Många hade på förhand trott att Richard Gasquet skulle ta sig till semifinalen av ATP Båstad. Att hans motståndare dock skulle vara Henri Laaksonen är väl knappast någon som har tippat på. Det är nämligen som så att detta blir Henri Laaksonens sjätte (!) match i ATP turneringen, så jag räknar med att efter många och långvariga och tuffa matcher så börjar hans energi ta slut. Å andra sidan har Richard Gasquet gått från klarhet till klarhet så detta blir ingen lång historia.

Egentligen har Henri Laaksonen spelat sex matcher i Båstad, om man räknar med Båstad Challenger, där han åkte ut direkt mot Lloyd Harris med 6-4, 6-4. Sedan spelade Henri Laaksonen två kvalmatcher till huvudturneringen, där han vann den första och förlorade den andra. Se resultaten här:

Båstad kval F Juan Ignacio Londero 6-7 4-6
Båstad kval SF Santiago Giraldo 4-6 6-2 6-4

Som lucky looser (LL) klev alltså Henri Laaksonen efter att Gastao Elias drog sig ur turneringen innan start. Det var tur, givetvis, men sedan dess har Henri Laaksonen fått kriga och gjort det väl. Han har slagit ut tre spelare med följande siffror:

Simone Bolelli 3-6 6-2 6-4
Matteo Berrettini 6-2 6-2
Juan Ignacio Londero 6-3 4-6 7-5

Det var starkt av Henri Laaksonen att ta revansch direkt mot Londero, för att sedan vinna enkelt mot Berrettini och senast Bolelli i tre set. Vilken kämpe Henri Laaksonen är, alltså. Dock så har dessa långa kval- och huvudmatcher tagit så enormt mycket energi så det blir väldigt svårt att på mindre än 24 timmar ställa om inför första mötet med Richard Gasquet.

Då detta är första gången Richard Gasquet gästar Båstad började han väldigt trögt mot Gerald Melzer. Efter att ha tappat första setet med 1-6 så hittade Richard Gasquet formen direkt i andra setet och vann sedan matchen komfortabelt med 6-3, 6-1. Sedan var det tur att möte 19-årige talangen från Norge, Casper Ruud - som har spelat riktigt bra i Båstad och lyckades ta första set till tie-break. Sedan var dock Richard Gasquet för svår och vann också matchen med 7-6 6-2. I andra setet visade Richard Gasquet prov på stortennis, som gör att han kan slå nästan vilken spelare som helst på grus.

Eftersom Richard Gasquet har haft en kort vecka i Båstad med två matcher och Henri Laaksonen har spelat många och långa matcher så blir det fruktansvärt svårt för Henri Laaksonen att fortsätta kriga mot en fräschare och mycket bättre motståndare. Därmed är jag övertygad om att Richard Gasquet kommer att fortsätta imponera och att Henri Laaksonens framgångssaga i Båstad tar nu slut.

Över/under linan på antal games i matchen ligger alldeles för högt, nämligen 21,5 games - så jag lägger ett spel på under 21,5 games i matchen till 1.80 i odds hos FastBet .

This is the stats tab
This is the post tip