Det är egentligen inte sjukt att Bernard Tomic är i kvartsfinal i en hardcourt-turnering. Det sjuka är att han är i kvartsfinal genom att tanka sig fram. Det är en stor gåta hur han ännu inte blivit varnad för att inte göra sitt bästa. En del av er har säkert sett honom i tank-läge ett par gånger – bland annat i Stockholm Open för ett par år sedan, och då förstår ni hur oförskämt dåligt motstånd han mött. När man liksom gör sitt yttersta för att förlora men vinner ändå.

Det är nog en blandning av att han inte vill spela mer den här säsongen och att förhållanden är tuffa i Kina. Det är extemt luftfuktigt och Tomic har ju också en spelstil som gör att bollen nästan alltid är i spel, och det blir långa poäng vilket också tar hårt på krafterna. Han har ju redan spelat 11 set i den här turneringen, det är mer speltid på banan än vad han hade i Challengern i Mallorca som han vann för en månad sen.

Rätt märklig turnering det här för Auger-Aliassime. Han förlorade i kvalet mot Bemelmans, fick LL-plats och tappade set mot US Open-juniorvinnaren 2017, Yibing Wu, och därefter vinst mot Chung. Han har haft trainern ute två gånger under turneringen så hans fysiska status är förmodligen inte på topp, men oavsett så dominerade han ordentligt från baslinjen i de senaste matcherna och serven sitter fint också, så förhoppningsvis är det bara något som irriterar honom snarare än som hämmar honom.

För bara en månad sedan slog Auger-Aliassime 19-rankade Lucas Pouille och hade matchboll mot 32-rankade Medvedev – båda matcherna på hardcourt, så även om han främst är en grusspelare så är han bevisligen ingen duvunge på hardcourt heller.

Motivationsmässigt är det aldrig fördel Tomic, oavsett vilket land eller turnering han spelar i, Tomic kommer vara nöjd med att vara direktkvalificerad till Grand Slams de kommande 7-8 åren och tjäna en bra slant på sin tennis. Auger-Aliassime gör sin första kvartsfinal på ATP-touren och jag gissar att han hemskt gärna vill vinna och bara den inställningen kommer räcka långt mot Tomic.

Jag tar kanadesaren till 1,80 hos Bethard eller FastBet .

This is the stats tab
This is the post tip