Europatipset Tips Fredag 16/6

Publicerad på 15 Jun 2023 - 15:00

Tipsexperten

Tipsexperten

15 Jun 2023 - 15:00

Fredagens Europatips domineras av EM-kvalmatcher där drakar som Danmark, Turkiet och Wales ska in i elden. Svensk fotboll tar sedan kupongen i mål och på tal om blågult ska även Sverige - Nya Zeeland samt Polen - Tyskland synas i sömmarna. Nu kör vi!

Spelstopp: 18:59

1. Sverige - Nya Zeeland 1
Sverige avslutade föregående samling med att köra över Azerbajdzjan med 5-0. Spelmässigt imponerade dock Blågult inte och 0-3 dessförinnan mot Belgien gör att det är en pressad Janne Andersson som tar sig an detta läger. En bra prestation mot Nya Zeeland är vital inför den livsviktiga kvalmatchen mot Österrike. Förbundskaptenen har flaggat för att det kommer att ställas ut en reservbetonad startelva på Friends Arena denna afton, något som gör att vi drar oss för att spika ettan. Nya Zeeland saknar viktige Wood och är en nation som Sverige normalt ska besegra, men när strecken sitter som de gör är det dags att dra öronen åt sig. 1X liras.

2. Danmark - Nordirland 1
Över till Parken där Danmark ställs mot Nordirland. De förstnämndas tapp från 2-0 till 2-3 mot Kazakstan var remarkabelt och vi vågar utlova att danskarna kommer vara ruskigt revanschsugna framför den egna publiken. Rasmus Höjlund har inlett sin landslagskarriär strålande och är onekligen en potentiell matchvinnare mot ett svagt motstånd. Nordirland kommer med största sannolikhet att backa hem och försöka göra det trångt för värdarna, något som i sin tur borgar för att Eriksen, Höjbjerg och flera andra kan hitta rätt från “slottet”. Trots hård streckning är ettan en ytterst solid spik.

3. Grekland - Irland 1
Två lag som hoppas kunna utmana Nederländerna och Frankrike om de två översta placeringarna i Grupp B drabbar samman i EM-kvalet. Grekland inledde detsamma med att slå Gibraltar med 3-0 och är det någonstans grekerna ska fortsätta att plocka poäng är det på hemmaplan. Med det sagt trivs inte värdnationen som bäst i spelförande kostym. Irland stod upp bra i öppningsmatchen mot Frankrike men fick till slut ge sig med 0-1. Starten blev således inte vad gästerna hade tänkt sig, men här ska de tillresta åtminstone kunna dra nytta av den förmodade matchbilden. Ferguson är en spelare som kan sänka Grekland på egen hand. Ettan först, tvåan sedan.

4. Nordmakedonien - Ukraina 2
Ukraina var i farten så sent som i måndags när de gulklädda ordnade 3-3 i vänskapslandskampen mot Tyskland. Att den delade äran bärgades utan Zinchenko var ett styrkebesked och vi blir inte förvånade om lirare som Mudryk och Tsygankov ser till att Nordmakedonien får problem i Skopje. Värdarna har tappat i slagstyrka sedan Pandev lade skorna på hyllan och i en match där Nordmakedonien kommer att behöva öppna upp sig blir de straffade av Ukrainas omställningar. Tvåan spikas i huvudstaden.

5. Lettland - Turkiet X
Turkiet gick bort sig totalt i EM 2021. Sedan dess har en generationsväxling påbörjats under Stefan Kuntz där bland andra Güler sticker ut som en blivande storstjärna. Kvalet mot EM 2024 tog dock en törn när turkarna gick på pumpen med 0-2 mot Kroatien och även om Lettland är en betydligt enklare motståndare är gästerna inte alltid bekväma på resande fot. Lettland tar sakta men säkert steg i rätt riktning och kan absolut göra det svårt för turkarna med sin stabila defensiv. Alla tecken och skrälljobb gillas i Riga.

6. Kosovo - Rumänien 1
Förmodat tight tillställning från Pristina där Kosovo och Rumänien hoppas ta rygg på förmodade gruppvinnarna Schweiz. Rumänien fick en strålande start på EM-kvalet med dubbla segrar mot Andorra och Vitryssland, men det slår sannerligen inga gnistor om offensiven. Kosovo har sin kanske bästa chans någonsin att nå ett stort mästerskap och är det någonstans manegen ska krattas till EM i Tyskland är det på hemmaplan. Muric, Rrahmani och Muriqi utgör en stark centrallinje som ser till att värdarna lämnar denna dust med minst en poäng. 1X räcker för grön bock.

7. Wales - Armenien X
Kroatien är stora favoriter till att ta hem Grupp D, men bakom Dalic gäng är det desto mer öppet om andraplatsen. Wales hoppas nå densamma och får grabbarna från draklandet ligga lågt och spela på omställningar är de inte roliga att tas med. Mot Armenien kommer taktpinnen dock att ligga i walesarnas händer, något som gör att vi inte vill lita på den benhårt streckade ettan. Armenien är försvagade sedan Mkhitaryan lade landslagströjan i tvätten för sista gången, men här finns större skrällchans än vad tipparna tycks tro. Måla tvärs över och jobba in X2.

