Shapovalov mot Tsonga redan i andra omgången, en riktig mumsbit och, om jag får gissa, tronskifte. Kan tänka mig att det här blir året då de bästa juniorerna kommer sluta som favorit mot spelare av Tsongas kaliber.

Shapovalov är just nu rankad 50, inte omöjligt att han tar ytterligare ett kliv i år och avslutar runt 20-25. Så pass bra tycker jag att han är. Kolla bara på serven och forehanden som redan nu håller sjukt hög klass. Dessutom så dammade han av Tsonga i US-Open förra året. Den gången till 3,00 gånger pengarna – nu får man 2,50.

Det snabba underlaget, som bara måste vara Snabbare tidigare år, är till fördel för Shapovalov. Man kan se en röd tråd genom turneringens första omgångar – spelare som är duktiga på gräs och indoor har gjort mycket bra resutlat så här långt i AO – marginalerna blir mindre och tighta matcher blir ännu jämnare.

Den här är Tsongas första turnering för året. Fick en ”virtual bye” i första omgången, alltså när ett etablerad spelare lottas mot någon som i princip inte går att förlora emot. Svårt att avgöra hans nivå i den matchen och jag tror inte att det är någon fördel att det bara blir varmare och varmar i Melborune för varje dag som går.

Jag är inte helt säker på om Tsonga gått förbi fjärde omgången i AO sedan finalen 2008. Det är inte helt ovanligt att han dyker upp helt ouppvärmd och då blir resultaten därefter. Hur som helst, Tsonga har en något högre högstanivå än Shapovalov har just nu, men är också hopplöst ojämn mellan varven och generellt set har Tsonga svårt mot aggressiva spelare som kan slå från båda hållen.

Fegar en aning och spelar Shapovalov +1,5 set till 1,80 hos Nordicbet – betyder alltså att kanadensaren tar minst två set i matchen.

This is the stats tab
This is the post tip