Kenin kan slå till bollen men inte på samma sätt som Muguruza - och man måste våga också. Jag är smått våldsamt övertygad om att Muguruza kommer ut och gör sin grej och...ja, då är Kenin slagen. Den bättre spelaren gör den bättre matchen och då är detta inte svårare än så. Två raka för Muguruza till 2.50 blir mitt, förhoppningsvis värdiga, avslut på damturneringen!

Speltips: Muguruza 2-0 i set - odds 2.50 hos bet365

bet365 livestreamar matchen

This is the stats tab
This is the post tip