8. Polen - Tyskland 2
Vänskapslandskamp från Warszawa där Polen gör klokt i att prioritera kommande EM-kvalmatch mot Moldavien. Förlusten mot Tjeckien (1-3) var blytung och även om Albanien lades på rygg med 1-0 i efterföljande match är polackerna knappast givna bland topp 2 i sin EM-kvalgrupp. Tyskland är redan inne i kommande sommars turnering i egenskap av värdnation och efter 3-3 mot Ukraina jagar Flick och company en efterlängtad seger denna afton. Havertz och Musiala är spelare som kan avgöra detta på egen hand och ett mer taggat Tyskland får fullt förtroende. Spikad tvåa.

9. Sollentuna - Stocksund 2
Sollentuna kommer från en fin period där Vasalund slogs ut ur kvalet mot Svenska cupen vilket följdes upp av 3-2 borta mot Sandviken. Värdföreningen går således in med råg i ryggen till mötet med jumbon Stocksund, men sett till underliggande statistik har SFK fått med sig mer än vad de har förtjänat. Gästerna har i sin tur underpresterat desamma och faktum är att Stocksunds xPTS är högre än Sollentunas dito. När det inte motsvaras i streckningen är det dags att rycka i handbromsen. Till över 70 procent är ettan ett spännande avslag. X2!

10. Umeå - Piteå X
Det vankas Norrlandsderby i Ettan Norra där Umeå och Piteå drabbar samman på Umeå Energi Arena. Dessa rivalmöten är säsongens otvivelaktiga höjdpunkter för respektive herrskap och även om Umeå hittills visat upp en högre högstanivå är över 65 procent på ettan i överkant. Piteå har sex raka matcher utan förlust och kommer att sälja sig dyrt på fientlig mark denna fredagsafton. När svenska folket blir alldeles för vänstervridna i derbyt är det läge att välkomna samtliga tecken från start.

11. Hässleholms IF - Rosengård 1
Division 2 Södra Götaland är den bästa tvåan i hela landet och denna fredag vankas en ruskigt spännande seriefinal mellan Hässleholms IF och Rosengård. Gästerna var farligt nära uppflyttning i fjol och den här säsongen har Kabil verkligen fått ihop helheten. Offensiven har blomstrat och en nyckel för Hässleholms IF blir att stänga ner skicklige Ekendahl på mittfältet. Lyckas de med det är mycket vunnet. Burim Rexhepi förfogar över ett homogent lagbygge där alla jobbar för varandra och i firma Terzic/Nedzibovic finns kanske seriens bästa mittbackspar. I en förmodat jämn fight bör ettan inte undervärderas på det sätt den görs av tipparna. Spännande värdespik till vänster.

12. Landvetter - Västra Frölunda 2
Landvetter inledde Division 2 Västra Götaland strålande men har mot slutet tacklat av rent prestationsmässigt. Att Victor Sköld bara spelar sporadiskt är en anledning till detta och hemma mot Västra Frölunda går värdföreningen inte säkra. Åtminstone inte så säkra som tipparna tycks tro. Gästerna vann bägge de inbördes mötena i fjol och efter tre raka segrar kommer de tillresta hit med en enorm skopa självförtroende. Den lågt streckade tvåan är av yppersta prio. Ettan följer med på större system.

13. Viggbyholm - Arlanda 2
Kupongen avslutas i Division 2 Norra Svealand där Viggbyholm strålar samman med Arlanda. De förstnämnda gick på en tung mina när de föll med 3-4 mot Gute och trots det väljer tipparna att måla upp ettan till klar favorit när ett skickligt Arlanda står på andra sidan. Då kan vi bara gå emot. Gästerna rosar inte marknaden just nu men ska i grunden värderas som det marginellt bättre laget. Bortaplan till trots. Rehman och Ahmed är spelare som kan avgöra detta på egen hand och det råder inget snack om att tvåan lockar mest. Fin värdespik till höger.

Kupongens kassaskåp

Danmark
Danmark jagar revansch efter förlusten mot Kazakstan och ska kunna köra över ett svagt Nordirland på Parken. Ettan är gjuten i betong.

Varningens finger!

Stocksund
Stocksund är bättre än Sollentuna sett till Expected Points och ska inte skojas bort i huvudstadsderbyt. Värdemässigt fina X2 är rätt väg att gå.

144 rader
1. Sverige - Nya Zeeland 1x
2. Danmark - Nordirland 1
3. Grekland - Irland 1
4. Nordmak. - Ukraina 2
5. Lettland - Turkiet x2
6. Kosovo - Rumänien 1
7. Wales - Armenien 1x2
8. Polen - Tyskland 2
9. Sollentuna - Stocksund x2
10. Umeå - Piteå 1x2
11. Hässleholm - Rosengård 1
12. Landvetter - Frölunda 12
13. Viggbyholm - Arlanda 2

864 rader
1. Sverige - Nya Zeeland 1x
2. Danmark - Nordirland 1
3. Grekland - Irland 12
4. Nordmak. - Ukraina 2
5. Lettland - Turkiet 1x2
6. Kosovo - Rumänien 1x
7. Wales - Armenien 1x2
8. Polen - Tyskland 2
9. Sollentuna - Stocksund x2
10. Umeå - Piteå 1x2
11. Hässleholm - Rosengård 1
12. Landvetter - Frölunda 12
13. Viggbyholm - Arlanda 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto