Jag och alla andra som minns Garbine Muguruza från titlarna i Franska öppna 2016 och Wimbledon 2017 har haft ganska svårt att acceptera det som hänt de senaste åren. 2019 var mest bara en enda lång frustration och exempelvis blev det respass direkt både i Wimbledon och US Open. Därmed klev Muguruza nu in i Australian Open oseedad, vilket hon inte varit i en Grand Slam sedan 2014. Ärligt talat talade inte mycket för någon särskilt vass Muguruza här i Melbourne - förutom då det lilla faktum att Muguruza kan vara världens kanske bästa spelare i ljusa stunder... Började med att torska första set mot Rogers med 0-6 - men sedan! 6-1, 6-0 i resten av matchen och sedan en bra seger mot formstarka, tunga Tomljanovic. Det Muguruza sedan levererade mot Svitolina var kanske det bästa Muguruza gjort sedan Wimbledon 2017. 6-1, 6-2 var siffror som skvallrade om en usel Svitolina, men nej, världsfemman kunde egentligen inte sågas. Muguruza var helt briljant. 31 vinnare och bara nio unforced gav en bra bild av hur det såg ut. Den nivån kan räcka till bucklan i Melbourne, helt odiskutabelt.

Muguruza är tillbaka och det är bara att glädjas - om man inte heter Kiki Bertens, förstås.

Holländskan Bertens är ju näst på tur för Muguruza-maskinen och jag har svårt att se utmanaren hävda sig. Bertens har haft en jättesnäll väg hit och inte direkt imponerat. Risig match mot Rodionova i andra rundan och ingen vidare nivå mot Diyas, 73:a i världen, i förra rundan heller. Bertens behövde tiebreak i andra rundan och såg inte särskilt pigg och glad ut. Har rankats högt länge nu och Bertens är stabil men jag har ändå aldrig sett henne som helt och hållet "elit". När toppmotståndet - säg Muguruza - är som bäst väger Bertens lite lätt och hennes Grand Slam-facit skrämmer absolut inte.

Tidigare hardcourtmöten har dominerats av Muguruza och jag vill ta tung ställning här: är Muguruza bara halvnära nivån från senast, ja då blåser hon bort Bertens. I mötet för "bara" två år sedan stod Muguruza inte ens i 1.30 och jag kan känna det att det oddsförhållandet fortfarande är relevant. Jag vill spänna bågen en aning och gå på klara siffror: 2.62 på raka set är taget!

Speltips: Muguruza vinner med 2-0 i set - odds 2.62 hos bet365

bet365 livestreamar matchen

This is the stats tab
This is the post tip